mięso mielone - 22854 przepisów (strona:154/1524)

Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 173

unikać takich dań, ale móc zajadać się szybkimi i prostymi obiadami. Tak właśnie powstał ten przepis - szybki, aromatyczny i sycący! Czego chcieć więcej? ;) Wiejski garnek: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki(...)półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy i pieprzymy i podsmażamy je stopniowo, by stało się chrupiące. Następnie odkładamy je do miseczki na bok. W tym samym rondlu ponownie podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego

Cooking Monster
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 444

Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy(...)bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne

Pełny talerz
Bułeczki bolognese - Pyszne bułeczki z mięsem mielonym 82

porcji wyszło 12 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Drożdże świeże 50 g Mleko szklanka Masło 50 g Jajko Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Mięso mielone 400 g Cebula mała czosnek ząbek Puszka pomidorów krojonych Ser 100-150g Sól Pieprz Oregano łyżeczka Papryka słodka łyżeczka + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, oregano(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone. Całość doprawić solą pieprzem, oregano, papryką i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i całość smażyć na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów ok. 10-15 minut. Zdjąć

Kulinarne przygody
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 447

przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką

VioletoweKucharzenie
Pyzy ziemniaczane z mięsem 123

mięsa mielonego  1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula   majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: boczek cebula   Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić

Di gotuje
pulpety w sosie pieczarkowym 138

rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :)  Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym.  Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki(...)pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml  * sól  * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku.  Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto - brązowy

Pieprzyć z Fantazją
Naleśniki z mięsem mielonym. 168

innymi :) Składniki: (9 sztuk)   Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia(...)Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.   Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać

W kuchni u Moniki
Zupa z kalarepy z ryżem i pulpetami 112

średnie kalarepy ( ok 600g po obraniu ) 10 liści kalarepy ( bez łodyżek ) 3 łyżki posiekanego koperk 100 g ryżu 100 ml śmietanki 30% 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa sól, pieprz 1 lyżka mąki ryżowej 3 łyżki wody lub bulionu Marchewkę i kalarepę pokroić w małą kostkę. Liście kalarepy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion(...)zagotować. Jak się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Ponownie zagotować. Jak zupa sie zagotuje dodać ryż oraz posiekany koperek. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody oraz mąkę ryżową i dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować małe kulki. Wrzucić je do zupy. Do garnka wrzucić również pokrojone liście kalarepy. Całość gotować

Monia miesza i gotuje
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 199

bolognese jest pyszny :)  Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka(...)startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu

Walijskie Pichcenie
soczyste kotlety mielone z indyka... 89

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane(...)smażenia - ile potrzeba Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć z cukrem na złocisto, wystudzić. Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z klopsikami , dzieci to kochają ;) 147

mięsa mielonego , najlepiej mieszane wołowo -wieprzowe 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich świeża bazylia do dekoracji tarty parmezan do podania makaron spaghetti , 1 opakowanie sól , pieprz do smaku maka do obtoczenia oliwa z oliwek do smażenia Mięso mielone umieszczamy w misce . Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Sajgonki 210

czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy

Słodka Strona
Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią 104

soczewicą i dynią   SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego 2 szklanki dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( połowa małej dyni(...)cebulę pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną

WSZYSTKO SMACZNE
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 307

oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
soczyste kotlety z indyka z młodą cebulą na smalcu domowym smażone... 145

Składniki: mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek Pszenną bułkę(...)namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka. Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony. Przykryć pokrywką

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania