unikać takich dań, ale móc zajadać się szybkimi i prostymi obiadami. Tak właśnie powstał ten przepis - szybki, aromatyczny i sycący! Czego chcieć więcej? ;) Wiejski garnek: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki(...)półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy i pieprzymy i podsmażamy je stopniowo, by stało się chrupiące. Następnie odkładamy je do miseczki na bok. W tym samym rondlu ponownie podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego
Cooking MonsterMięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy(...)bazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne
Pełny talerzporcji wyszło 12 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Drożdże świeże 50 g Mleko szklanka Masło 50 g Jajko Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Mięso mielone 400 g Cebula mała czosnek ząbek Puszka pomidorów krojonych Ser 100-150g Sól Pieprz Oregano łyżeczka Papryka słodka łyżeczka + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, oregano(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone. Całość doprawić solą pieprzem, oregano, papryką i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i całość smażyć na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów ok. 10-15 minut. Zdjąć
Kulinarne przygodyprzygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: boczek cebula Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić
Di gotujerwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :) Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki(...)pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml * sól * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku. Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto - brązowy
Pieprzyć z Fantazjąinnymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia(...)Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać
W kuchni u Monikiśrednie kalarepy ( ok 600g po obraniu ) 10 liści kalarepy ( bez łodyżek ) 3 łyżki posiekanego koperk 100 g ryżu 100 ml śmietanki 30% 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa sól, pieprz 1 lyżka mąki ryżowej 3 łyżki wody lub bulionu Marchewkę i kalarepę pokroić w małą kostkę. Liście kalarepy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion(...)zagotować. Jak się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Ponownie zagotować. Jak zupa sie zagotuje dodać ryż oraz posiekany koperek. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki wody oraz mąkę ryżową i dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować małe kulki. Wrzucić je do zupy. Do garnka wrzucić również pokrojone liście kalarepy. Całość gotować
Monia miesza i gotujebolognese jest pyszny :) Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka(...)startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu
Walijskie PichcenieSkładniki: mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane(...)smażenia - ile potrzeba Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć z cukrem na złocisto, wystudzić. Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego , najlepiej mieszane wołowo -wieprzowe 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich świeża bazylia do dekoracji tarty parmezan do podania makaron spaghetti , 1 opakowanie sól , pieprz do smaku maka do obtoczenia oliwa z oliwek do smażenia Mięso mielone umieszczamy w misce . Dodajemy
Ogrodnik w podróżyczym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy
Słodka Stronasoczewicą i dynią SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego 2 szklanki dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( połowa małej dyni(...)cebulę pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną
WSZYSTKO SMACZNEoliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaSkładniki: mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek Pszenną bułkę(...)namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka. Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony. Przykryć pokrywką
W Mojej Kuchni Lubię