mięso mielone - 22854 przepisów (strona:157/1524)

Klopsiki w zalewie octowej 419

klopsiki dosyć mocno doprawić, ponieważ za mała ilość przypraw spowoduje, że mięsne kuleczki będą mdłe w smaku.  Składniki na dwa 0,5 l słoiki: klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu  3-4 łyżki zwykłego(...)ziela angielskiego kilka kulek pieprzu sól do smaku Czerstwą bułkę zalać wrzącą wodą i lekko czymś przydusić. Gdy bułka będzie miękka to odlać nadmiar wody. Do miski przełożyć mielone mięso, wbić jajko, wsypać przyprawy (sól, pieprz) oraz dodać namoczoną bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować klopsiki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię wlać olej

Ugotować
Pierogi empanadas 385

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie

Marta Gotuje
Faszerowana cukinia 157

pełni, a one jota w jotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli(...)osolonej wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. 4. W dużej misce mieszamy składniki na farsz: ryż, kaszę, mięso mielone (surowe), warzywa, czosnek, przyprawy, bulion. Mieszankę nakładamy do cukinii.Zakładamy odcięte kapelusze. 5. Cukinie wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy na dno szklankę wody. Układamy wszystko

Mama z miasta
Fasolka z marchewką i pulpetami 199

obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Pulpety:  250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki(...)łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy. 2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety

Szefowa kuchni
Klopsiki w sosie curry 443

duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka(...)zmielonych ziaren kolendry skórka otarta z limonki garść świeżego szpinaku sól morska do podania: orzechy nerkowca, ryż basmati Klopsiki: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku wyciskamy. Mięso mielone łączymy ze wszystkimi składnikami: jajkiem, pokrojonymi szalotkami, sokiem z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku, utłuczoną w moździerzu kolendrą, bułką tartą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy

Poezja smaku
Krem z porów z klopsikami 125

Składniki: Zupa-krem: 1 duży por 4 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju   Klopsiki: 250 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego) 1 mała biała cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 słodkiej papryki 2 łyżki kaszki manny 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej   Wykonanie: Zupa – krem: Pora(...)Wlać bulion i gotować na niewielkim ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku i zmiksować na gładki krem. Klopsiki: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso mielone wymieszać z cebulą, kaszką, jajkiem i przyprawami – wyrobić masę i formować niewielkie klopsiki. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie dopiec przez 10 minut

Pasja Smaku
Sajgonki 102

makaronu ryżowego oraz marynowanego imbiru. Ta wersja sajgonek wymagała dłuższego ich smażenia na patelni, stąd złocisty kolor na zdjęciu. Składniki na sajgonki 10 płatów papieru ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków marynowanego imbiru 60 g suchego makaronu ryżowego 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)drobno posiekać. Imbir odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki. Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Papier ryżowy zwilżyć wodą

niecodziennikpary
ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 180

Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy. U mnie tutaj bez tych dodatków. Naczynie żaroodporne natłuścić a następnie na dnie wyłożyć mięso. Na mięsie ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową(...)kcal, B 12 g, T 21 g, W 2 g.   Artykuł ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Domowe sajgonki 120

zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól(...)czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok.  Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię

Cooking Monster
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 196

olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :). SKŁADNIKI Ciasto: 200g suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki mleka Farsz 250g mięsa mielonego cebula,czosnek 1ugotowana marchewka pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku łyżeczka oleju WYKONANIE Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Pamiętajcie że trzeba sypką kaszę parę razy opłukać(...)posmarować olejem i wtedy łatwo lepi się kuleczki. Cebulę kroimy w kostkę lub w półksiężyce,jak kto woli,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości mięska.Następnie dodajemy startą na tarce ugotowaną marchewkę i doprawiamy przyprawami. Czas na przygotowanie knedli.Ręce smarujemy olejem lub oprószamy mąką i urywamy

Mała w garnku miesza
Zupa gołąbkowa 91

szybko, to zupa, która smakiem przypomina nasze tradycyjne gołąbki ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa gołąbkowa Danie Zupa gołąbkowa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka 100 g ryżu 1 główka kapusty mała główka 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)która była pryskana, w czasie gotowania będzie brzydko pachniała i może być gorzka. Do kapusty dodajemy ziele, liść laurowy i sól gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy mięso mielone i po 5 minutach dodajemy ryż. Kiedy ryż będzie prawie miękki dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i ewentualnie śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek

To co lubię - gotuję i polecam
zapiekanka z mielonego mięsa, ryżu, pomidorów okraszona ziołami na obiad 151

Składniki: opakowanie mielonego mięsa szklanka ryżu duży pomidor oregano majeranek bazylia curry sól pieprz 3 łyżki oleju dowolny ser do posypania Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone usmażyć na patelni ciągle mieszając aby nie posklejało się w duże grudki z dodatkiem oleju, pod koniec smażenia dodać resztę przypraw do smaku. Ugotowany ryż odcedzić(...)końca troszkę wody powinno zostać ponieważ i tak ryż ją wypije, wymieszać go z curry i przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Usmażone mięso wyłożyć na ryż. Pomidora pokroić w plasterki i nimi przykryć mięso można do posolić i popieprzyć. Piec nagrzanym piekarniku ok 30 minut, po upieczeniu wyłączyć piekarnik posypać zapiekankę serem i wstawić jeszcze na kilka chwil do piekarnika

Pychotkaaa
Spaghetti a'la bolognese z indykiem (wersja fit w 15 minut!) 153

jako farsz do naleśników (kiedyś spróbowałam takiej wersji i bardzo mi posmakowała). Oczywiście nie zapomnijcie dodać do swojej porcji bolognese świeżej bazylii i odrobiny tartego sera. 😇 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 cebuli marchewka 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek 1 łyżka kremowego serka typu Almette przyprawa do kuchni włoskiej(...)pieprz makaron spaghetti z mąki durum świeża bazylia do podania tarty parmezan/ser żółty  Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju/oliwie. Dodać wcześniej obraną, startą marchewkę i mielone mięso. Podsmażać do zarumienienia. Podlać niewielką ilością wody, a następnie wrzucić pozostałe składniki: puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz + resztę przypraw.  Całość dokładnie wymieszać, zredukować moc palnika

Kuchnia Ellie
Faszerowana pieczona papryka 154

dużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Dalej smażąc dodać grzyby

Mama Gotuje
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 155

buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie Naprawdę polecam! To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony(...)pieprz do smaku Do podania: ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: Ryż gotujemy i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami

Słodkie okruszki
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami 135

klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć   w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo(...)JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym

VioletoweKucharzenie