szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szt ogórka konserwowego sól, pieprz do smaku hyzop oregano 4 jajka Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami. Smażymy(...)Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15-20 min. Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku
Gotowanie jest łatweświetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać(...)oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko
Mama Gotujekonsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody. SKŁADNIKI/ 6 porcji PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa kajzerka + około 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, świeżo zmielony czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)mleka. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. W międzyczasie 2 razy mieszamy i ewentualnie dolewamy więcej mleka. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, jajko oraz namoczoną i odcśniętą bułkę. Doprawiamy solą (około 1 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki soli himalajskiej) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie i długo wyrabiamy
cool and mintybolognese (na dwa sposoby) To danie przygotowałam używając patelni i garnków Elo oraz sprzętu dostępnego w ofercie Fackelmann . Fasolka szparagowa w sosie bolognese Składniki: 500g mielonego mięsa (wieprzowina lub indyk) 1 duża cebula (ok 150g) 2 marchewki (ok 300g) 2 mięsiste pomidory (ok 500g) lub puszka krojonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku(...)pół minuty do wrzątku, następnie ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać pomidory, gałązki tymianku, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok 20 minut). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać
Obiad gotowyCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się(...)żaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem
Moja Galeria Smakujedną z takich potraw – chilli con carne. Na pewno ją znacie lub chociażby o niej słyszeliście. Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i chilli. Świetnie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany i tortillą czy ryżem. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 200 ml bulionu wołowego
Mostek w kuchninaleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii(...)łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy
paapilotkaabułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy+masło klarowane) + kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia mięsa Dodatkowo: - 4 jajka - łyżka masła W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz (niezbyt dużo), wbijamy(...)dokładnie, a następnie dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja formuję moje sznycle w podłużne, dość płaskie kotlety. Uformowane mięso odkładamy na talerz. Sznycle smażymy na rozgrzanej patelni, ja smażę na oleju kokosowym z masłem klarowanym, ale można użyć dowolny tłuszcz. W trakcie smażenia kilka razy przewracamy mięso na drugą
Smaczne Zdrowebazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna (z 1 łyżka(...)zagęszczenia sosu *dziś wyjątkowo nie dodawałam koperku do gotowania, a dopiero posypałam bezpośrednio przed podaniem. Ale Wam jednak polecam dodać koperek do sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące
Słodkie okruszkiniecodzienne danie obiadowe lub ciekawa przekąska na spotkania z przyjaciółmi. Rewelacyjna potrawa i prosta w przygotowaniu! Składniki na 25 szt. muszli: 25 muszli makaronowych 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała(...)czerwona cebula 1 mała biała cebula puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1-2 ząbki czosnku opakowanie Fix Chili con carne suszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu
Alutka-Gotujewyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka) mleko do namoczenia bułki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku łyżka masła 1 jajko sól i pieprz Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę
Kuchnia EllieSkładniki: mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa
W Mojej Kuchni Lubiępapryka czerwona (świeża lub marynowana) kilka marynowanych grzybków (leśnych lub pieczarek) 1 mała cebulka łyżka musztardy, np. sarepskiej, miodowej łyżka płynnego miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka ostrej papryki mielonej sól Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić(...)miseczce lub na talerzu (uformowany przy pomocy miseczki lub foremek) . Przechowuj w lodówce. Pomysły na śledzie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z mięsem mielonym… Klops Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki z mięsem
Kulinarny S.O.S.Bakłażan uznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana(...)się wody z górnej warstwy. Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej. Odstawić do wystygnięcia. Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce
Garniec Magaliejajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne: ok. 400 g filetu z indyka, 10 g Vegeta Natur do mięsa mielonego, 1 płaska łyżka Vegeta Natur z czosnkiem, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 bułki kajzerki, masa serowa: 2 jajka duże, 270 g sera sałatkowo kanapkowego, pęczek szczypiorku(...)młode liście: szpinak, botwina, rukola. Przygotowanie: Kuleczki mięsne: Mięso z indyka drobno mielimy (można też użyć gotowego mielonego, ale najlepsze będzie świeżo samemu zmielone, 100% chudego mięsa ). Przyprawę Natur do mięsa mielonego, mieszamy z Natur z czosnkiem i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i całość mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Bułkę namaczamy
Moniki Smakołyki