mięso mielone - 22854 przepisów (strona:173/1524)

Kotlety mielone z marchewką 104

Smaczny pomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej(...)Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 151

, a do tego pyszna zasmażka z cebuli i szynki do posypania na wierzch! :)  Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula(...)jakiejś miski żeby przestygły (lub przygotujcie ziemniaki dzień wcześniej) :) Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli

Gotuj z Mąką
Jajka po szkocku-śniadanie idealne? 352

fotkę. Nie jest to tak prosta rzecz do sfotografowania jak desery, Sylwii udało się wybrnąć doskonale, bo zdjęcie wyszło całkiem ok A smak, czego tu nie lubić? Pyszne mielone mięso z dodatkiem orzechów laskowych. Panierka z migdałów i orzechów smakuje rewelacyjnie. Przepis, który wpisuje się jako ciekawy dodatek do wielkanocnego śniadania. Na bank w piątek robię kolejny(...)głębokim tłuszczu. Ja staram się tego unikać. Możecie to zrobić np. w garnuszku na oleju kokosowym, albo tak jak ja w piekarniku. Składniki: (na 6 jajek) 400 gr mielonego mięsa wołowego (lub drobiowego) 6 jajek ⅓ szklanki migdałów ⅓ szklanki orzechów laskowych łyżeczka papryki wędzonej ½ łyżeczki imbiru czosnek natka pietruszki 4 łyżki mąki z tapioki szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie

PaleoLife
Cebula nadziewana mięsem mielonym. 143

pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam(...)głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko

zadanie-gotowanie
Pikantny sos pomidorowy z klopsikami i brązowym makaronem 146

potrawy brązowego makaronu, zawsze się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy jak biały makaron. Mięso mielone, cebulka poszatkowana, majeranek, jajko, odciśnięta bułka, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Uformować małe klopsiki, odłożyć na bok. W garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę

Kuchnia Pokoleń
Zdekonstruowana lazania - zupa lazaniowa 154

sól i pieprz oliwa makaron do lazanii lub szeroki wstążki Przygotowanie: Mięso mielimy z 1/2 cebuli oraz czosnkiem. Do mięsa dodajemy oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej resztę posiekanej cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy  cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory

Bon appetit mon amie
„Paluchy” z mielonego mięsa z pieczarkami i serem 177

Takie „Paluchy” z mielonego mięsa drobiowego to kolejna fajna propozycja na obiad lub na imprezę. Ja zrobiłam 8 dużych paluchów, ale jeśli uformujecie je cieńsze, wyjdą jeszcze lepsze (zwłaszcza gdy zaplanujecie podać je na domówce). Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie(...)cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość aż do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W maszynce mielimy również cebulę oraz pieczarki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej

Smaki Na Talerzu
Pulpety w sosie kurkowym 131

Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki(...)ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek  1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej  wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka

W kuchennym oknie Ewy
Polska biała kiełbasa – od podstaw 345

mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen z włókien mięśniowych. Najwięcej kolagenu mają karkówka i łopatka, dlatego były drobniej mielone(...)MIĘSO /3kg łącznie, waga po oczyszczeniu/ 1kg łopatki wieprzowej 0,5kg karkówki wieprzowej 0,5kg podgardla wieprzowego 0,5kg surowego boczku 0,5kg szynki SKŁADNIKI dodatkowe 300g zimnej wody /waga 10% całego farszu/ jelita kaliber 32-36mm /potrzebne ok. 1,4metra na 1kg farszu/ 50g soli kamiennej /ok.18g na 1kg mięsa/ 8-9g majeranku 7g świeżo mielonego

Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym 129

sezonowych warzyw :)  Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia sól(...)sera Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę.  Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec

Malinowo w kuchni
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 150

mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta 2 łyżki przyprawy do mielonego Rama - smaż jak szef kuchni olej - 3 łyżki 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wkładamy na ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem i ostra papryką - całość smaż chwilę(...)pokrój w kostkę cebulę. Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut. Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu. Mięso przełóż do pojemnika (odcedzając z nadmiaru tłuszczu), a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę

Alutka-Gotuje
KEBABCZETA Z GRILLA 127

Kebabczeta to danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się je z mielonego mięsa, formuje w kształcie kiełbasek i smaży na grillu. Pyszne i szybkie danie. U nas z sosem czosnkowo- miętowym, na bazie(...)gęstego jogurtu. Tegoroczny sezon grillowy rozpoczęliśmy bardzo wcześnie, to już nasze drugie grillowanie w tym sezonie. Ja wykorzystałam mięso wołowe i wieprzowe, myślę, iż jeszcze smaczniejsze byłyby z dodatkiem jagnięciny... Inspiracją był ten przepis , z małymi modyfikacjami... Składniki: - 1200g mięsa mielonego (u mnie 500g łopatki wieprzowej i 700g udźca wołowego) - 1 jajko - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1 łyżeczka

Smaczne Zdrowe
Kotleciki z indyka w sosie curry 167

racjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu  2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal  Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka(...)łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa  piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą

Wylizany Rondel
Mielone z niespodzianką 138

Mięso mielone daje nam wręcz nieograniczone możliwości. Zapewne najczęściej pojawia się smażony kotlet mielony. Ten, który(...)dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około

Smaki Ewy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 123

SKŁADNIKI:  1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić(...)minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić

smacznieinatemat

Proponowane wyszukiwania