Smaczny pomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej(...)Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej
słodkie i nie tylko historie kulinarne, a do tego pyszna zasmażka z cebuli i szynki do posypania na wierzch! :) Z podanych proporcji wyszło mi ok. 20 pyz. Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula(...)jakiejś miski żeby przestygły (lub przygotujcie ziemniaki dzień wcześniej) :) Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli
Gotuj z Mąkąfotkę. Nie jest to tak prosta rzecz do sfotografowania jak desery, Sylwii udało się wybrnąć doskonale, bo zdjęcie wyszło całkiem ok A smak, czego tu nie lubić? Pyszne mielone mięso z dodatkiem orzechów laskowych. Panierka z migdałów i orzechów smakuje rewelacyjnie. Przepis, który wpisuje się jako ciekawy dodatek do wielkanocnego śniadania. Na bank w piątek robię kolejny(...)głębokim tłuszczu. Ja staram się tego unikać. Możecie to zrobić np. w garnuszku na oleju kokosowym, albo tak jak ja w piekarniku. Składniki: (na 6 jajek) 400 gr mielonego mięsa wołowego (lub drobiowego) 6 jajek ⅓ szklanki migdałów ⅓ szklanki orzechów laskowych łyżeczka papryki wędzonej ½ łyżeczki imbiru czosnek natka pietruszki 4 łyżki mąki z tapioki szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie
PaleoLifepory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam(...)głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko
zadanie-gotowaniepotrawy brązowego makaronu, zawsze się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy jak biały makaron. Mięso mielone, cebulka poszatkowana, majeranek, jajko, odciśnięta bułka, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Uformować małe klopsiki, odłożyć na bok. W garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę
Kuchnia Pokoleńsól i pieprz oliwa makaron do lazanii lub szeroki wstążki Przygotowanie: Mięso mielimy z 1/2 cebuli oraz czosnkiem. Do mięsa dodajemy oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej resztę posiekanej cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory
Bon appetit mon amieTakie „Paluchy” z mielonego mięsa drobiowego to kolejna fajna propozycja na obiad lub na imprezę. Ja zrobiłam 8 dużych paluchów, ale jeśli uformujecie je cieńsze, wyjdą jeszcze lepsze (zwłaszcza gdy zaplanujecie podać je na domówce). Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie(...)cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość aż do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W maszynce mielimy również cebulę oraz pieczarki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej
Smaki Na TalerzuJednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki(...)ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek 1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka
W kuchennym oknie Ewymięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen z włókien mięśniowych. Najwięcej kolagenu mają karkówka i łopatka, dlatego były drobniej mielone(...)MIĘSO /3kg łącznie, waga po oczyszczeniu/ 1kg łopatki wieprzowej 0,5kg karkówki wieprzowej 0,5kg podgardla wieprzowego 0,5kg surowego boczku 0,5kg szynki SKŁADNIKI dodatkowe 300g zimnej wody /waga 10% całego farszu/ jelita kaliber 32-36mm /potrzebne ok. 1,4metra na 1kg farszu/ 50g soli kamiennej /ok.18g na 1kg mięsa/ 8-9g majeranku 7g świeżo mielonego
Karo in the Kitchensezonowych warzyw :) Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D Składniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia sól(...)sera Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec
Malinowo w kuchnimięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta 2 łyżki przyprawy do mielonego Rama - smaż jak szef kuchni olej - 3 łyżki 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wkładamy na ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem i ostra papryką - całość smaż chwilę(...)pokrój w kostkę cebulę. Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut. Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu. Mięso przełóż do pojemnika (odcedzając z nadmiaru tłuszczu), a na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę
Alutka-GotujeKebabczeta to danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się je z mielonego mięsa, formuje w kształcie kiełbasek i smaży na grillu. Pyszne i szybkie danie. U nas z sosem czosnkowo- miętowym, na bazie(...)gęstego jogurtu. Tegoroczny sezon grillowy rozpoczęliśmy bardzo wcześnie, to już nasze drugie grillowanie w tym sezonie. Ja wykorzystałam mięso wołowe i wieprzowe, myślę, iż jeszcze smaczniejsze byłyby z dodatkiem jagnięciny... Inspiracją był ten przepis , z małymi modyfikacjami... Składniki: - 1200g mięsa mielonego (u mnie 500g łopatki wieprzowej i 700g udźca wołowego) - 1 jajko - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1 łyżeczka
Smaczne Zdroweracjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka(...)łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą
Wylizany RondelMięso mielone daje nam wręcz nieograniczone możliwości. Zapewne najczęściej pojawia się smażony kotlet mielony. Ten, który(...)dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około
Smaki EwySKŁADNIKI: 1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić(...)minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić
smacznieinatemat