mięso mielone - 22854 przepisów (strona:180/1524)

Musaka 131

robimy. Tym razem padło na musakę. Wyszła pyszna, bardzo nam smakowała. Mogę Wam ją spokojnie polecić, jak nie jedliście, to koniecznie wypróbujcie :-) Miłego dnia :-) Warstwa mięsna: 600 g mięsa mielonego (wołowiny lub jagnięciny) ja zrobiłam z indyczego 2 cebule 2 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego (ja dałam passatę) 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego(...)stron. 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. 3. W trakcie smażenia mięso mieszamy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Kiedy będzie podsmażone, wlewamy wino, pomidory (passatę) i koncentrat. Doprawiamy miodem, pieprzem, oregano i cynamonem. Gotujemy

kruche babeczki
domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną... 171

Składniki: mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy(...)wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając. Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić. Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna propozycja na słono 842

Sałatki, jajka,galaretki itd.. Mam nadzieję że również znajdziecie coś pysznego w wersji wytrawnej:) Zapraszam :) Jajka nadziewane pieczarkami   Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy   Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku(...)Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym   Rolada szpinakowa z łososiem   Szparagi w szynce   Galaretka drobiowa   Sałatka nicejska   Sałatka chińska   Pasztet   Rolada z mięsa mielonego Po więcej przepisów na sałatki, mięsa czy przekąski zapraszam do etykiet pod spodem postów

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone ze szczypiorkiem 183

Dzisiaj zapraszamy na szybki obiadek. W moim domu często goszczą na obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy.  Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe amerykańskie burgery 82

wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Taka wersja o wiele bardziej mi smakuje, a także moim domownikom. Kanapka taka jest bardzo sycąca i smaczna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 1/2 kajzerki 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, ostra papryka w proszku mleko do namoczenia kajzerki olej do smażenia kilka liści sałaty(...)łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Kajzerkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą

Danka Pichci
Kaczka nadziewana farszem z borowików 199

sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, Na nadzienie: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, około 40 dag świeżych borowików, 1 mała cebula, bułka tarta, 1 jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki(...)duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem  i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa

Nie tylko w kuchni
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 161

przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora  3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki(...)nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 119

fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną(...)wyśmienicie. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka. Chili con carne składniki 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula biała lub czerwona 2 duże ząbki czosnku 2 duże czerwone papryczki chilli 1 puszka czerwonej fasoli kindley około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 161

idealnie nadają się do podgrzania.  Pieczone pulpeciki z papryką i koperkiem SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego z łopatki 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 215

otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1 cebula 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra czerwona papryka oraz inne przyprawy według upodobań do smaku Sposób przygotowania:  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy(...)jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało po tym czasie znów miksujemy ciasto i połowę wylewamy na spód żaroodpornego naczynia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tofu w mięsnym sosie – Resident Evil 2 Remake 175

sosie mięsnym w stylu azjatyckim CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min CENA: 12 zł LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż ręcznik papierowy SKŁADNIKI: tofu – 1 kostka mięso mielone – 200g czosnek – 1 ząbek imbir świeży – pół łyżeczki sos sojowy – 2 łyżki olej sezamowy – 2 łyżki olej rzepakowy – 2 łyżki chili(...)sezam – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE TOFU Tofu odsączyć z zalewy. Owinąć w ręcznik papierowy, obciążyć deską do krojenia i odstawić na 10 minut. 2. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Mięso mielone posiekać, lekko posolić i przesmażyć przez 5 minut, na odrobinie oleju na patelni, często mieszając, aż do lekkiego zarumienienia. 3. SOS (7 min) Do mięsa dodać

Nerds Kitchen
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 165

wadze ok. 2-2,5 kg) 2 łyżki koniaku 2 łyżki porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz(...)maśle na wolnym ogniu (8-10 minut). Dodać porto lub maderę i gotować na średnim ogniu aż alkohol zredukuje się o połowę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso i słoninę, dwa lekko rozbite jajka, sól, pieprz, ziele angielskie i tymianek. Dobrze wymieszać aż masa będzie miała lekką konsystencję. 4. Przygotować ciasto: umieść mąkę i sól w dużej

GRUBY WAŁEK
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 188

jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej do wysmarowania(...)kokilek Wykonanie Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników. Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 164

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj

Mania Gotowania
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 158

wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło to całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki(...)smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso. Aby kotleciki były zbliżonej wielkości rysuję na nich ślady dzieląc masę mięsną na pożądaną liczbę części, najpierw dzielę zawartość miski na pół, na cztery itd. Nabieram mięso łyżką,formuję kotlety w rękach, za każdym razem mocząc dłoń

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania