Tradycyjne mielone chyba lubi każdy z nas, najlepiej smakują podane z ziemniakami i surówką. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1 cebula 1 kajzerka 1 łyżeczka musztardy mleko sól,pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniakurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy
IzaGotujesmakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego(...)sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do mięsno-cebulowej masy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie
Smaki Na TalerzuSkładniki (4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 4 sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowanie zajmuje mniej więcej tyle, co naszych polskich pierogów :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 28 sztuk. Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500g mięsa mielonego wołowego pęczek natki pietruszki (pół do farszu, pół do posypania) kilka gałązek kolendry (lub łyżka roztartych nasion kolendry) duża cebula 250ml bulionu (u mnie warzywny) sól(...)pieprz, papryka ostra Cebulę obieramy, bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Następnie dorzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, przyprawy (dużo pieprzu i papryki, musi być pikantne). Wyrabiamy dodając po trochę bulionu. Należy uważać, żeby masa mięsna nie była zbyt rzadka. Farsz odkładamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ciasto: 1kg mąki (zostawiamy trochę do podsypywania
Taste of imaginationmielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g startego sera pecorino 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona) ew. 1 suszona papryczka chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania. Sos beszamelowy 2 łyżki
bistro mamaprzez wszystkich znane i kochane. Mielone jak mielone... ale takie faszerowane pieczarkami i papryka okazały się dobrym pomysłem na pyszny obiad. Składniki: 600 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 czerstwa kajzerka jajko bulka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki, cebulę(...)następnie dodać cebulę gdy cebula się podsmaży, dodajemy paprykę i całość smażymy przez 5-7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę namoczoną w wodzie, odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, musztardę, bułkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękami masę. Z wyrobionej masy, zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa
magiczna kuchnia KasiLasagne z mięsem i cukinią – pyszna zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim na bazie mięsa mielonego, cukinii i pomidorów. Sos boloński z mięsem mielonym i pomidorami to jeden z tych sosów, które lubię przygotowywać w większych ilościach a potem mrozić w porcjach, tak by wykorzystywać na szybkie obiady do makaronu lub właśnie do zapiekanek. Do sosu bolońskiego możecie użyć(...)swojego ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, wieprzowo – wołowego czy też drobiowego np z indyka czy z kurczaka ( w tym ostatnim przypadku sos zyskuje na lekkości, ma mniej kalorii). Ja bardzo lubię do bolońskiego sosu dodawać również warzywa: marchew, seler naciowy, cukinię a nawet dynię – zwiększamy dodatkowo objętość sosu oraz ilość błonnika w diecie, obniżamy cenę gotowego dania i jego kaloryczność. Dzisiaj
Dorota SmakujeZrazy z mięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad. Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka
Zrób to smaczniektóre zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki(...)brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę. Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni lub woku. Po 5 minutach smażenia mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy
Codziennik KuchennyKotlety mielone, tym razem pieczone a nie smażone.A razem z kotlecikami pieczone ziemniaczki. 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula ½ bułki pszennej 1 jajko 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz, majeranek ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z olejem i przyprawą do ziemniaków(...)solą. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce . Wstawić do piekarnika (zimnego), ustawić grilla i piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut
Moje domowe kucharzenieKeto sushi keto chipsy a’la prażynki Krakersy serowe gniazdka bekonowe rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami rolada serowa z mięsem mielonym paszteciki serowe paszteciki serowe z mięsem mielonym jadalne miseczki serowe tacos w serowych muszlach szparagi w boczku mini pizze z cukinii kotleciki cukiniowo-indycze keto bruschetta Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane
Ola la LCHFwłoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag, woda 1 szklanka, pomidory 6 większe ugotowany ryż w nie osolonej wodzie odcedzić na durszlaku i wystudzić, wsypać do miski(...)pierwszy raz i smakowo udany pomysł cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na smalcu na złocisto i dodać do ryżu wszystko, wycisnąć z praski ząbki czosnku, dodać paprykę, kucharka, mielone mięso i wszystko dobrze wyrobić z kapusty wyciąć głąb, obgotować liście we wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser mozarella 30 dag/starty w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody(...)ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty
W Mojej Kuchni Lubięsamodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki
Szefowa kuchniKolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy
Maminek kulinarnySkładniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa(...)mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone
W Mojej Kuchni Lubię