300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz, sól do smaku Makaron Lubellanitki cięte (filini) Papier ryżowy Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola
Słodki Zakątekczas na przepis na kofty. Ta potrawa jest bardzo popularna w Grecji i kuchni bliskowschodniej. Przygotowują ją najczęściej z jagnięciny lub baraniny, ale z powodzeniem możecie użyć dowolnego mielonego mięsa. Ja postawiłam na wieprzowo-wołowe i wyszły naprawdę pyszne Kofty Składniki: około 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)słodkiej 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1 łyżka posiekanej mięty 2-3 łyżki zimnej wody pieprz sól Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, przyprawami i wodą. Dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Patyczki
PatiGotujegołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku(...)wodzie by nie utracić koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju
Mój pomysł naDzisiaj propozycja obiadowa kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól Pieprz Pieprz ziołowy Curry Ostra(...)papryka Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Krok drugi Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut. Krok trzeci W dużej misce mieszamy
Zdrowo i kolorowopapryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa
Kulinarny S.O.S.papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa
Kulinarne S.O.S.jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko kurze bułka tarta oliwa WYKONANIE: Mięso mielimy, łączymy z przyprawami, jajkiem kurzym i drobno posiekanym koperkiem, jajka przepiórcze gotujemy(od zagotowania wody 4 min.), zimne jajka oklejamy niezbyt grubą warstwą mięsa, obtaczamy w bułce i smażymy
Kuchnia BeatySkładniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos
Aga w kuchniprzygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody(...)łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki
Wędrówki po kuchniStoisław SOS DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny świeżo mielony bazylia oregano oliwa z oliwek 150 – 200 g sera żółtego CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym „00” Młyny Stoisław 1 szklanka wody(...)gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być
https:KKuchniaMniampomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj: Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Prosta surówka z marchewki Tarte buraczki z marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól(...)przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem i solą. Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli
Słodkie okruszkikrokiety z mięsem. Do przygotowania tych krokietów możecie użyć np. mięsa z rosołu lub mięsa ugotowanego specjalnie na krokiety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Krokiety z mięsem Składniki Składniki na ciasto: 800 ml mleka około 2 szklanki mąki pszennej 300 g (szklanka o pojemności 200 ml) szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia Farsz: 500 g mięsa z rosołu(...)będą przyrumienione i chrupiące ;) Farsz: Jeśli do farszu używacie mięsa z rosołu ok.500 g mięsa mielimy. W innym przypadku gdy używacie innego mięsa. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Następnie mięso mielimy w maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Farsz doprawiamy
To co lubię - gotuję i polecamrozpadają się. Do przygotowania farszu możecie użyć zarówno mięsa z rosołu jak i mięsa ugotowanego specjalnie na pyzy. Do przygotowania pyz najlepiej użyć ziemniaków mączystych. Z podanych składników wyszły 22 sztuki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pyzy z mięsem. Porcje 22 szt. Składniki Składniki na nadzienie: 400 g mięsa z rosołu lub ugotowanej wieprzowiny (może być łopatka, karkówka, drób lub wołowina(...)sól do smaku Instrukcje Farsz: Jeśli do farszu używacie mięsa z rosołu ok.500 g mięsa mielimy. W innym przypadku gdy używacie innego mięsa. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Następnie mięso mielimy w maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Farsz doprawiamy
To co lubię - gotuję i polecampiekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości 350 g ryżu(...)kostkę i zrumień na 2 łyżkach masła. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony por i szpinak. Smaż jeszcze przez 2 minuty, następnie dodaj do lekko przestudzonego ryżu wraz z surowym mięsem mielonym. Dopraw nadzienie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Nałóż porcje farszu na liście i zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku
codojedzeniaKotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)garnku zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy a następnie drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną kapustę, cebulę i jajko, całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz solą, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce
Smakowite Dania