mięso mielone - 22854 przepisów (strona:194/1524)

Zupa grzybowa z mięsem mielonym 108

duża marchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki. Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 57

ciut inną wersję tego dania. Mianowicie pulpety są z niskokalorycznego mięsa z indyka i najpierw przygotowałam aromatyczny sos pomidorowy, w którym potem dusiłam delikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron.  Składniki: * około 400 g mięsa mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić

Zrób to smacznie
Tatar wołowy z awokado 105

miłośnicy surowizny, ale są też tacy, którym widok surowego mięsa mrozi krew w żyłach. Wśród tych, którzy go uwielbiają też jest wiele zdań i opinii, a każdy jak niepodległości broni swojego sposobu przygotowania, jako tego jedynego prawidłowego.  Wersji tatara jest mnóstwo, każdy ma swój sposób, jedni wolą mięso mielone, inni siekane, jedni dodają żółtka, a inni(...)drobną kosteczkę. 2.      Mięso mielimy dwukrotnie albo drobno siekamy (wedle uznania), dodajemy do niego żółtka, sól, świeżo mielony pieprz czarny, łyżeczkę musztardy, kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie i olej i wszystko wyrabiamy. Nie podaję dokładnej ilości oleju, ponieważ ja w trakcie wyrabiania dodaję stosownie do potrzeb, aż mięso będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodziło

Na kulinarnym poligonie
Mielone po szkocku, czyli z jajkiem w środku 153

Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim. 9 jajek 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy.  2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem.  3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy

Szefowa kuchni
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 942

prosta potrawa na ciepło – wędlinka ,na zimno Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki tartej bułki 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki , tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 1/2 szklanki wody Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie , go na kanapki Uformowany kotlet układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy

Ogrodnik w podróży
Makaron po meksykańsku 159

JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1  papryka  czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2  pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz  cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę(...)Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z serkiem topionym 220

Mielone wcale nie muszą być nudne. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 serki śmietankowe Hochland 1 szkl otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta(...)sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wyrabiamy z jajkiem, otrębami, mlekiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Serki dzielimy na pół, wyrobioną masę na 4 części. Serki obtaczamy w bułce tartej, każdy „otulamy” jedną częścią mięsa mielonego. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Pikantne burrito z czerwoną fasolą 76

oraz ser cheddar. Zabrakło tylko margarity. Składniki na pikantne burrito z czerwoną fasolą Mięsno-fasolowy farsz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pieprz cayenne do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Pozostałe dodatki: 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 główka rzymskiej sałaty 100 g sera żółtego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-fasolowy farsz: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone, usmażyć na rumiano, odstawić z ognia. Do mięsa wlać zawartość puszki fasoli wraz z sosem, pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i czarnym

niecodziennikpary
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 115

pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki ketchupu łagodnego * oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić w cienkie plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować tak aby były lekko twardawe. Wystudzić. Mięso mielone podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku(...)bazylię suszoną. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, dusić na małym ogniu do odparowania wody. Przestudzone ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (można posypać przyprawą do ziemniaków), na to wyłożyć równomiernie podsmażone mięso mielone. Na wierzch posypać paprykę

Zrób to smacznie
pieczeń rzymska z jajkiem 133

Klasyczne mięso mielone, upieczone w piekarniku z małym dodatkiem :) ... ...do środka pieczeni wkładamy gotowane jajka :)  Przygotowujemy mięso mielone 500 g, jajko surowe, bułkę tartą, cebulę, czosnek, przyprawy... ... i ugotowane na twardo jajka. Mięso wyrabiamy z jajkiem i przyprawami... przygotowujemy keksówkę i jajka... połowę mięsa wykładamy do blaszki i w zrobine wgłębienie wkładamy jajka... potem drugą

chleba naszego
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 83

kasza gryczana i kozi ser są twoimi przyjaciółmi- dobrze trafiłeś. Te gołąbki są świetną alternatywą dla klasycznych z mięsem mielonym i ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Kaszę ( 1 woreczek(...)gorącą wodą i chwilę pogotuj.Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem

Wielki apetyt
Placuszki dyniowe 150

mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić(...)przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco

mecooks
Placuszki dyniowe 163

mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić(...)przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszajać. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco

mecooks

Proponowane wyszukiwania