100g masła klarowanego 1/2 kilograma bekonu w plastrach 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól
naRuszcieilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g białego ryżu – 1 woreczek 1 płaska łyżka(...)meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości
Blog z Apetytempenserà invece il peperoncino. Buon appetito :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 bułeczki do hamburgerów kilka listków sa ł aty Hamburger wołowo-wieprzowy 350 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1-2 łyżki przyprawy do mi ę s (mieszam chili, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, majeranek, czosnek i natkę pietruszki
La grande e la piccola cuocawiększe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne, czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta do smaku Pęczek(...)mrożonkę, odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru. Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W razie potrzeby
W garach u GosiPolecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć małą chwileczkę. Dodać mięso mielone, obie papryki w proszku, oregano, sól, pieprz. Wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać paprykę czerwoną i chili pokrojone w małe kostki i przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć aż mięso
Kuchnia Pokoleńjest to bowiem, jakieś wykwintne danie, ale baaardzo smaczne oraz sycące. Zajrzyjcie także do innych przepisów na zapiekanki: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Przepis na zapiekankę z kiełbasą i ziemniakami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki około 0,6 kg ziemniaków
Kuchnia Bazyliiplastrach 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania
naRuszciesię szybciutko naszym farszem . Obieram ugotowanego kurczaka , który wcześniej nam się ugotował w rosole , obieramy go i pozbywamy się kości i chrząstek , jak mamy obranego kurczaka , odpalamy maszynkę do mielenia mięsa , może być ręczna , mielę mięso z kurczaka oraz wszystkie warzywa z rosołu , jak mamy zmielonego naszego kurczaka i warzywa , obieram cebulę , kroję w drobną kostkę i przesmażam na oliwie
Mój Smakstole , dziś zapraszam na takie kotlety z dodatkiem pieczarek , i mąki orkiszowej . Zazwyczaj kotlety mielone robiłam z bułką itp , ale dziś zapraszam na takie kotlety z mąką orkiszową , smakują równie pysznie . Składniki 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 15 sztuk pieczarek 1 duża cebula czerwona 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)mąki orkiszowej do panierowania oliwa do smażenia Wykonanie Mięso przekładam do miski , następnie cebulę kroję w drobną kostkę , pieczarki myję , ścieram na tarce na grubych oczkach i przesmażam na odrobinie oleju razem z cebulą , kiedy pieczarki i cebulę mamy przesmażoną , dodaję do mięsa mielonego . Następnie do naszego mięsa dodaję przyprawy , czosnek przeciśnięty
Mój Smakmakaronami. Sos pasuje do wielu różnych makaronów. Możecie także wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino, itp. Ja także lekko urozmaiciłam to klasyczne danie pochodzące z włoskiej Bolonii. No cóż, myślę że każdy pomysł w kuchni jest(...)wiadomo jak to w kuchni, czasem bez eksperymentów trudno :) Mam nadzieję, że to spaghetti przypadnie Wam do gustu. Smacznego!:) Składniki (na 4 osoby): 500 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
Zasmakuj Kuchnimleka 2 łyżki z czubkiem mąki pszennej sól, pieprz gałka muszkatołowa, curry jako przyprawy 25 dag startego żółtego sera duży ząbek czosnku Składniki na sos boloński: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 35 dag mielonego mięsa wołowego 3 duże marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka pomidory w puszce 400 g liść laurowy sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszamy na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą, na którą przepis pochodzi z książki „Kipi kasza” Pawła Łukasika
Kuchenne WariacjeSmaczne, delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Pycha! Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula biała, 1 jajko, ½ szklanki śmietany, 1 pęczek koperku, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mięso dokładnie wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami
Tradycyjna Kuchniagryczana. W lwowskich terenach zwana gryką. Stąd rożne nazwy: gryka, hreczka i już mamy wyjaśnienie nazwy Hreczniaki. Kotlety z kaszy gryczanej jedni robią z twarogiem, inni z mięsem mielonym. U mnie z mięsem. Bardzo wyraziste smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również czosnek (jak ktoś nie lubi nie daje). Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza(...)ząbki czosnku sól , pieprz , papryka wg/ własnego smaku. olej do smażenia WYKONANIE Kaszę gryczaną lekko posoloną gotuje zgodnie z proporcjami ( 1 szklanka kaszy , dwie szklanki wody). Po ugotowaniu studzimy Mięso mielimy, kaszę dodajemy w całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka, przyprawy , przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy
W kuchennym oknie Ewymielonego mięsa 1 cebula 10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz
Symfonia smakowaChyba niewiele osób nie lubi spaghetti,a w szczególności z sosem bolognese. Dzisiaj polecam klasyczne z pomidorami i mielonym mięsem. SKŁADNIKI 30 dag. mielonego mięsa wołowego lub drobiowego 2/2 kg pomidorów lub pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii szczypta cynamonu sól
W kuchennym oknie EwySkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem
W Mojej Kuchni Lubiętakimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur. Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 50 minutSkładniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 2 małe papryczki chili 1 cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru
Kulinarne przygody Gatitysosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, tłuszcz do smażenia, ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść(...)suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki i zalej wrzącą wodą. Do zmielonego mięsa wbij jajko
blog.moje-pasje.infoPierogi z mięsem smażone Takie pierożki możemy podawać do barszczyku czerwonego. Lubię pierogi z wody, ale najlepsze są obsmażane. Składniki : Farsz: mięso z rosołu - 500 g cebula - 2 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz Vegeta Natur do mięsa mielonego - 1 łyżeczka Ciasto : 1/2 kg mąki woda 1 i 1/2 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta(...)Przygotowanie: Farsz: Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać przyprawę Vegeta Natur, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać sól i olej. Następnie stopniowo po trochu wlewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przykryć ściereczką
Kuchnia DanusiKomu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść(...)porcje: -140 g kaszy gryczanej -200 g mięsa mielonego -2 duże marchewki -1 jajo -2 łyżki tłuszczu do smażenia dip: -5 łyżek jogurtu naturalnego -koperek, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Mięso mielone (ja sama je mielę) wrzucamy do dużej miski, dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną
Zdrowie i pysznie na talerzuolejem rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do aluminiowych foremek na keksówki. Rada: zamiast keksówek, można zawinąć warzywa w folię, należy podzielić na 2 -3 części. Rolada. Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionym serem, doprawiamy do smaku pieprzem. Dzielimy na 3 porcje. Filety z kurczaka myjemy, suszymy, papierowym ręcznikiem(...)rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.) Tak rozbite filety smarujemy musztardą sarepska. Na posmarowanym musztardą filecie, układamy szpinak, następnie wzdłuż dłuższego boku dodajemy przygotowane mięso mielone (w formie walca). Na mięsie, po długości
Moniki Smakołykinareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :) Tym razem dzielę się przepysznymi i soczystymi kotletami mielonymi z indyka. Niby mielone, niby żadna nowość i nic ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego nie pasuje, żeby odkryć potrawę na nowo! Liście świeżego szpinaku(...)zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie o tym przekonacie się dopiero, kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka kukurydziana
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła(...)łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni
BullioLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła(...)łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni
BullioLasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła(...)łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni
BullioMoja kolejna próba odpicowania tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem nadziałam je farszem z pieczarek i cebulki, żeby się coś zadziało. Robiłam je odrobinę dłużej niż zwykle robi się mielone, ale było warto, bo są bardzo smaczne. Ponadto bałam się trochę, że może rozwalą się podczas smażenia, farsz wypłynie i w ogóle będzie katastrofa, ale nic takiego się(...)oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D Składniki na ok. 4 porcje: 0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę
Simply Foodcałkiem innym smaku niż tradycyjne. SKŁADNIKI: 450g mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki musztardy kremskiej firmy Orzech 2 łyżki gęstej śmietany 18% albo 24% 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szkl bułki tartej sól pieprz olej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, cebulę kroimy, najlepiej w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez(...)praskę. Dodajemy do mięsa. 2. Dodajemy także natkę pietruszki, musztardę, śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. 3. Całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy sznycelki, kształt wedle uznania, oprószamy bułką tartą. Smażymy na oleju z obydwóch stron
Dziś Ja gotujeprawda!? Zachęcam Was do zrobienia tego pasztetu - z pomidorkiem smakuje wyśmienicie. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 2 jajka sól,pieprz czubryca czerwona Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mięso mielone zmielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić w drobną kostkę,zeszklić na maśle klarowanym. Dodać
Niespełnione zdolności kulinarnedodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację. Składniki: Dla 6 osób: 1 kg chudej szynki wieprzowej 40 dkg szynki mielonej 100g pesto z bazylią 100g suszonych pomidorów sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki Marynata: 1/4 szklanki oliwy z oliwek Po łyżeczce suszonych ziół: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie(...)końca), tak by powstał nam jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. 4. Mięso zwijamy
Kuchnia w czekoladzieszybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki 200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy 2 jajka 2 cebule średnie 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka pół łyżeczki pieprzu czarnego sól ( według(...)Wykonanie Do szklanki wkładamy czerstwą bułkę , zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą cebulkę , czosnek i szalotkę
Mój Smak