mięso mielone - 22854 przepisów (strona:158/1524)

Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie koperkowym 380

mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki) pół pęczka koperku 0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 0,5 szklanki mąki olej do smażenia       *** Mięso(...)mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, następnie

Blog z Apetytem
Conchiglioni alla bolognese, czyli muszelki z sosem bolońskim 176

przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek parmezanu(...)sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj zawartości saszetki Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne”. Wlej około 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze krótką chwilę i dopraw

Food Square
Faszerowane patisony 205

sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis. Składniki: 6 patisonów (małych dyni) 50 dag mięsa mielonego ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 duże pomidory 10 pieczarek 2 – 3 ząbki czosnku Tymianek 10 dag żółtego sera Natka pietruszki Sól Pieprz Przepis na faszerowane patisony Patisony umyj(...)tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklij na patelni oraz dodaj pieczarki. Smaż wszystko około 5 minut po tym czasie dodaj mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni, dodaj ser i dopraw do smaku. Patisony napełnij przygotowanym farszem i przykryj wierzchami. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki Bolognese 161

wody gazowanej Szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 300 ml pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego 1 cebula 150 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej 3 łyżeczki suszonej bazylii Sól,pieprz Olej Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli(...)strony. Usmażone wykładamy na talerz i odstawiamy. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy posiekaną cebulę. Następnie do tego dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i podsmażamy do zarumienienia. Następnie do tego dodajemy passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy. Całość ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki po meksykańsku 160

dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem po mapie” wyruszamy do Meksyku na naleśniki po meksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy   Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka(...)gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy

Kuchenne Wariacje
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 201

mniejszej patelni lub wersji z pokrywką itd zajrzycie tutaj: https://www.kuchennepromocje.pl/13-patelnie  A teraz czas na przepis: Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2 cm pora sól i pieprz do smaku 1 jajko klasy M 4 łyżki bułki tartej(...)pasta warzywna z papryki i bakłażana, do nabycia w każdym supermarkecie) sól i pieprz do smaku około 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone

Słodkie okruszki
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 298

ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion(...)szpinak kroimy w paseczki, czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojony szpinak i chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, szpinakiem, doprawiamy do smaku przyprawami, zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy pulpety ciut większe od orzechów włoskich. Do garnka wlewamy bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lazania meksykańska 133

powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg  mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków(...)WYKONANIE: Cebulę, i  papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i  następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami 220

Efektowne danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi(...)Część piersi odcinamy, kroimy na kawałki. Odkładamy do miski. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki, lekko solimy  i przesmażamy na łyżce oleju. Do miski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju

Smaki Ewy
Pulpety indyczo-wieprzowe zapiekane z kaszą i botwinką 113

gotowe! Polecam to danie wszystkim osobom, które uwielbiają botwinkę. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego indyczo-wieprzowego 1 saszetka kaszy pęczak (100 g) 2 gałązki botwinki 2 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka papryka ostra natka pietruszki bazylia suszona 1 łyżka oleju bądź oliwy z oliwek Mielone mięso przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, paprykę ostrą

Ugotować
Gołąbki bez zawijania. 104

dzień. Ja podałam swoje gołąbki z surówką z kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki bez zawijania Porcje 11 Składniki 100 g ryżu 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka 400 g kapusty drobno pokrojona 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Składniki(...)lekko zmięknie. Ja wybrałam ten drugi sposób tylko wtedy dusiłam je 15 minut dłużej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Mięso mielimy i dodajemy do wcześniej ugotowanego ryżu. Dodajemy odsączoną kapustę i cebulę razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości gołąbki

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki) 194

pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków! 😋 Składniki na 4-6 porcji: co najmniej 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (0,4 kg) 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej 2 szklanki wody 2 listki laurowe 4 kulki ziela(...)puszki, wodę, dodać listki laurowe, ziele angielskie i przyprawy (sól, pieprz i suszone pomidory z dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu

Ugotować
Spaghetti z groszkiem i marchewką 142

Pyszny sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni.   Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony(...)posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę

Trufelkowo
Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 137

około 430 g wieprzowego mięsa mielonego 1/4 kapusty pekińskiej 1 woreczek białego ryżu (100 g) szczypta czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały(...)możecie go w razie potrzeby mocniej zagęścić Przygotowanie kotletów: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kapustę pekińską cienko ciekamy (ja trę na tarce) i przekładamy do większej miski. Dodajemy mięso mielone, ugotowany (ostudzony) ryż, wbijamy całe jajko. Następnie dodajemy posiekaną i podsmażoną na niewielkiej ilość oleju cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Formujemy małe

Słodkie okruszki
Zupa z fasolką szparagową i indykiem 64

treściwiej dodałam też mielone mięso z indyka i ziemniaki. Miałam też wywar gotowany na mięsie, zabieliłam całość śmietanką i wyszło bardzo pysznie, wszak tłuszcz nośnikiem smaku jest. Bardzo mi smakowała. Zupa fasolowa z fasolką szparagową i indykiem Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła połowa pora 2 marchewki 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 2 litry(...)plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbek czosnku posiekać. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 5 minut mieszając. Warzywa lekko zgarnąć na boki, dodać mięso i czosnek, smażyć ok 5-10 minut, rozdzielając mięso na mniejsze kawałki, wszystko dobrze zmieszać i zalać wywarem, dodać liście laurowe i ziele, posolić. Gotować 10 minut, w czasie gotowania

Smaczny zeszyt