Popularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :). SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego 4 średnie cukinie 2 papryki cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku oregano jajko 2 łyżki kaszy manny ryż WYKONANIE Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić(...)półplastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki
Mała w garnku mieszaPulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym z kuskusem Dziś, będąc w sklepie, kupiłam mięso mielone i postanowiłam z niego zrobić pulpeciki. Długo zastanawiałam(...)się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro. Pulpety 50dkg mięsa mielonego 1 cebula starta na tarce 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko zioła i przyprawy: suszona pietruszka, oregano, bazylia, majeranek, papryka sół, pieprz Sos 1 duża
Codzienne Gotowaniefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól(...)granulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia Przygotowanie : Mięso mielone doprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać 1 surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce
W garach u Gosigranulowany, ziele angielskie ( 3szt), liść laurowy( 2szt) Dodatkowo: mąka oraz sos sojowo-grzybowy( 2-3 łyżki), olej do smażenia Przygotowanie : Mięso mielone doprawić solą, czosnkiem granulowanym oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać 1 surowe jajko. Mięso wyrobić podzielić na porcje ( u mnie każda ma około 150g). Uformować okrągłe klopsy, rozpłaszczyć, na każdą porcję mięsa nałożyć po małej łyżeczce
W garach u Gosijest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne! 1 główka młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicyTargroch 2 łyżki szczypiorku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Sos pomidorowy: 1,5 szklanki wody(...)Pieprz W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte
VioletoweKucharzeniemięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 g sera żółtego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy
Kuchnia MagdaLenypomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się
e-PrzepisyKulinarnesię mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć. Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;) 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ok. 100 g selera 1 papryka czerwona 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 1/2 puszki(...)dolewając wodę, aż seler zmięknie, a sos odpowiednio się zagęści (przez około 30-40 minut). Wówczas dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła (u mnie ok 1/2 garści świeżego tymianku). W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki
Smaki Na Talerzusosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki(...)chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie
Kulinarna PatilogiaBardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam(...)przygotowań! Składniki na nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku 4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane 4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki
My Culinary ArtBombowe Mielone Pieczone w piekarniku kotlety mielone pod inna odsłoną, warto wypróbować, kotlety są pyszne. 12 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 jajko · 3 duże cebule(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebule obieramy, kroimy w grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym
Kulinarna Chwilapiekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera cebula 2 łyżki mąki pszennej jajko papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Obrane ziemniaki, cebulę i marchew ścieramy na tarce. Z ziemniaków odciskamy wodę. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy mięso mielone, mąkę, ser starty na tarce, jajko i przyprawy. Całość mieszamy
e-PrzepisyKulinarnemoże stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki(...)liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Blog z ApetytemPołączenie mięsa mielonego z ryżem, uformowane w postaci tradycyjnych kotlecików. Wyszło pysznie! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, ½ szklanki ryżu, 1 jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól do smaku pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ryż ugotować na pół sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno
Tradycyjna Kuchniabędzie jak znalazł! PS. W wersji wege mięso mielone można z powodzeniem zastąpić pokruszonym tofu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 250 g nitek spaghetti z marchewki 400 g mięsa mielonego z indyka 300 ml passaty (przecieru pomidorowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii parmezan do podania garść listków świeżej bazylii(...)oliwa z oliwek do smażenia pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż krótką chwilę, a następnie dodaj mięso. Przysmaż do zrumienienia i kolejno wlej passatę. Gotuj kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dopraw bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Na talerz wyłóż spaghetti z marchewki (możesz je również uprzednio ugotować na parze
Food Square