tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2-3 szklanki bulionu(...)wyciąć głąb. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować
Oryginalny smakBurrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy(...)szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu
Zawsze głodna!Kotleciki Afrodyzjaczki Gdy znudziły nam się tradycyjne kotlety mielone lub chcemy zrobić w bogatszym wykonaniu. Takie kotlety mogą gościć na naszym świątecznym stole. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki · 1 duża cebula · Jajko(...)szklanki bułki tartej · ½ kg pieczarek · 2 mozzarelle Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną połówkę cebuli. 2. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i razem wyrabiamy masę mięsną. 3. Dłonią robimy z mięsa
Kulinarna Chwilasosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę namaczamy w mleku, koperek drobno siekamy cebulę siekamy z czosnkiem w blenderze ( możemy cebulę zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę), do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, całość wyrabiamy jak na kotlety, z wyrobionego mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy
Blog kulinarny S9.PLZapiekanka Poezja smaków Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie Składniki na kotlety: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 łyżka przyprawy gyros · Sól(...)łyżki majonezu · 4 łyżki ketchupu pikantnego · 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy
Kulinarna Chwilaczosnku, granulowanego płaska łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki rosołu lub wody ( rosół jest znacznie smaczniejszy ) sól do smaku Pieczarki pokrój w dość małe kawałki, cebulkę drobno posiekaj, podsmaż z odrobiną soli do smaku na patelni na złoty kolor, zostaw do wystygnięcia. Mięso mielone przełóż do miski(...)ponownie wyrób, do momentu aż równo się rozprowadzą w mięsnej masie. Uformuj podłużnego dużego klopsa, tak żeby wygodnie było go kroić Łatwiej formować, jeśli najpierw posmarujesz dłonie olejem, mięso się wtedy nie klei. Piecz w nagrzanym do 170 C piekarniku, na środkowej półce z włączonym termoobiegiem, aż mięso się mocno przyrumieni. Przy tej wadze mięsa, jest to około godzinki
Ogrodnik w podróżylodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobić z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego mała cebula czerwona 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 jajko 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może byc) sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso wkładamy
Różne smaki w kuchniSKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony(...)pół. Wyjąć czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w mące i lekko obsmażyć. Gdyby mięso było zbyt miękkie i nie lepiło sie, należy podsypać troche bułki tartej. W międzyczasie, w szerokim garnku lub na głębokiej patelni podsmażyć na oleju z oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody. Dosolić do smaku
zielonacukinkapuree ziemniaczanym z dodatkiem marchewki i groszku oraz z sosem beszamelowym z pewnością zasmakują całej rodzinie. Składniki na pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym: Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe) kajzerka jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 800 g ziemniaków 200 g marchewki 100 g groszku (mrożony lub z puszki(...)natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość ręką wyrabiamy przez kilka minut na gładką masę. Mięso powinno zacząć lepić się
e-PrzepisyKulinarnemacie pomysłu na obiad? Dziś polecamy Wam pyszną i zdrową kaszę jaglaną z mięsem mielonym, cukinią i szpinakiem :) Składniki na kaszę jaglaną z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g cukinii – 1 średnia marchewka – 50 g szpinaku – 200 g pomidorów z puszki
Kuchenne Wariacjeniezwykle syta zapiekanka z warzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny
Mania Gotowaniakukurydza , mnóstwo czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka(...)mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier
Ogrodnik w podróżyjedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki ( wychodzi około 12 sajgonek ) 200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego ) 5 jajek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża cebula 1 łyżka sosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej(...)smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe Wykonanie Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron
Mój Smak