Składniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2 cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście
Pychotkaaakoniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu(...)łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju tłuszcz do formy Wykonanie: Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć
Tradycyjna KuchniaKontunuacja tygodnia bułgarskiego z lekkim poślizgiem. ;) Uwielbiam tego typu przysmaki z grilla. Żadna kiełbasa nie będzie tak smakować, a przygotowanie mięsa na to danie to dosłownie chwila. 300g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 100g mielonej łopatki wieprzowej(...)szklanka wody pół łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Obydwa rodzaje mięsa mielonego mieszamy z przyprawami i ziołami z listy oraz szklanką wody. Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy wybieramy się następnego
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście(...)sparzeniu wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści. Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście
Kulinarne przygodyniespodzianką Bajeczne kotlety mielone utulone soczystym, aromatycznym boczkiem, faszerowane papryką z brokułem. 9 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · Sól · ½ łyżeczki papryki ostrej(...)brokuł · 18 podłużnych pasków boczku parzonego Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Cebule obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa, wsypujemy bulkę tarta oraz wlewamy śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiamy. 3. Papryki myjemy
Kulinarna Chwilamielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone(...)jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy żółtkami, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmega szybki pomysł na obiad. Można podawać je tradycyjnie z ryżem, tortillą lub tak jak my - z pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe jeśli(...)zmięknie dorzucamy czosnek. Smażymy ok. 1-2 minuty, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka ponownie dodajemy ok. 1 łyżkę tłuszczu i wrzucamy ok. 1/3 mięsa mielonego, lekko solimy i pieprzymy i rozdrabniamy łyżką. Mięso smażymy do uzyskania odpowiedniego koloru i odparowania płynu, następnie dorzucamy kolejną partię mięsa i powtarzamy cały proces aż do momentu
Cooking Monstermięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu(...)pokroić w drobną kostkę. Fasolę odsączyć i każdą z nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając
Świat Domowej KuchniFrykadelki w sosie grzybowym Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula(...)sosu sojowego ciemnego Sposób przygotowania: 1. Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny. Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę. 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy
Kulinarna Chwilasmaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki(...)łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy
Cooking Monstersmaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki(...)łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy
Cooking Monstermięsa mielonego, np. z szynki 1 jajo starta mała cebulka 3-4 nieduże pieczarki ulubione przyprawy do mielonego - u nas sól, pieprz, lubczyk i odrobina papryki bułka tarta Przygotowanie: pieczarki ścierami na grubych oczkach mięso mielone przekładamy do miski dodajemy jajo, startą cebulkę i pieczarki wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku teraz(...)dwie szkoły pierwsza mówi o tym aby bułkę tartą dodać do mięsa i tak formować kotlety druga aby formować kotlety i obtaczać w bułce tartej jaką wybierzecie taka będzie dobra - bo Wasza :) kotlety smażymy na rozgrzanej patelni do złotego koloru z obu stron Smacznego
Gotowanie z pasjącebuli 100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego 3 jajka sól himalajska pieprz czarny mielony papryka słodka Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka. Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić. Cebulę obrać i posiekać drobno. Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne(...)blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal
Ola la LCHFzimę. Teraz mogłabym ją jeść cały czas :) Na szczęście to bardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść(...)Natkę siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą
Ratunku obiadsmak dania. Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek(...)łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy
Walijskie Pichcenie