Pyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad. 3-4 porcje 250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej 50 gramów ryżu Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2-3 garście mrożonej włoszczyzny 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)ząbek czosnku szczypta cukru ok. 1 litra wody opcjonalnie wegeta W garnku podsmażyć na odrobinie oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem i smażyć aż mięso zmieni kolor. Mieszamy co jakiś czas. Dodać poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i resztę przypraw dalej całość krótko dusimy co jakiś czas mieszając. Następnie wlać wodę
Andzia Pichcizatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej(...)ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy mięso sosem sojowym, sosem worcestershire, ziołami, papryką i pieprzem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy
Mania Gotowaniawzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady! 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 g żółtego sera 10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego
VioletoweKucharzenieudało się nie zmarnować tego warzywa a przy okazji dzieciom przemyciłam dodatkowe warzywko do ich jedzenia :) Składniki: 100g obranej kalarepy 250g mielonego mięsa jajko 1 mała cebulka 1 kajzerka sól pieprz świeżo mielony 4 łyżki bułki tartej(...)drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Gdy kalarepa będzie już miękka dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć. Wystudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko. Mięso posolić i popieprzyć. Dodać wystudzona cebulę i kalarepę. Składniki dokładnie połączyć. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Amatorka kuchennapapryki czerwonej i żółtej 15 ml oliwy z oliwek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony posiekana świeża kolendra Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Podsmażać do momentu zeszklenia się. Dodać mięso mielone i przyprawy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem
Ola la LCHFłyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy 2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem(...)smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy
Blog z Apetytemdrobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany
Kuchnia MagdaLenygotowana ogórek kiszony troszkę mięsa mielonego [doprawionego przyprawami] domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po troszku mięsa mielonego,kawałki marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Do wolnowaru wlać wodę [ u mnie trochę wody i sos pozostały(...)mięsie , dodać przyprawy, susz i gotować kilka godzin[high 2 -4 lub low około 6 - 8 ] w wolnowarze
Moje domowe kucharzenieprzepis na spaghetti z mięsem mielonym i kalarepą. Jest to bardzo fajne połączenie, dużo sosu, mniej mięsa i lekko chrupiąca kalarepa. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti 200 g mięsa wołowego mielonego połowa pora cebula biała kalarepa 400 g pomidorów w puszce 700 g passaty pomidorowej 2 łyżki cukru(...)talarki. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Troszeczkę solimy i dodajemy pieprzu. Gdy warzywa będą już lekko zrumienione (kalarepa powinna być lekko chrupiąca , nie powinna się rozpaść) to wrzucamy mięso mielone i dokładnie rozdrabniamy. Podsmażamy do momentu, aż nie będzie widać surowego mięsa (ok. 15 minut) . Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz passatę. Oczywiście teraz w sezonie możecie
noteskulinarnyfigaprzepis na smak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :) Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory parzymy we wrzątku(...)stron. Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 8 minut i odcedzamy. Kuskus zalewamy 1/3 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wykładamy na niego mięso i doprawiamy je przyprawą do mięsa.W międzyczasie kroimy w piórka cebulę i lekko ją solimy. Cebulę dodajemy do mięsa i i smażymy ok 5 minut. Dodajemy wcześniej przygotowana passatę
ChilliJemypyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek. Idealna na jesienno-zimowe chłody. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (najlepsza będzie wołowina, ale może też być wieprzowe, u nas tym razem pół na pół), trzy cebule, trzy ząbki czosnku, trzy marchewki, seler naciowy, dwie puszki pomidorów w zalewie(...)połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Rada: zamiast ryżu do zupy można wsypać garść makaronu. Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek. Idealna na jesienno-zimowe chłody. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (najlepsza będzie wołowina, ale może też być wieprzowe, u nas tym razem pół na pół), trzy cebule, trzy ząbki czosnku, trzy marchewki, seler naciowy, dwie puszki pomidorów w zalewie(...)Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskamarokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru 200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pęczek kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz olej do smażenia - u mnie kokosowy(...)Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już tak gorąca miksujemy ją na krem, dodajemy mleczko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałą cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy - kmin rzymski, pieprz ziołowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso i za pomocą łyżeczki do herbaty oddzielamy
Przysmaki KarolkiNastępnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie(...)ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie
Domowy Smak Jedzeniamielone z warzywami w bekonowej owijce Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce , to naprawdę znakomity przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety w wersji mini , smakują doskonale ,także na zimno więc spokojnie mogą robić za kąski pod piwko Nawet mój młodszy ,oportunista mięsa mielonego , wciągał je ze smakiem no i oczywiście sosem(...)kotletach będzie złocisty i chrupiący . Brązowy cukier pomaga osiągnąć naprawdę chrupką skorupkę Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu , mięso upiecze się w tym co wytopi się z bekonu . Serwujemy na gorąco , doskonałe z sosem czosnkowym ..ale z nim wszystko jest lepsze Smacznego ! Artykuł Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży