kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka(...)żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki
Jacob Tasteswołowiny (u mnie oprócz wołowiny jest dodatek mięsa z indyka, które chciałam wykorzystać) 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżkę wody gazowanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu (opcjonalnie - łyżka ajwaru(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, albo zmielić w maszynce i dodać do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i wszystkie przyprawy oraz wodę (i ewentualnie ajwar) Wyrabiać mięso przez ok 10 minut - smaki muszą się dobrze połączyć. Odstawić mięso do lodówki pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ułożyć na folii spożywczej, przykryć folią
Kulinarne InspiracjeTo, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja DelicjaOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskiBardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale
Moja Delicjasuszonego estragonu szczypta cukru pieprz czarny sól Pulpeciki Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy(...)koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami. Notes - Pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia. - Do dania polecam
Wędrówki po kuchniodcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze
karmelowyostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu(...)Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 150 g szpinaku baby 1/2 puszki (czyli 120 g ) gotowanej ciecierzycy 2-4 jajka (zależnie od apetytu) do dekoracji: świeża bazylia lub natka pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwapapryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera. 2 Na patelni, na małej(...)aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliimielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy wsypać ziele i liście laurowe i gotować z 50 minut następnie dodać obraną włoszczyznę, kucharka i gotować z 30 minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem(...)nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana
W Mojej Kuchni LubięSzybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub
Wielki apetytObiad we włoskim stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku(...)szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Seler, marchew, cebulę pokroić na drobne kawałki. Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Wszystko podrumienić, mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką
I LOVE LIFESpaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów
sierotka maRysia w kuchniużyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie(...)kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru. Składniki
Życie zamknięte w smakukażdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru(...)Imbir obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Z trawy cytrynowej posiekać tylko białą część. – Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. – Odlać powstały sok, przełożyć do szczelnego pudełka plastikowego. – Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu
To co kocham