białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi(...)szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaposiekaną cebulą. Mięso pokroić w drobną kostkę lub paski, można zamarynować w sosie sojowym, następnie podsmażyć na oleju. Indyka, cebulę i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung
głodny alergikpełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła(...)jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem i szybko odparowuję alkohol, cały czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry
Karo in the KitchenZrobiłam zasmażkę. Jak już połączyłam wszystko zajęłam się przyprawianiem. Sól, pieprz kolorowy, odrobinę ziarenek smaku, kminek mielony i majeranek, koperek. Przyprawiam zawsze na końcu. Po dodaniu zasmażki czy chociażby zagęszczeniu mąka rozmieszaną z wodą potrawa zawsze zmienia smak. Na maśle, bez mięsa, bez kiełbaski....a dobre :D W smaku mocno przypomina młodą kapustę. Także na chwilkę w lutym można(...)gołąbkami, ale jednak troszkę zarwę wieczoru. Zdarza mi się tak czasami, ale wracając na 16 albo 17 do domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam nie wyrzucać kawałków z kapusty :D Solennie obiecuję, że następnym razem zrobię te szybkie gołąbki
Pieprzyć z Fantazjądań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli(...)koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy
Bon appetit mon amiepowiedział, że cytryna pasuje tylko do ryby?!); po 2. błyskawicznie się go przygotowuje- wystarczy wymieszać Jasny Sos Uniwersalny z cytryną, skórką oraz koprem i voilà! Gotowe! Do podania makaron lub ryż do zestawu i jest szybko, pysznie i pożywnie 😊 2 porcje: * Jasny Sos Uniwersalny Łowicz - 1 słoik, 335 g * filet z indyka- 200 g * kasza manna- 3 czubate łyżki * cebula(...)łyżka * sól- 1 płaska łyżeczka * pieprz- 1/3 łyżeczki Jasny Sos Uniwersalny wymieszać ze skórką, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub zmielić w maszynce do mielenia, następnie połączyć z kaszą manną, solą, pieprzem oraz sprasowanym ząbkiem czosnku. Z masy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej
Kraina Miodem Płynącaselera( małego), garść natki pietruszki, 4 serki topione Hochland (podłużne po 100g każdy, o różnych smakach- najlepiej bez dodatków), sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku(...)warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione. Gotujemy aż serki się roztopią i zagęszczą zupę. Na wierzch sypiemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dowolnym makaronem lub grzankami czosnkowymi. Smacznego
Passion of Cookingbazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1,5 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii(...)drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było całkowicie pokryte pastą curry. Kawałki kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej
Moja pasja smakuStudzimy. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i gotujemy tak, aby był al'dente. Na sicie przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał, tzw. hartowanie. Ja zazwyczaj gotuję makaron tak, że po wrzuceniu makaronu na wrzątek mieszam, wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na około 15 minut (tu czas zależy jeszcze od rodzaju i grubości makaronu(...)się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy do połączenia składników
Kolorowy PrzepisownikSmak delikatny z wędzonym. Uwielbiam speck! Uwielbiam ragu! Już nie wspomnę o tym, że lubię tagliatelle . Danie proste, ale pod warunkiem, że już mamy zrobione typowe
Z Kuchni Do KuchniDzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki(...)czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewykurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować(...)przyprawić do smaku, dodać masło. Smażyć 8-10 minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u Gosibakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy(...)doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące
Kuchenna Kontrrewolucyadomową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbrukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają. Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K). Zupa(...)mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól do smaku
Kuchcik gotuje