Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek Wszystko razem smarzymy ok 30 min Sos pomidorowy: 200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy Dodajemy bazylję, sól(...)mięsem Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka Do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu rozpuszczamy Następnie wrzucamy mąke i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany Lasagne: 9 płatów makaronu
Klaudynkowa kuchniaobiad. Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :)Serdecznie zapraszam - zaczynamy - Składniki600 gr mielonego 3 marchewki2 cebule150-200 gr pieczarek2 pęczki szparagów200 ml bulionu wołowego1 łyżka mąki200 ml śmietanyoliwa do smazenia 3-4 łyżki2-3 łyżki kopru świeżego lub suchegoSól, pieprz, papryka Wkonanie(...)odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem.Smacznego
Smaki EdytyUżywana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko i wyłącznie kaszę gryczaną białą, nie paloną! Mąka jaglana – powstaje przez zmielenie odtłuszczonego ziarna(...)ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się
Karo in the Kitchenściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około 3 minut. Ser kroimy na małe paski długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy(...)układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem. Smacznego
kgwjanczewozapiekane bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą. Jeśli znudzi się Wam klasyczne spaghetti, albo gdy zostanie trochę sosu z poprzedniego dnia, to pomysł z bakłażanem jest baaardzo na miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki(...)Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę
bistro mamaKawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch stron(...)chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchennej krainiemnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć zdania na temat soi są podzielone. U nas soja bywa rzadko, więc nadmiaru raczej nie mamy... Makaron przygotowała moja najstarsza Córka, inspiracją był wujek Google, tylko dosmaczyła wg własnego uznania. Polecam, jest(...)zwykłe)- 3 cebule- 1/2 główki czosnku- passata pomidorowa ok.700g- ketchup wg uznania- sól, pieprz do smaku- chili do smaku (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa- oregano do smaku- suszony, mielony czosnek- listki świeżej bazyliiW garnku rozgrzać olej kokosowy lub oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, podsmażyć do miękkości. Następnie dodać tofu, pokrojone w kostkę (rozkruszone). Podsmażyć całość, posypać czosnkiem
Smaczne ZdrowePrzyznam, że nie bardzo lubię robić gołąbki. To dość czaso i pracochłonna czynność. Ale za to, uwielbiam je jeść! Na zimno i na ciepło
Walijskie PichcenieRodziny, coś tu nie halo jest Panie Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć. Składniki: makaron gniazdka nitki 1 słoik sosu do spaghetti ORZECH 400 g mielonego karczku 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku(...)topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i odstawić. Mięso przełożyć do miski dodać kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem
Gosia gotujewzględu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą
mojewypiekiinietylkolekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją dla Misia i Mili.Dołączony przepis nakazuje nam w pierwszej kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją drogą(...)makaron rurki? Jest penne albo... piórka. Głupie.Następnie każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia
Kulinarne zapędy KokosaKOTLETY - składniki: 700 g mielonego mięsa 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia sposób(...)przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy przyprawy i dokladnie wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć
w mojej kuchniżeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie:Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy(...)stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl
Malinowe PocałunkiProponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je
Kawa z mlekiemUwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak
Moja Delicja