mięso mielone z makaronem - 2712 przepisów (strona:134/181)

Paprykarz z kurczaka 185

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 381

wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka(...)koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier  i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 135

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ:  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą(...)papryczkę chili. PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie

Kopystką po garach
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 355

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek

karmelowy
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 192

minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym i ewentualnie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :) P.S. Jeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli przeczytaliście gdzieś

Tajskie smaki
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 185

obawiałam się ich przygotowywania. Pierwszego z powodu ogromnej czasochłonności i przeświadczenia, że nie mam w sobie tyle cierpliwości do pilnowania, by płyn zbytnio się nie zagotował. Ravioli, gdyż makaron zawsze mnie przerażał. No i rzuciłam się na głęboką wodę. Zaszalałam i zamiast jednego wyzwania podjęłam dwa. W ciągu tego samego dnia! :) Okazało się, że moje obawy nie były uzasadnione, więc(...)Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy

Życie zamknięte w smaku
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 211

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z

Życie zamknięte w smaku
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 176

japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą, tak aby było całkowicie zakryte i odstawiam na całą(...)przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili, pocięte na "zapałki" pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 277

także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki(...)wraz z przyprawami . Zalewam wodą (by przykryła wszystkie składniki). Gotuję ok. 15 minut do miękkości. 2. Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę (lub mielę maszynką do mięsa). Cebulkę i natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę. Formułuję kuleczki i gotuję w przygotowanym bulionie przez ok. 10 minut

Ale Proste
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 237

brudzić kolejne widelce i łopatki, proste szczypce chwycą kawałek mięsa lub ryby i przewrócą je na drugą stronę w mgnieniu oka. Są też niezastąpione do nakładania spaghetti lub innych makaronów w kształcie nitek. Spokojnie można je obsłużyć jedną ręką, ponieważ otwierają się po naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam(...)tylko nim nasiąkną zamiast się usmażyć. Jeśli będziemy czekać zbyt długo, istnieje ryzyko, że tłuszcz się zapali. Jeśli jesteście mięsożercami, termometr przyda się do pomiaru temperatury w środku kawałka mięsa. To przydatne, kiedy nie mamy wprawy i zależy nam na odpowiednim wypieczeniu potrawy. Unikniemy steku jak podeszwa lub surowej wieprzowiny. Upewnijcie się zawsze, że kupowany termometr ma szeroki zakres mierzonej

W kuchni wieczorem
Pulpeciki w sosie koperkowym 155

mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego(...)Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem.  ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem i ostrymi korniszonami z chili. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga

Kolejny blog o gotowaniu
Polenta z szybkim sosem bolońskim 192

kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą(...)oliwą, grillować lub odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego mielonego) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 łodyga selera naciowego pomidory, latem

Kopystką po garach
Klopsiki w sosie koperkowym 338

żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar, a bułkę rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy bułki tartej(...)zalewamy ją 3-4 łyżkami wody i mieszamy. Bułka wchłonie wodę, a wówczas możemy już dodać ją do mielonego mięsa. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Wbijamy jajko. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej

MyCookBook.pl
Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami 184

Składniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy(...)warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Kotlety w sosie 168

Smażone kotlety mielone, w smacznym  sosie pomidorowym, dobre na obiad i do kolacji. Skład: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy  do mięsa lub  szczypta soli-  pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g,  śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo(...)mąka, wówczas sos zgęstnieje,  nabierze odpowiedniego koloru i bardzo dobrego smaku. Kotlety: do mięsa dodajemy przyprawy, jajka, czosnek, cebulę, bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie  i chowamy do lodówki.Po godzinie wyjmujemy schłodzone i lepimy kotlety. Na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy mięso z dwóch stron na złoto brązowo. -- Jak wszystkie kotlety się usmażą, to wówczas dodajemy wcześniej przygotowany

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania