mięso mielone z makaronem - 2712 przepisów (strona:124/181)

Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 168

pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr(...)pokrojoną w kostkę i solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli dodajemy paprykę w proszku to praktycznie od razu musimy ją zalać winem. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Tagliatelle z krewetkami duszonymi w białym winie z papryką. 196

Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też będzie w dzisiejszym przypadku, a mianowicie mamy zaszczyt zaprezentować Wam tagliatelle z krewetkami. Delikatne mięso krewetek jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a więc polecane osobom dbającym o linię.  Ma też wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz częściej gości na Naszych stołach.  Przede wszystkim trzeba tu wspomnieć(...)więc potrzebujemy do przygotowania tegoż dania? 250 g krewetek ( my użyliśmy krewetek białych, niestety mrożonych) pół główki czosnku 1,5 szklanki białego wina  papryka mielona słodka 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz makaron tagliatelle  masło Jak sami widzicie z kilku składników będziemy przygotowywali całkiem nieźle zapowiadające się danie.  Co i jak musimy więc zrobić?   A więc

Wspólne smaki
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 175

zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól,  pieprz czarny, papryka słodka mielona,  tłuszcz do smażenia  mąka pszenna rukola Fit&Easy wrząca woda papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie:1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli(...)kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balsamicznego. Całość przekładamy do garnka. Herbatą deglasujemy patelnię, wszystko wlewamy

Malinowe Pocałunki
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 192

polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne to kolejny niezbędny składnik(...)soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem

AZgotuj!
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 201

Pyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii.   Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu,  zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz wołowy z wolnowaru 159

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
Lazania z brokułami i indykiem. 203

porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół cebuli czerwonej posiekanej -łyżeczka masła klarowanego -makaron do lazanii -dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu W rondelku na maśle szklimy(...)miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie. Zalewamy około 120 ml śmietany, 100 ml śmietanki i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara

BaRepas
Klopsy w sosie pomidorowym 170

wyparuje. Z mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor.  Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy i całość zalać wodą (tj. wlać tyle, aby wszystkie klopsy były(...)wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować).  Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem

Ugotować
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 303

dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno nic tak nie zniszczyło moich kubełków smakowych. Jak już doszłam do siebie po wstępnej konsumpcji i samouwielbieniu, stwierdziłam, że pierwsza wersja będzie zbyt oczywista. A mielone i tak miałam rozmrożone, więc utoczyłam z niego banalnie proste(...)oliwa z oliwek Nie podaję ilości składników, pozostawiam je do indywidualnego dobrania.Słonecznik podpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki pesto bazyliowegoMięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam

bastalena
schab po chińsku 181

czasie mięso (bez marynaty którą zostawiamy w miseczce) smażymy na małej ilości oleju do marynaty dodajemy odrobinę wody ze skrobią gdy mięso będzie już gotowe odstawiamy je z płyty, dolewamy marynatę i dokładnie mieszamy - jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę letniej wody i mieszamy schab układamy na talerzu i posypujemy sezamem Podajemy z makaronem lub ryżem smażonym i surówką

Gotowanie z pasją
gulasz z szynki "po węgiersku" z kaszą gryczaną... 152

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 123

zęsto, gdy szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę(...)sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych

Food Square
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 171

ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka(...)czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi

pieprzny smaczek
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 144

czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów makaron spaghetti 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti(...)Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Noodle po pekińsku 326

Kocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania