mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:77/1172)

Chutney mirabelkowy (sos słodko-kwaśny do mięsa, sera) 217

owoców i warzyw wraz z dodatkiem rodzynek oraz octu. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słodko-kwaśnego sosu mirabelkowego, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanego lub pieczonego mięsa jak i sera.   Składniki: 1 kg mirabelek (waga bez pestek) 1 kg cebuli (waga po obraniu) 1,5 szklanki zwykłego cukru (330 g) 1/3 szklanki octu jabłkowego

Ugotować
Sałatka ziemniaczana z bobem i miętą 163

Uwielbiam ziemniaczane sałatki - chyba to już niedawno pisałam? No to powtórzę bo naprawdę bardzo je lubię, szczególnie do mięsa pieczonego na grillu. Kiedy więc jechaliśmy do przyjaciół na grillowe spotkanie taką właśnie sałatkę przygotowałam. Ziemniaki i bób, w towarzystwie chrupiącej cebulki, sosu jogurtowego i zieleniny to pyszne danie. Ale możecie je przygotować nawet bez perspektyw na grilla bo zawsze

Smaczna Pyza
Irlandzki relish pomidorowy. 164

przepadłam. I kropka! Z tej ścieżki odwrotu już nie ma ;) I jeżeli, drogi Czytelniku, jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych smaków, to jest to przepis dla Ciebie. Dodawaj do wędlin, pieczonych mięs i ostrych serów. I mam nadzieję, że podzielisz moją opinię :) Składniki: 1 kg pomidorów 3 jabłka (średniej wielkości, kwaśne) 2 cebule 250 g cukru 180 ml octu jabłkowego

zadanie-gotowanie
Marokański Tagine z kurczakiem i warzywami 168

podsmażyć warzywa pokrojone w równe kawałki i mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine.  Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka). Podawać z kuskusem

Kuchnia Bon Appetit
Śliwki węgierki kiszone 236

śliwki też się do tego nadają. Są też zdrowe, jak wszystkie kiszonki, i będą doskonałą alternatywą dla śliwek marynowanych w occie . Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, serów i sałatek. Kisić można różne warzywa i owoce - zajrzyj TUTAJ, do zakładki o kiszonkach, po inspiracje ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kiszone papryki lekko pikantne. 329

smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg

Codziennik Kuchenny
Sałatka w mundurowych ziemniakach 135

Jeśli planujecie odpoczynek przy grillu, to polecam Wam bardzo prostą sałatkę, która doskonale pasuje do pieczonego mięsa. Inspiracją była sałatka niemiecka. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pomidorki koktajlowe na ostro 111

moim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane na ostro 50 dag małych czerwonych i żółtych pomidorków strączek zielonej ostrej papryki 5 ząbków czosnku 1 szkl białego octu winnego 1 łyżka ziaren gorczycy

Pieguskowa Kuchnia
KECZUP Z DYNI 105

wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup dyniowy jest świetny do dań z makaronem, do spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup. KECZUP Z DYNI 3 kg dyni – pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Pieczona szynka 302

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to krucha i aromatyczna szynka. Podana z młodymi ziemniaczkami i pyszną surówką to idealna propozycja na niedzielny obiad. Polecam! Pieczona szynka Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy(...)całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Kiszone pomidory i ogórki. 389

ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa   (podaję proporcje składników do zalewy

Codziennik Kuchenny
Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i ziarenkami 195

oprzeć. Pyza to kartoflana dziewczyna po prostu i wszyscy znajomi to wiedzą. Młode ziemniaczki w jogurtowym sosie, z pysznymi dodatkami, są bardzo pyszne i świetnie pasują do mięsa pieczonego na grillu . Teraz, latem, w weekendowe popołudnia miło posiedzieć na tarasie albo w ogrodzie i zjeść jakieś pyszności z rusztu. Nie ma zbyt często okazji do grillowania bo tarasu

Smaczna Pyza
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I WINOGRONA + FILMIK 153

Dzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs.  SKŁADNIKI:  1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli  pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapusta duszona z pomidorami do obiadu lub mięsa 206

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub wędzonych. Polecam wypróbować przepis.  Do przygotowania kapusty będziemy potrzebować: około 700 g kapusty (przed krojeniem) około 600 g pomidorów  1 marchew (około 150 g) 1 cebula (około 150 g) około

Uwaga Babcia Gotuje
Ogorki małosolne na sucho (po rosyjsku) 789

korzeń chrzanu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki soli 1 pęczek młodego kopru 1 większy woreczek strunowy lub do pieczenia mięs Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez ok 2 godziny. Po tym czasie odcinamy końcówki, przekładamy do woreczka i dodajemy pozostałe składniki: koper, pokrojony na mniejsze części chrzan

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania