cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami
Wanilia i KardamonBardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka
ChilliJemydnia mięso wyjąć z marynaty, delikatnie osuszyć i ułożyć na blasze. Posypać z wierzchu przyprawą do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez około godzinę czasu, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie z surówką i pieczonymi ziemniaczkami
My simple kitchentłuszczem i wysypanego bułką tartą. Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopni. Wyjąć na duży talerz, odwracając formę do góry nogami. Podawać z pieczonym mięsem
pieprzny smaczekPierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy
My Chcemy JeśćPomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił
VioletoweKucharzeniewarzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku, 2 dag cukru, kwasek cytrynowy lub cytryna. Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić
Tradycyjna Kuchniapulpetach układamy podsmażoną cebulę. W szklance mieszamy śmietanę, curry i sól, polewamy nią pulpety. naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nie dolewamy wody, ponieważ owoce puszczą sok. Mięso pieczemy przez 40 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem, wedle gustu, posypane koperkiem
Kulinarne przygody Gatityoliwek Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek. Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut
VioletoweKucharzenieNatrzeć papryką, solą, pieprzem i maspolanką. Odstawić na co najmniej 2h do lodówki. 3. Natarte przyprawami mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dodać olej. 4. Przygotowane mięso piec pod przykryciem w 170 st. C (termoobieg) przez około 1,5h. 5. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, zwiększyć temperaturę do 200 st. C (góra) i zapiec do momentu uzyskania
A Ty Smakuj Mnierozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy. Składniki na 2 porcje: 400 g batatów 150 g mrożonego szpinaku 1 cebula
Fabryka pomysłówwokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso. Piec jeszcze 20 minut. zastawa
królestwo garówcentymetrowe kawałki. Na porze układamy pokrojone filety z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy trochę majonezu i ketchupu (ilość według uznania). Takim sosem smarujemy mięso. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówDzisiejsza sałatka może być wykorzystana na Wielkanocnym stole, jest lekka, świeża i bardzo dobra. Idealnie skomponuje się zarówno z jajkami, jak i pieczonymi mięsami. Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom
Życie na widelcunaczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami. Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy nimi mięso. Pieczemy 1h-1,5h w temperaturze 180 stopni. Wypróbujecie ten przepis
Zofiana