mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:84/1172)

Rolada schabowa z pieczarkami. 350

najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc).  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki

Moje-pitraszenie
Hummus 131

jasna, smak.  Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie smakuje do świeżego, chrupiącego  pieczywa, a także z dobra wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam Wam, sami spróbujcie. Każdemu, kto lubi ciecierzycę polecam moja ulubioną zupę z ciecierzycy z dodatkiem awokado . Brzmi pewnie egzotycznie, ale naprawdę wspaniale smakuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos tatarski 115

Doskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę

Bajeczna Kuchnia
biała surówka z rodzynkami 142

Bardzo lekka i soczysta surówka, pełna witamin. Ma wyraźny smak, przeplatają się w niej słodycz rodzynek i ostrość chrzanu. Doskonała do pieczonego mięsa.  Składniki: 3 jabłka 1/2 dużego selera 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka chrzanu ze słoika łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta soli Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na mniejszych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z pieczonych buraczków 121

pieczone buraczki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru (Buraczki piekę zawsze w większych ilościach, podczas pieczenia mięsa czy ciasta) Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i ocet balsamiczny. Sałatkę wymieszać i odstawić na ok godzinę. Podawać do mięs

Gotowanie jest łatwe
Omlet z papryką 149

Dzisiaj  omlet . Fajne danie bo można wrzucić do niego praktycznie wszystko . Począwszy od warzyw a kończąc na wędlinie i mięsa pieczone . Jednak ja preferuje warzywa , bo lubię i trochę   zdrowiej ( mam taką nadzieję) Składniki na 2 porcje 2 jajka 1papryka ( lub po 1/2 różnych kolorów) 1 srednia cebula sól ,pieprz, majeranek ,bazylia  do smaku

Eli Gotowanie
Chłodnik 130

zupy,  Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.     Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso  pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia

Eli Gotowanie
Młoda kapusta 166

koperku. Gotować przez chwilę, po czym wyłączyć i odstawić, żeby się "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku. Podawać jako dodatek do obiadu, najlepiej komponuje się z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Ja lubię też jeść ją po prostu samą. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasta brokułowa 239

najdalej. Same opakowania wyglądają zachęcająco, wygląd wędlin smakowity, cena jak najbardziej w porządku, ale kiedy zerknie się na skład zapisany mikroskopijnym drukiem... Dlatego staram się kombinować sama, sama piekę mięso na wędliny, ser kupuję twarogowy i robię z niego własne smakowe serki do smarowania (przepis tutaj KLIK ) i robię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sos pieczarkowy 102

razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do  papryki faszerowanej,  ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy.  0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju trochę rosołu 2-3 łyżki mąki sól pieprz Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w grubsze plasterki. Podsmażyć cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 181

podobnych substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.  Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu

ClauditteMissCooking
Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem 153

długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową w proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach

Pobite gary Barbary
Kurczak zapieczony w cebuli 308

zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu. Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił

VioletoweKucharzenie
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 239

okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko do tak prostych rzeczy

Kulinarna Pokusa
Sos beszamelowy 166

beszamelowy Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka

na moim stole...