mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:300/1172)

Pieczona karkówka na ostro w coca-coli 133

Użycie komercyjnych napojów do marynat staje się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso.  Składniki (4 porcje) -800 g karkówki wieprzowej w plastrach -1/2 szkl. oleju rzepakowego -1 szkl. coca-coli -2 ząbki czosnku -3 łyżki musztardy -2 łyżki keczupu (najlepiej ostry) -czubata łyżeczka(...)paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce. Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 640,0 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Schabowe roladki z boczkiem i suszonymi pomidorami 176

majeranku sól, pieprz do smaku 1 puszka krojonych pomidorów 2/3 szklanki oleju ½ szklanki   wody wykałaczki dodatkowo folia aluminiowa do przykrycia naczynia podczas pieczenia. Sposób wykonania: Dzień wcześniej przed pieczeniem schab umyć i pokroić na równe plastry o szerokości trochę większej niż 1 cm a następnie wszystkie zbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Każdy plaster schabu posolić i popieprzyć(...)schabu posypać szczyptą bazylii i położyć połowę suszonego pomidora. Całość wraz z boczkiem zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką, żeby się roladka nie rozleciała. Podobnie zrolować pozostałe mięso.   Na dno naczynia w którym będziemy piec , Gotowe roladki układać w dużym naczyniu obok siebie. U mnie było dosyć szerokie naczynie podobne do blachy tylko, że grubsze i wyższe.   Gdy ułożymy już

Na słodko lub wytrawnie
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 236

pieczenia i patelnię. Piekarnik od razu rozgrzewamy do 190⁰C, bez termoobiegu. Kiedy skończymy przepychanki na palniku i kuchennym blacie – będzie już gorący. Piersi oczyszczamy z błonek, oddzielamy polędwiczki. Piersi kroimy wzdłuż na równe połowy. Nie rozbijamy ich, osuszamy tylko do sucha papierowymi ręcznikami, lekko solimy i pieprzymy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso(...)dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu

Karo in the Kitchen
ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca 130

Turecki szaszłyk z pieca to bardzo łatwa, szybka i smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (marynata) 1 duża cebula 1 szklanka mleka 5 łyżek oliwy czarny pieprz czerwony pieprz sól Składniki (pozostałe) 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy tymianek Przygotowanie Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć(...)schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki mięsa nadziewać na drewniane patyczki. Grilować w temperaturze 180 °C, aż mięso zrumieni się. Posypać tymiankiem. Podawać z bulgurem lub ryżem. Artykuł ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Stek barani 121

dawno i dziś  wiem że  to  nie umiejętność sposobu czyni nas  ślepcami Gdy jadłam  w restauracjach nigdy nie czułam  jakiegoś przykrego zapachu  mięso  zawsze miękkie  szlachetne soczyste Pomyślałam zaryzykuje i JA mam na to patent Składniki: (dla mojej rodziny ,4 osoby) Około  1 kg schabu z kością 1 litr mleka(...)przykryciem A teraz to już w sumie nic Kroimy  w plastry około 1.5 -2 cm. Rozgrzewamy elektrycznego grilla  który  piecze z dwóch  stron I umieszczamy nasze mięso  na 5-7 minut W zależności  od stopnia wysmażenia Pieprzymy na sam koniec Sól  jest tu zbędna Smacznego

Viola cooks with passion
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 184

szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g * fasola Borlotti – 150 g * kukurydza(...)pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy. Doprawiamy solą i szczyptą papryki. Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „. Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Ostawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łopatkę mielimy. Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy. Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę

Ostra na Słodko
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 134

ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy

Gotowanie jest łatwe
Kurczak curry po polsku 124

olej rzepakowy, rozgrzać go i ułożyć na nim udka z kurczaka. Smażyć około 4 minut z każdej strony, po czym przełożyć udka do naczynia żaroodpornego układając je na kaszy. Mięso posmarować z góry pozostałą w misce marynatą. Na tym samym oleju zeszklić obraną i pokrojoną w małe piórka cebulę. Cebulę przełożyć na sitko aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym(...)koniec całość polać dobrze wymieszanym mleczkiem kokosowym. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 20-25 minut (do miękkości mięsa

Passions hobbies life
BABCINE KOTLETY MIELONE 716

mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki. Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce. Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu

JejKuchnia
saltimbocca z polędwicy 159

zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez(...)czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać

6niebo
Nadziewana pieczeń wołowa 90

Przepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej 100 gram słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Starta skórka z ½ cytryny 2 marchewki Kawałek selera Biała część pora 2 łyżki smalcu 2 szklanki bulionu wołowego Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić(...)warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 146

wywodzi się z Francji i najczęściej przygotowywana jest w podłużnej kamionkowej formie z pokrywką, od którego to naczynia bierze swą nazwę. Tradycyjne terriny pieczone są zwykle w kąpieli wodnej, a ich głównym składnikiem jest mięso. Często terrina uważana jest za rodzaj pate , czyli pasztetu. Wiąże się to z zamiłowaniem Francuzów do tego właśnie dania, którego wyrobem już(...)orzechy włoskie, szybko zamieszać, aby karmel równo je pokrył i natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po przełożeniu, rozprowadzić masę równomiernie i odstawić do zastygnięcia. Następnie przełożyć do grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet

KUCHARNIA
Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa 109

Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry(...)oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania podałam sałatkę ze szparagami i pieczoną papryką

Cytryna&Co.
Spaghetti z domowym kebabem i mango 125

domu. Niekoniecznie musi być z mięsa baraniego, każde inne -odpowiednio doprawione - będzie doskonale smakować. Moją wersję kebaba z makaronem Lubella zrobisz dosłownie w 10 minut. Co więcej tak przygotowane mięso jest mega soczyste! A smak genialny - odpowiednio słodki, lekko słony, delikatnie kwaśny, posiadający zrównoważoną ostrość. 2 porcje: * wołowina - 300 g * makaron Lubella Spaghetti - 250 g * świeże mango - 1/2 szt. * oliwa(...)dokładnie wyrobić. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5mm, zakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 5 minut (sprawdzić widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango pokroić w kostkę oraz ugotować makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjąć mięso, a powstały tłuszcz odlać do miseczki. Musztardę, miód

Kraina Miodem Płynąca
Udka pieczone z ziemniakami 248

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to  pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy. Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste,  aromatyczne a skórka chrupiąca.  Udka z  ziemniakami podałam ze sałatką z papryki. Składniki: udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć(...)wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie.  Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 45 minut, po tym czasie zwiększyć do 200°C i piec jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone żeberka z dzika. 183

marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym  miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp. 180 -190 *C- mięso musi odchodzić od kości.                           Lampka dobrego wina będzie tu wskazana, smacznego

Proste Potrawy
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 155

delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 160

używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem i papryką Rozgrzewamy (ale nie za bardzo) w większym garnku i na małym ogniu 2-3 łyżki oliwy z oliwek i nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania