mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:293/1172)

Pieczona łopatka faszerowana warzywami 226

pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso(...)składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 3. Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 150

wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie

królestwo garów
Perliczka pieczona na ruszcie 253

Bardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno  - nie wiem, czy nie lepsza!składniki1 perliczkagłówka czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki piwa1 -2 łyżki stopionego masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć(...)Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Mięsko z patelni grillowej 194

mięsko było grillowane na patelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak co mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na  takie mięsko przyjdzie jeszcze pora.. 1 kg dowolnego mięsa 30 g przyprawy do grilla 80 ml oleju 80 ml piwa lub wina Mięso pokroić w plastry.Składniki maceraty(...)kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych. Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu

Moje domowe kucharzenie
Karkówka duszona z kapustą pekińską 314

kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa  . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego(...)dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę pekińską, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką  i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe. karkówka duszona w kapuście pekińskiej

O kuchni z uczuciem
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 258

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h na pieczenie warzyw, oprócz tego przygotowanie zajmuje mało czasu) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł (cenę dania można obniżyć wykorzystując krewetki koktajlowe zamiast tygrysich) Ta sałatka jest(...)łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż warzywa do pieca. Pilnuj czasu pieczenia: po 10 minutach wyciągnij brukselki. Ziemniaki słodkie pieką się 30-40 minut. Najwięcej czasu potrzebują buraki – około godziny. Krok 3 Wyciągnij warzywa do ostygnięcia. Krok 4 Rozmroź krewetki, jeśli są mrożone

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 472

papryk usuwamy gniazda nasienne, odcinamy górną część, faszerujemy przygotowanym farszem i posypujemy resztą żółtego sera. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, układamy papryki i pieczemy około pół godziny. Smacznego! Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona peklowana szynka 192

obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Leszcz pieczony 222

ościstym ciele i chudym mięsie. Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz   doskonale nadaję się do  gotowania ,  duszenia ,  pieczenia czy zapiekania . Leszcz ma białe, chude mięso.  Ja mojego leszcze po prostu aromatycznie upiekę w brytfannie Toscana marki Florina , o której pisałam już  TUTAJ BRYTFANNA Składniki -leszcz -pomarańczowy vinaigrette - pieprz ziolowy(...)szczypiorek,sól morska. Na zewnątrz i w środku ryby. Polej oliwa z oliwek. Nałóż pokrywę na brytfannę Toscana i włóż do nagrzanego piekarnika , na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny. Po czym wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze chwilkę w środku. Po czym wyłóż na talerz. Podawaj z chlebem, lub ziemniaczkami z piekarnika. Ryba upieczona

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po węgiersku – wędlina na kanapki 260

piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 75 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA

Blog z Apetytem
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 207

lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim domu w ogóle coraz rzadziej jemy mięso, czasem się zastanawiam, czy za jakiś czas nie staniemy się wegetarianami. No, ale póki co, dopieszczamy podniebienia kotlecikami, pieczeniami, pulpetami ;) Jeśli mielone, to tylko własnoręcznie przygotowane. Nie kupuję gotowego, bo wiem, co może być w środku(...)dorzuciłam ścięgien, zbędnego tłuszczu czy błon... Namawiam Was przy okazji, abyście sami mielili mięso - tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości. Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej . Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną katastrofą ;) potrawa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń z żurawiną 159

indyczego, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 100g żurawiny, kilka sztuk dużych rodzynek, 2 jajka, pół suchej bułki, 1-2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju, łyżka soli, pieprz masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Suchą bułkę namaczany i odsączamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do małej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni

Lena Gotuje
Talarki – zapiekane ziemniaczki 280

Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona(...)masłem i przyprawami polewamy ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ Pieczone ziemniaczki harmonijkowe PRZEPIS TUTAJ Ziemniaczki pieczone w ziołach PRZEPIS TUTAJ Artykuł Talarki – zapiekane ziemniaczki pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 352

Francuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio(...)wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy w 175⁰C przez około 1,45h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 75-80⁰C a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto uruchomić termoobieg który delikatnie

Karo in the Kitchen