Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam
Ala piecze i gotujeKarkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po podgrzaniu. Z kilograma karkówki wydzieliłam 7 plastrów o grubości ok. 1-1,5 cm. Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne(...)400g 350 g pieczarek 560 g ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 100 ml wody sól, pieprz i słodka papryka do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka pieczona w ketchupie – Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm. Rozklepać delikatnie tłuczkiem. Oprószyć je z obu stron solą, pieprzem
Kulinarne Przebojemrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam w lekki popłoch. Nie miałam żadnego doświadczenia z takim rodzajem mięsa, nie jadłam go nigdy dotąd i nie wiedziałam, jakiego efektu powinnam oczekiwać. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na marynatę(...)brytfanny lub rękawa foliowego włożyć tłuszcz: może być olej lub smalec oraz smak mięsny. 7. Włożyć do środka udziec. Obłożyć plastrami cebuli. 8. Piec, w zależności od wielkości udźca, ok 2-3 godzin, do absolutnej miękkości mięsa. 9. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego
W mojej kuchnikiedyś one się spełnią. Jednak trzeba powrócić do rzeczywistości i walczyć z chorobą, gotować, piec i cieszyć się życiem. Nie narzekać, bo nie warto, a do wszystkiego podchodzić z uśmiechem na ustach. Składniki 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania) Farsz miesny 500 g mięsa mielonego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz(...)makaron. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Zdjąć folię i posypać całość startym serem. Piec ponownie bez przykrycia do momentu zapieczenia się sera. cannelloni z mięsem
O kuchni z uczuciemDelikat Knorr’a do mięs • olej • mąka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięs Knorr’a. 3. Plastry przyprawionego mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na rumiano. 4. Zezłocone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Ocet, cukier koncentrat maggi i wodę (wody dodałam więcej niż w przepisie, około(...)talarki, rozłożyć je na plastrach karkówki. 7. Sosem zalać karkówkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 8. Piec 1,5 godziny. 1 godz. piec pod przykryciem, potem odkryć naczynie, aby mięso się zarumieniło. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniopublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-PSkładniki(...)składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut. pieczone pierogi z kaczką
Bon Appetit Małgorzatyoliwą, a na samym wierzchu ułożyć pocięty na plasterki ząbek czosnku. Wlać pół szklanki wody i przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem
UgotowaćWitam Was. Dziś zapraszam na FIT kotleciki: z mięsa mielonego z indyka, cukinią, pieczarkami, płatkami owsianymi oraz c ebulką suszoną SKWORCU. Kotleciki bez jajek, mąki, bułki Pieczone w piekarniku z płatkami owsianymi robi się je bardzo łatwo i szybko dla każdego :) Wszystkie przyprawy użyte w moich przepisach są dostępne(...)patelni rozpuszczam 1łyżkę masła. Dodaję pieczarki i cukinię. Duszę ok 3 minut co jakiś czas mieszając.Solę i pieprzę.Studzę , dodaję do mięsa. 5. Farsz łączę ze sobą. 6. Na blachę przekładam papier do pieczenia. Formuję kotleciki wielkości pięści. Lekko spłaszczam. Przekładam na papier ( zachowuję odstęp między kotlecikami). 7. Piekę kotleciki ok 35 min w 180 stopniach. Podaję
Gotowanie Patkifareast-language:EN-US;} Składniki: 8 jajek 180 g cukru 120 g mąki tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie. Dodać mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier(...)dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół. Krem Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g nutelli
kulinarnyswiatdomifasolką [przepis tu: klik ] to pracy trochę z tym miałam. Dlaczego użyłam akurat mięsa z udek kurczaka a nie z piersi? Przecież byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości(...)płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone
Mango PapajaKiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek na to, żeby schab był soczysty. SKŁADNIKI: 1-1,5 wysokiego schabu b/k (jeżeli schab nie jest wysoki należy obwiązać go wędliniarskim sznurkiem) 2-3 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Rozmaryn suszony Gałązki(...)podsmażam cebulę w kostkę, wkładam schab i zalewam bulionem (do 3/4 wysokości)-wkładam gałązki świeżego rozmarynu- i do piekarnika nagrzanego na 180-170 stopni -piekę ok. 45 minut. Co jakiś czas sprawdzam,czy mięso jest miękkie
Kopystką po garachczerwona cebula 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Z połówki cytryny(...)Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Chłódź w lodówce przez 12 godz. Wyjmij mięso i włóż do wyższego naczynia do pieczenia. Do wnętrza kurczaka schowaj jeszcze po dwie gałązki tymianku i rozmarynu, przeciętą na pół główkę czosnku wraz z łupinką oraz połówkę cebuli, również w łupince. Resztę
Delicious Placelizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć w blenderze, wymieszać z masą. Szprycą(...)babeczki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do worka cukierniczego z końcówką o bardzo małym otworze. Lizaka drobno rozkruszyć np. za pomocą tłuczka do mięsa. Na dużej desce rozłożyć papier do pieczenia, w pewnych odstępach położyć patyczki do szaszłyków. Na nich "rysować" czekoladą gwiazdki. Warstwa czekolady powinna być gruba aby się później nie łamały. Gwiazdki posypać pokruszonym lizakiem
Smakołyki Asipieprz. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w kostkę wraz z syropem. Całość solimy, pieprzymy oraz dodajemy curry, kurkumę, kardamon i starty imbir. Po zagotowaniu gulasz zamykamy i wkładamy do pieca na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze
Delicious Titbits