500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), puszka pomidorów - 400g, 100g sera żółtego, sól, pieprz, czerwona papryka słodka ( jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj ostrą paprykę czerwoną), olej, 6 placków tortilli. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy obydwa składniki są już dobrze podsmażone dodać mięso mielone i przyprawy. Pod koniec smażenia dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę. Chwilkę razem poddusić i zdjąć z ognia. Gdy farsz lekko przestygnie dodać większą część startego sera żółtego i wymieszać. Gotowy farsz nakładać na placki tortilli, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą startego sera żółtego, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
W kuchni u MonikiSmakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy je tym co akurat mamy w lodówce. Mogą to być przesmażone z cebulą pieczarki, żółty ser, można dorzucić paprykę, pomidory, wędlinę lub mielone mięso, szpinak, czyli wszystko to na co mamy akurat ochotę. Bardzo polecam!!! Składniki na pieczone panzerotti: w zależności od wielkości 6-8 bułek CIASTO(...)około 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy, aż seler zmięknie
Rozpustne gotowaniemała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną(...)Całość delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć. Na sam koniec dodajemy starty ser ma grubej tarce, cukinię, pieprz zielony i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy mieloną suszoną chili. Risotto podajemy z podsmażonym indykiem. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula czosnek sólo i pieprz 250 gram pieczarek oliwa z oliwek do smażenia Przygotuj ciasto(...)pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu
Mango Papajaporcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Opakowanie świeżego czarnego makaronu (lub porcja na 3 osoby)2 pojedyncze filety z kurczaka200 ml śmietany 12%80g sera gorgonzola2 cebule1 ząbek czosnkuPęczek natki pietruszkiOlej rzepakowy do smażeniaPrzyprawy: świeżo mielony pieprzMakaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i zalewamy powstałym sosem. Smacznego
Kolizje Smakówłyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz sos 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię(...)suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone cannelloni posypujemy startym żółtym serem
Smakowite Daniasałatkę w ciekawe danie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka groszku 3 jaja ugotowane na twardo 100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżka musztardy bezglutenowej 4 łyżki bezglutenowego majonezu pieprz sól szczypiorek Wykonanie: Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie(...)jaja, ser i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) przekładamy do miski i mieszamy dokładnie. Gotową sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Quinoa Raz!czasów wojny (!!!) sztućce, jestem w nich totalnie zakochana! Trzeba je umyć (tylko czym?), zakonserwować i nawet będę mogła nimi jeść, hehe :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~100g jogurtu greckiego (lub też sera - ja po prostu miałam tylko 200g ;)) ~jajko ~15g budyniu waniliowego/smietankowego ~cukier/stevia do smaku ~40g mąki sezamowej (lub zmielonego sezamu) ~60ml mleka sojowego ~dwie mandarynki - lub inne
breakfast of dreamsjajko sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Na sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 duża łyżka masła 1 łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego – do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko oraz szczyptę soli – wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Stopniowo(...)rózgę cukierniczą i nie przestając mieszać, stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy cały czas gotując, do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przekładamy serek twarogowy, dodajemy jajko oraz podsmażoną szynkę z groszkiem – część szynki z groszkiem możemy zostawiać, aby posypać danie z wierzchu, będzie
Smaczna Stronawieku, król Alfons X Mądry, zarządził aby w oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je przed natrętnymi muchami. I od tego przykrywania wzięła się nazwa tapa – pokrywka. Stąd nazwa przekąski – tapa, czyli tapas(...)miejscowych tapas barach ale i restauracjach. Mieliśmy możliwość spróbowania wielu różnych przekąsek, od tych najprostszych – plasterków szynki, chorizo (chorizo – dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza w tempurze.... Opowieść należy zacząć od wizyty w najstarszym
królestwo garówryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia ryby kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia dwie łyżki masła mąka kukurydziana do panierowania plasterki limonki do przybrania sól, pieprz Ryby(...)papryka będzie al dente. Dokładamy ugotowaną kaszę, wlewamy sok z limonki, wrzucamy także posiekany pęczek natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku, po czym zdejmujemy z ognia. Ser w ilości wedle uznania (u mnie dosłownie kawałek 4x4cm) ścieramy na tarce i mieszamy z kozieradką. Dorzucamy do lekko przestudzonego farszu i dobrze mieszamy. Przyprawione ryby wyjmujemy z lodówki
Kuchenna Kontrrewolucya26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy do ziemniaków z boczkiem i cebulą. Dodajemy starty ser (gdy nie zapomnimy go, tak jak ja...), przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka, pokrojoną natkę pietruszki, majeranek i inne przyprawy (gdy je dodajemy). Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy wysmarowanej
Smaczne Zdrowełyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę(...)oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsZiemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki
Camilla w kuchni