kaszy jęczmiennej kujawskiej 1 cebula kilka pieczarek dwie garści świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy na złoto z obu stron
Delusional Trinemamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 2 duże cukinie (żółta + zielona) - 10 łyżek sosu pomidorowego - sól, pieprz, chili, oregano, bazylia - 50 g sera żółtego Składniki na 3-4 porcji. Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Wrzucamy na patelnie(...)sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut . Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego(...)dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaDzięki niemu można je wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak(...)lodówce przez ok. tydzień, jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollandsna 10 sztukczas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenieSkładniki: 250 g sera feta, pokruszonego 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Chilli Czosnek i Oliwamielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone
Walijskie Pichceniekiszone buraczki garść orzechów włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Buraczki(...)Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki. Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym
Ze smakiem i z pasjąorzechami . Do sałatki zalecamy użyć w miarę dojrzałego camemberta. Wynika to ze względów praktycznych – ma on wówczas dość gęstą konsystencję i łatwo go kroić. Tymczasem mocno kremowy, prawie płynny ser będzie kłopotliwy w użyciu. Stopień dojrzałości camemberta można zwykle orientacyjnie ocenić na podstawie terminu ważności – jeśli go jego upływu pozostało 3-4 tygodnie, jest prawdopodobnie względnie dojrzały. Ale jeśli(...)przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły luźne łupinki. Na spodzie półmiska układamy rukolę oraz sałatę. Następnie kładziemy plastry łososia przekładając je serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich. Pokrewne inspiracje Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem Przez
Kulinarna Pokusamają ciekawy smak. Zachęcam do wypróbowania nie wymaga zbyt wiele pracy. Składniki 6-8 dużych ziemniaków 1 cebula 1-2 jabłka 5 dkg żółtego sera startego sól,pieprz łyżka majeranku papryka mielona słodka olej Ziemniaki obrać ,każdy … Czytaj dalej Ziemniaki z jabłkami
gotuj ze mnąDanie banalne proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Składniki: bagietka ser kozi do smarowania sałaty oliwa świeżo mielony pieprz Przygotowanie: bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia na desce połóż sałaty, skrop je oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem wyjmij grzanki z piekarnika i posmaruj je kozim serkiem, a następnie ułóż na sałatach
Oka w rosole czyli KaFka gotujezrobiłam je w rozmiarze domowym. Do smażenia kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone. Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliipuszka szprotek w oleju 1 łyżka jogurtu naturalnego 5 łodyg cienkiego szczypiorku sól pieprz Szprotki odcedzamy z oleju. Wrzucamy je do miski razem z białym serem, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jogurt, sól, świeżo mielony pieprz, poszatkowany szczypiorek, mieszamy. Jeżeli jednak jesteście szczęśliwcami, którzy posiadają rozdrabniarkę, użyjcie jej, uzyskacie efekt, taki jak na moim zdjęciu
Kardamonovyprzepis . Świetna alternatywa na szybkie danie, bo mamy 2 w 1. 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -150 g ryżu brązowego -250 g mięsa mielonego -przyprawy wedle uznania -80 g startego sera żółtego -łyżka tłuszczu do wysmarowania formy+woda Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Do mięsa dodajemy ryż, ser, przyprawy i mieszamy wszystko, najlepiej ręcznie, aby się połączyło
Zdrowie i pysznie na talerzumąki pszennej 25 dag sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształ marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero
My sweet a lifeczarny pieprz Sposób przygotowania : W salaterce mieszamy składniki farszu: odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekana rzeżuchę i suszone pomidory, starty na tarce o małych oczkach żółty ser oraz majonez. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podgrzewamy na patelni grillowej lub zwykłej. Na każdą nakładamy porcje farszu i posypujemy świeżą rukolą. Zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze
Pyry na Gazpodwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera żółtego Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić
https:KKuchniaMniamrobię ją osobno. Po ostudzeniu dodać cztery żółtka i dokładnie je zmiksować. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ser najlepiej z wiaderka, bo nie wymaga mielenia połączyć z cukrem, jajkami i miękkim masłem - krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec ok.60 min. w temp.180°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową
Pysznie & PięknieSkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia
W Mojej Kuchni LubięProsciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera Grana Padano sól porcja świeżego makaronu tagliatelle dla dwóch osób, np. z TEGO przepisu
Karo in the Kitchenminut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i kładziemy na każdą z papryk spory kawałek żółtego holenderskiego sera. Wyjęte z piekarnika warzywa posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle uznania) i podajemy
Miód i pieprzmniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana
Moja Delicjawszystkim prosta w wykonaniu. Składniki - pomidory ( u mnie dwie szt.) - sałata zielona kilka listków - oliwki ( ja lubię zielone, ale mogą być inne ) - starty żółty ser - majonez, jogurt naturalny, czosnek, koperek, papryka mielona Wykonanie Pomidory kroje na grubsze plasterki , układam na płaskim talerzu wyłożonym zieloną sałatą. Na pomidorki wykładam sos czosnkowy ( majonez+jogurt nat. +świeży czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródwięcej? Hmm, może słońca?! "Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło
Słodkie PrzyjemnościricottąSkładniki:(na 1,5 l lodów)skórka otarta z 1 pomarańczysok z 4 pomarańczysok z 3 mandarynek2 łyżki Cointreau200 ml śmietany kremówki (38%)250 g sera ricotta50 g cukru1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówSok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau.Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchnia