Zapraszam na lekki, piankowy sernik truskawkowy ! Doskonały dla osób dbających o linię ;-) Jest bardzo prosty, zawiera mało składników. Zawsze się udaje i pysznie smakuje :-) Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Składniki: 2 kubki serka waniliowego Danio 400 g 3 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżeczki żelatyny kilka dorodnych truskawek pokrojonych w plasterki opcjonalnie: pokruszone herbatniki Wykonanie: Serki Danio trzymamy
Kulinarne przygody Gatitysmoothie . Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Połączenie owoców ze wspaniałym smakiem białej herbaty, to istna radość dla zmysłów. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam herbatę „Pai Mu Tan Mgiełka Delikatności” , którą możecie nabyć w VarieaTea . Polecam Wam ten sklep. Najwyższej jakości produkty. Smak herbaty doskonale komponuje się z owocami, tworząc cudowne połączenie. A jeśli akurat nie macie ochoty(...)smoothie, to po prostu zaparzcie sobie małą filiżankę herbaty „Pai Mu Tan Mgiełka Delikatności” i cieszcie się jej niepowtarzalnym smakiem Wszystkich wielbicieli herbaty zachęcam do odwiedzenia sklepu VarieTea Składniki: 150 ml wody 3 łyżeczki białej herbaty „Pai Mu Tan Mgiełka Delikatności” – do nabicia w VarieTea (!polecam) 1 duży banan 1 nektarynka listki mięty Przygotowanie
Słodkie okruszkiinformacje z instrukcji. Do tego dochodzą efekty na zdjęciach. Okrutna sepia, którą bawiłam się wieki temu, nie spełniała moich oczekiwań. Uwielbiam przeglądać się pracom w pastelowych kolorach, z efektem mgiełki, czy z podkręconym kontrastem w zimniejszych barwach. Sama kiedy zasiadam do zdjęć i jestem gotowa do obróbki, wiem w jakim kierunku chcę iść, ale nie przy każdym projekcie to wychodzi(...)było dla mnie, to wybrać akcje do Photoshopa , na których chciałabym pracować. Nie dość, nie niektóre z nich mają smaczne tytuły (Cynamon, Jagoda, Kokos), to jeszcze znalazłam efekty z mgiełką! :) Na tych przykładach chciałam Wam pokazać, jak można szybko zaszaleć ze swoimi zdjęciami. Gotowi, to zaczynamy! Zmierzch Zmierzyłam się ze Zmierzchem nad wodą oraz w mieście. Szukałam pomysłu na pokazanie
Pink Envelopetworzą rewelacyjny efekt końcowy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i co najważniejsze nie wymagające pieczenia! Polecam serdeczne, efekt (zarówno smakowy jak i wizualny) murowany! 3. Ciasto „Truskawkowa mgiełka” (przepis TUTAJ ). Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką. Może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba
Blog z Apetytemprzy prawie każdym użyciu oliwy, bądź oleju. Ale od początku. Nakrętka służy do odpowietrzenia pojemnika, dzięki czemu wytwarza się ciśnienie dzięki czemu po naciśnięciu sprayu wydobywa się z niego mgiełka prawie identyczna jak wydobywa się z dezodorantu. Tą mgiełką spryskuję sałatki, mięsko przed smażeniem, blaszki przed pieczeniem. Lubię smażyć bez tłuszczu lub na jego śladowych ilościach i tu również spray
Blondynka Gotujedzisiejszych czasach rynek kosmetyczny oferuje nam szeroki wachlarz produktów do pielęgnacji włosów. Szampony, odżywki, maski, wcierki, mgiełki itd... Oprócz mnogości produktów do włosów mamy też mnogość składników w nich użytych. Ktoś kto pierwszy raz patrzy na skład kosmetyku może się pogubić w nazwach. SLES? Dimethicone? Co to jest? Większość z tych składników nie pomaga naszym włosom, wręcz przeciwnie, maskuje(...)jako płukankę. Aby ją przygotować wystarczy do 1/2 litra wody dodać 1 łyżkę octu. Po myciu przepłukać. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, po 30 minutach zmyć. Można zrobić też mgiełkę do włosów na bazie octu w proporcjach 1:1 z wodą. Soda oczyszczona Soda oczyszczona dzięki swoim właściwościom oczyszczającym świetnie działa na zalegające na włosach oleje, silikony, czy proteiny. Świetnie
wegujemyodlać z brytfanki i potraktować jako sos. W takim wypadku znad odlanego płynu zdejmujemy połowę tłuszczu, resztę płynu podgrzewamy na patelni i dodajemy do niego 2 łyżki posiekanej na mgiełkę natki pietruszki. Lekko zagęszczamy sos albo odrobiną mąki (czubata łyżeczka), albo emulgując w nim zimne masło – 1-2 łyżki. Upieczonego kurczaka porcjujemy na dwie pałki, dwa uda, dwa skrzydełka, odcinamy
Karo in the Kitchenścinamy ostrym nożem, starając się nie ścinać albedo, czyli białej i gorzkiej części skórki. Trzy średniej wielkości ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Pół pęczka pietruszki siekamy na mgiełkę, razem z cienkimi łodyżkami (odcinamy grubsze łodyżki pietruszki w miejscu w którym zaczynają się liście). Odciętą skórkę albo drobniutko siekamy na desce ostrym nożem, albo z resztą składników umieszczamy
Karo in the Kitchenkażdą recenzję dostajemy dodatkowe punkty gdzie możemy wymienić je na produkty w aukcji. Oczywiście nie oszukujmy się, punktów trzeba trochę uzbierać aby dostać coś fajnego. Miałam przyjemność testować mgiełkę do włosów, kredkę do brwi i paletkę do stylizacji brwi, wygrałam konkurs gdzie otrzymałam herbaty Tetley :) więc jak dla mnie przyjazny bardzo portal ---> Link do strony <--- Może
W Moim Magicznym Domumiksuję na prawie gładką masę. Urody nie ma za grosz, za to perfekcyjnie trzyma się ryby. 2. SPOSÓB ANALOGOWY Drugi sposób to przesiekanie wszystkiego nożem, na desce – drobniusieńko na mgiełkę. Czosnek dwukrotnie przeciskamy przez praskę, łączymy z solą, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Stale mieszając wlewamy po kropli olej i mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową
Karo in the Kitchenniedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki
Tradycyjna kuchnia Kasimocno pieprzymy. SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM Sos zajmie Wam dosłownie kilka minut, ale warto go zrobić bo świetnie zaokrągla smak ryby. Siekamy pietruszkę, drobniutko na mgiełkę – potrzebne nam 3 łyżki. Kilka razy przeciskamy przez praskę mały ząbek czosnku – musi być bardzo dobrze rozdrobniony. Ścieramy na drobnych oczkach tarki albo zesterem skórkę z połowy cytryny, wyciskamy łyżkę soku
Karo in the KitchenZawsze miałam ochotę na coś takiego, ale jednocześnie bałam się że nie wyjdzie. Robienie rolad na słodko czy słono owiane jest mgiełką grozy... Zupełnie niepotrzebnie :-) Owszem wymaga to trochę pracy i cierpliwości, ale w sumie nie łatwo ją popsuć - a efekt jak najbardziej wart jest włożonego w jej wykonanie wysiłku. Zielona rolada ZIELONA ROLADA Składniki na blachę
peggiwkuchniwoda, jeżeli sos będzie zbyt słony. PRZYGOTOWANIE: Łączymy wszystkie składniki marynaty, następnie zanurzamy w niej krewetki i odstawiamy do lodówki na noc. (lub przynajmniej kilka godzin) Nagrzaną patelnię pokrywamy mgiełka tłuszczu (najlepiej w sprayu) wykładamy krewetki. Smażymy ok. 2-3 minut. Trzeba uważać,żeby nie przesmażyć. DO PODANIA: Sałata z sosem winegret
Kopystką po garachktóry oprócz głębokiego nawilżania skóry, ukoi również zmysły delikatnym owocowo - kwiatowym zapachem. Dla mnie idealny do przesuszonych i spracowanych dłoni, szybko przynosi ulgę :) Idealnie sprawdzi się również jako zmysłowa mgiełka zapachowa, nałożona po kąpieli, tuż przed romantyczną kolacja
Spektrum Smakukurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek
Karo in the Kitchenwarzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej
To co kochamekologię, gdy pracujesz w domu? Z czego tak naprawdę składają się środki piorące? Jak samemu wykonać: naturalne olejki eteryczne, środki do czyszczenia drewna, mgiełki zapachowe. Które przedmioty nigdy nie powinny być polerowane? Jakich naturalnych mieszanek możesz używać do czyszczenia silników? Jak nakreślić granicę zarazkom
Di gotujeczary mary” bardzo lubię, i fajnie ogląda się to w telewizyjnych programach, gdzie ludzie potrafią robić z tego użytek i dosłownie wyczarować cuda w postaci jakichś chmurek, pierzynek, mgiełek itp. to niekoniecznie chciałbym posiadać książkę pełną przepisów, których nie mogę zrobić z braku doświadczenia czy potrzebnego sprzętu. Książka podzielona jest na pięć osobnych części: Przystawki zimne
Mr. TasteDziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy z mlekiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJesień już czuć... Poranki robią się coraz chłodniejsze, a nad miastem unosi się klimatyczna mgiełka, przez którą nieśmiało przebijają złote promyki słońca. Kocham ten czas, nawet jeśli deszcz pada cały dzień, a wiatr zrywa z drzew pożółkłe liście. Jednak niezależnie od pory roku w naszym domu zawsze w weekendy celebruje się śniadania. Nie ma pośpiechu - jest tylko smak
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i podsmażamy boczek na rumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla
Karo in the Kitchenkilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie się lepiej, kiedy otoczy Was delikatna mgiełka zapachowa. Zapach doskonały na zimowe dni, nawet jeśli zima robi nam psikusy i niepozornie ustępuje wiośnie:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówmacie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach tarki. Odcedzamy tuńczyka, a czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Można użyć do tego przepisu samego parmezanu, będzie bardziej po włosku
Karo in the Kitchenprzypadku sałatek nie mieszam składników w misce, tylko w sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych
Karo in the Kitchenlodówki. Po wyrośnięciu ciasto wyrób ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem. Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź
Garniec Magaliewyrastaniem, aby nie zsychał się z wierzchu. Zastosowań mogłabym wypisać o wiele więcej. Dlaczego taki świetny? Bo różowy :) A tak całkiem poważnie, to oliwa, czy olej zamienia się w mgiełkę tak jak z dezodorantu. Wystarczy tylko co jakiś czas odciągnąć powietrze pompką, która pełni również funkcję zatyczki. Tą czynność dokładnie widać na filmiku, dlatego też go wstawiłam, aby Wam pokazać
Blondynka Gotujedzieciństwa pamiętam ogród pełen róż. Tęcza kolorów i mnóstwo rozmaitych kształtów pąków kwiatów. Smak różanej mgiełki z Ogródka Dziadunia przywołuje te wspomnienia. Podobne ciastka widziałam już wiele razy - podobne w kształcie, bo z ciasta chyba do faworków. Moja dzisiejsza wersja jest zdecydowanie szybsza :) Składniki: rolka ciasta francuskiego konfitura z płatków róż Z ciasta francuskiego wycięłam dwa rodzaje kwiatków - mniejsze
Gotowanie i blogowaniesól, tyle ile używacie do zwykłych ziemniaków z wody. Wstawiamy na ogień. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zlewamy wodę. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą najlepiej spryskać mgiełką, posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami, u mnie jest to papryka, tymianek i trochę czosnku świeżego bądź granulowanego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Ziemniaki
Pelusiowa Kuchniażyciu i to przyznaję. Wielkie brawa dla jej twórcy, produkt jest wyborny, a smak ... Bajka. Niesamowicie "bogaty" produkt, szczery, cudowny - jak z domowej spiżarni. Bardzo polecam Wam Różaną Mgiełkę Ogródek Dziadunia . Gdy raz ją wypróbujecie, nie kupicie już żadnej innej. A łącząc ją ze składnikami z listy poniżej - nie zjecie już żadnego innego różanego mazurka. :) Składniki na spód
Garniec Magaliejesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek "Biały puch" ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieszklanki maki pszennej typ 500 drożdże instant 8 g 2 jaja śmietana 18% 200 g margaryna rozpuszczona letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki
Różowa kuchniawody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli. Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju
potrawyregionalnetylko zobaczyłam zdjęcie tych różyczek to obiecałam sobie, że muszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek
Ala piecze i gotujegorący odcedzony makaron. Cały czas mieszamy, aż masa jajeczna się zetnie, zgęstnieje i oblepi makaron. Podgrzewamy razem, stale mieszając, na wolnym ogniu, do zgęstnienia. Podajemy posypane posiekaną na mgiełkę pietruszką i dużymi wiórkami startego parmezanu. Z kieliszkiem zimnego białego wina lub wytrawnym cydrem smakuje zawsze wyśmienicie. SKŁADNIKI 4 żółtka jajek M lub L 200ml śmietanki 30% (polecam Zott Natur
Karo in the Kitchengodzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką. Pietruszkę bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy
Karo in the Kitchenręczniku. Na dwa talerzyki rozlewamy po porcji przyprawionego masła, wykładamy po porcji jogurtu, na jogurt wykładamy ugotowane jajka, podlewamy je z wierzchu jeszcze odrobiną przyprawionego masła , posypujemy posiekaną na mgiełkę pietruszką i od razu podajemy z tostami. Jeśli Wasz jogurt jest za rzadki, zróbcie z niego labneh (przepis TUTAJ ). Po 2 dniach odciekania jogurt będzie miał idealną konsystencję do tego
Karo in the Kitchenkroimy paprykę, selera naciowego, szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera
Karo in the Kitchenpowinny się poddusić we własnym soku, pod przykryciem, około 10-12 minut. Mocno je solimy, pieprzymy (co jak co, ale grzyby lubią pieprzu naprawdę dużo), wrzucamy całą posiekaną na mgiełkę zieloną pietruszkę i zalewamy śmietaną. Całość mieszamy i gotujemy, już bez przykrycia, około 8-10 minut na małym ogniu. Śmietana powinna się w pierwszym momencie delikatnie rozrzedzić, a następnie zgęstnieje
Karo in the KitchenTruskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 345 g jogurtu greckiego
Kulinarne przygody GatityDelikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka
Kuchcik gotujeZimny torcik brzoskwiniowy z owocami i galaretką. Leciutki jak mgiełka , piankowy i soczysty. Po prostu przepyszny! Taki deser jest świetnym pomysłem na upały, zamiast pieczonych ciast a jestem pewna, że będzie smakował każdemu. Użyłam brzoskwiń płaskoowocowych zwanych paraguayo bo takie akurat miałam. Mają ciekawy kształt - są spłaszczone, jakby przydeptane, a na środku mają wyraźne wgłębienie. Z powodu kształtu czasami nazywa
Smaczna Pyzaatrakcją, gdyż co pełną godzinę odbywa się prawdziwy wodny spektakl - strumienie fontanny "tańczą" w rytmach muzyki. Ponadto wieczorem (o czym wspomniał nasz towarzysz) mają miejsce tematyczne pokazy, gdzie na mgiełce powstającej z wytryskającej wody, wyświetlane są projekcje muzyczne. To także mamy w planach obejrzeć pod koniec sierpnia. Podczas upałów, ludzie ochładzają się przy fontannie, spędzając czas
W kuchni Karmel-itkiDziś zapraszam na delikatny jak mgiełka mus truskawkowy na biszkoptach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności, więc poproście do pomocy dzieci. U nas w domu nie przepadamy za zbyt słodki ciastami, więc mus, który przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić
Kulinarne przygody GatityLekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.” Czytaj więcej
Wiem co jemDzisiaj jest Tłusty Czwartek, ale chciałam złamać jakoś ten kanon pysznych pączków, chrustów delikatnych jak mgiełka i pachnących obwarzanków... Jakiś przepis na te pyszności z pewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek
ChilliJemysię da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750
Smaczne ZdroweObłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;) Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 40 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić
Domowa cukiernia Ewypochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się
Kuchnia Beatyfilmów; można też zakupić katalog z opisem wszystkich wyświetlanych filmów (a warto bo to tylko 20 zł). I nowość w tym roku: Strefa Chłodzenia , jak znalazł na niemiłosierny upał (mgiełka wodna). Kino nocne w plenerze (przy starym browarze) Pokój z widokiem w kinie nocnym Rafał w Strefie Chłodzenia Zwierzyniec (k. Zamościa) ma świetną bazę noclegową (średnio zapłacimy
Qlinarnie i Qlinarniezwiedzać od 9 sierpnia b.r., jest dzierżawiony przez Perłę Przygotowania do kina nocnego = ogródek piwny Kolejna przerwa na Zwierzyńca 0,33 l T.j. w ubiegłym roku - Strefa Orzeźwienia z mgiełką wodną Zalew Rudka , jest tutaj też pole kempingowe Kaczuchy w Rudce Kino nocne - Metro w reż. Antona Megerdicheva (2013): scenariusz nie jest najmocniejszą stroną tego rodzaju filmów; kto natomiast liczy
Qlinarnie i QlinarnieKruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy. Na około 15 ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 6 łyżeczek kawy Jacobs Crema 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić
Jadło i czytadłojest w tym cieście doskonałym połączeniem. Wcale się nie dziwię, że w Japonii duża część słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta
Kuchcik gotujeDelikatne. Przytulone do siebie. Jak maleńkie czerwone baloniki. Subtelną mgiełką otulają to co najcenniejsze. Rubinowe kropelki. Słodkie. Barwiące palce. Kapiące po brodzie. Spijane w słońcu przez spragnionych. Z krzaczka w chruśniaku. Z łubianki na straganie. Zalotna czerwień w upalne popołudnie kusi bardziej niż czerwona szminka. Nie potrzeba szminki
KUCHARNIAmożliwe? Po tylu godzinach rozmów? To prawda, rozmawiamy na wiele tematów, jednak tym, który najbardziej nas łączy jest pasja i miłość do jedzenia i gotowania. Całą resztę otacza mgiełka domysłów i niedopowiedzeń. Niezwykłe jest to, że dobrze mi z tą mgłą. Nie przeszkadza mi, nie gubię się w niej, bo to co najważniejsze jest jasne i wyraźne
KUCHARNIAmyślom unosić się swobodnie i gładko. Delikatne piruety dłoni. Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam, pozwalam odpocząć. A w myślach widzę tiulową suknię, która jak mgiełka otula tancerkę przy ostatnim obrocie ... Melodia cichnie, kuchnia odbija ostatnie cichutkie echo... Klasyka nie lubi hałasu. Choć ta cisza wkrótce zrodzi coś zupełnie nowego. Już nie będzie klasycznie
KUCHARNIAprostu dobre i nic więcej. Chciałam, żeby smakowały jeszcze lepiej. Zasypałam je solą i upiekłam. Zmieniły karnację, zachowały kształt, nabrały soczystości i przeszły subtelnym jak mgiełka aromatem soli. Lepiej, o wiele lepiej. A zatem to jeszcze nie koniec. Potrzebne coś jeszcze, by powiedzieć, że smakują najlepiej. To coś to cajeta . Cajeta
KUCHARNIAowocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki. Z chrupiącymi kryształkami soli morskiej, która idealnie równoważy emocje Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna. To marzenie, które się spełnia
KUCHARNIAlekarstwo pod kruchą skorupką kryjące ciągnącą się, lepką słodycz. Bezy. Duże, okrągłe "kłopotki". Jak wielka pastylka przeciwsmutkowa. Bezwstydnie słodkie remedium. A na nich fiołkowy pył z mgiełką zapachu, który kocha moja Mama. I kilka kropli syropu z fiołków, by spijać z nich to co najlepsze. Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie. Dla Synka
KUCHARNIAobawiajmy się smaku sody. W połączeniu z kefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste jak mgiełka. Racuszki są bez laktozy, zawierają jednak białko mleka. Składniki: - 2 duże jajka - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej
Smaczne ZdrowePrzemieniająca krajobraz w skrzącobiały pejzaż. Pokrywająca lśniącą taflą lodu kałuże i strumyki. Otulająca białym puchem owoce jarzębiny i gałązki ostrokrzewu. Malująca nosy i policzki w czerwone rumieńce, w ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam
Bon Appetit Małgorzatycharakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób.Będziemy potrzebować
Food Squaremiłe i te smutne, ale w jakiś sposób znaczące. Bo uśmiecham się do siebie na widok wirującego na wietrze liścia, powoli spadającego na ziemię. Bo wszystko jest powleczone delikatną mgiełką, która sprawia, że potrafię się zdystansować.Nie lubię, bo czasami jest mi smutno, sama nie wiem czemu. Bo ciągle mi zimno, a lodowatych dłoni nie daje się ogrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię je dosłownie 30 minut (łącznie z czasem smażenia), tak więc oprócz tego, że są pyszne, są też mało czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera. Obtoczone mgiełką cukru z cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe :) rozpływają się w ustach, a ręka siega po kolejnego... i kolejnego :))) Dla mnie ważną rzeczą jest również fakt
Walijskie Pichcenie