mgielka - 77 przepisów (strona:2/6)

Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 245

kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek

Karo in the Kitchen
Tempura z owoców morza 127

warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej

To co kocham
Naturalna Pani domu - 150 sposobów na ekologiczne, tanie i bezwysiłkowe sprzątanie - recenzja + kilka przepisów 91

ekologię, gdy pracujesz w domu?     Z czego tak naprawdę składają się środki piorące?     Jak samemu wykonać: naturalne olejki eteryczne, środki do czyszczenia drewna, mgiełki zapachowe.     Które przedmioty nigdy nie powinny być polerowane?     Jakich naturalnych mieszanek możesz używać do czyszczenia silników?     Jak nakreślić granicę zarazkom

Di gotuje
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 189

czary mary” bardzo lubię, i fajnie ogląda się to w telewizyjnych programach, gdzie ludzie potrafią robić z tego użytek i dosłownie wyczarować cuda w postaci jakichś chmurek, pierzynek, mgiełek itp. to niekoniecznie chciałbym posiadać książkę pełną przepisów, których nie mogę zrobić z braku doświadczenia czy potrzebnego sprzętu. Książka podzielona jest na pięć osobnych części: Przystawki zimne

Mr. Taste
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 126

Dziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy z mlekiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
2 zdrowe serki śniadaniowe 616

Jesień już czuć... Poranki robią się coraz chłodniejsze, a nad miastem unosi się klimatyczna mgiełka, przez którą nieśmiało przebijają złote promyki słońca. Kocham ten czas, nawet jeśli deszcz pada cały dzień, a wiatr zrywa z drzew pożółkłe liście. Jednak niezależnie od pory roku w naszym domu zawsze w weekendy celebruje się śniadania. Nie ma pośpiechu - jest tylko smak

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Risotto z kurkami i z boczkiem 153

wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i podsmażamy boczek na rumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla

Karo in the Kitchen
Refleksyjnie w towarzystwie pomarańczy i goździków 144

kilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie się lepiej, kiedy otoczy Was delikatna mgiełka zapachowa. Zapach doskonały na zimowe dni, nawet jeśli zima robi nam psikusy i niepozornie ustępuje wiośnie:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 173

macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach tarki. Odcedzamy tuńczyka, a czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.   Można użyć do tego przepisu samego parmezanu, będzie bardziej po włosku

Karo in the Kitchen
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 113

przypadku sałatek nie mieszam składników w misce, tylko w sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze

Chilli Czosnek i Oliwa
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 173

czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.   Boczniaków przed obróbką cieplną nie myjemy. Nie ma na nich piasku ani ziemi, grzyby hodowane są na słomie lub na specjalnie zaszczepionych

Karo in the Kitchen
Drożdżówka z rabarbarem i różą 145

lodówki.  Po wyrośnięciu ciasto wyrób ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem.  Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.  Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź

Garniec Magalie
Czy rozpylacz do oliwy jest potrzebny? 137

wyrastaniem, aby nie zsychał się z wierzchu. Zastosowań mogłabym wypisać o wiele więcej. Dlaczego taki świetny? Bo różowy :) A tak całkiem poważnie, to oliwa, czy olej zamienia się w mgiełkę tak jak z dezodorantu. Wystarczy tylko co jakiś czas odciągnąć powietrze pompką, która pełni również funkcję zatyczki. Tą czynność dokładnie widać na filmiku, dlatego też go wstawiłam, aby Wam pokazać

Blondynka Gotuje
Róże z ciasta francuskiego 97

dzieciństwa pamiętam ogród pełen róż. Tęcza kolorów i mnóstwo rozmaitych kształtów pąków kwiatów. Smak różanej mgiełki z Ogródka Dziadunia przywołuje te wspomnienia. Podobne ciastka widziałam już wiele razy - podobne w kształcie, bo z ciasta chyba do faworków. Moja dzisiejsza wersja jest zdecydowanie szybsza :) Składniki: rolka ciasta francuskiego konfitura z płatków róż Z ciasta francuskiego wycięłam dwa rodzaje kwiatków - mniejsze

Gotowanie i blogowanie
Chrupiące ziemniaki z piekarnika 60985

sól, tyle ile używacie do zwykłych ziemniaków z wody. Wstawiamy na ogień. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zlewamy wodę. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, kropimy oliwą najlepiej spryskać mgiełką, posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami, u mnie jest to papryka, tymianek i trochę czosnku świeżego bądź granulowanego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 min. Ziemniaki

Pelusiowa Kuchnia

Mało wyników?

mgielka (77) muszelka (58)

Proponowane wyszukiwania