mascarpone - 11293 przepisów (strona:402/753)

Tort z czarnej porzeczki 169

łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao krem z porzeczki czarnej: 400 g porzeczki czarnej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny płaskie 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 ml śmietany kremówki 30 % pozostałe :: 300 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji(...)czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady. Migdały prażę na suchej patelni. Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty. Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią

wesoła kuchnia
Deser brzoskwiniowy 178

maleńką i w takie upały nie często piekę. Ale zawsze coś pysznego  w lodówce się chłodzi. Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ... Deser brzoskwiniowy 2 brzoskwinie 2 czubate łyżki mascarpone cukier puder do smaku 4 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji. Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę(...)brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini. Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą

Gotuj Sam!
Ciasto jagodowe bez pieczenia 189

smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią(...)równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie  galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj

Gotuj Sam!
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 173

cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie  przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa  czekoladowa deserowa(...)kostke wielkości zblizonej do kostki piernikowej. Galaretkę  rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru.  Odstaw  do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową  po czym  wymieszaj masę z  t ężejącą galaretką. Wyłóż na  ciasto połowę  masy. Na górze ułóż pozostałą masę  przekładając

Gotuj Sam!
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 382

łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)wymieszać. Odstawić na kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać likier, wymieszać i ostudzić. 10. Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę, od razu dodać zimne mascarpone i cukier puder. Miksować przez około 1-2 minuty na wyższych obrotach do czasu powstania gęstej i sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny

W mojej kuchni
Pałki kurczęce po persku 162

kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar 4 łyżki prażonych pistacji pestki granatu W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki(...)jarmużu oddziel od twardych łodyg i grubo pokrój. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Roztop masło na patelni i zeszklij por. Dodaj mascarpone, śmietankę, migdały i zagotuj sos. zamiast migdałów można dodać mąkę. Migdały podobnie jak mąką zagęszczają sos. Dopraw sos solą i pieprzem po czym dodaj jarmuż, dynię i wszystko wymieszaj. Przełóż

codojedzenia
TIRAMISU BEZ JAJEK 163

jest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem.  Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl.  kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób przygotowania: 1.  Śmietanę(...)kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać. 2.  Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3.  Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez

Kuchnia Paulettes
SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA 148

gram masło 200 gram mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki Masa serowa: ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram jaja 2 szt. serek mascarpone 250 gram mąka pszenna 3 łyżki Dodatkowo: jagody świeże 2 szkl. czekolada mleczna 100 gram mleko 3-4 łyżki orzeszki nerkowca obrane 3/4 szkl. Sposób przygotowania: 1.  W garnku gotujemy(...)puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta

Kuchnia Paulettes
BANOFFEE W SŁOICZKU 127

Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml.  cukier waniliowy 1 łyżeczka  serek mascarpone 3 łyżki Sos kajmakowy: kajmak 2 łyżki mleko 3 łyżki  METODA: Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo(...)słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ). Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej

Kuchnia Paulettes
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA 145

Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml.  cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka likier kawowy lub wódka 2 łyżki biszkopty podłużne 1 op. 200 g.  mocna kawa(...)góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty.  Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 112

puder 1 łyżka  marmolada jabłkowa ok. 1 kg  galaretka np. cytrynowa 2 op.  powidła śliwkowe 5 łyżek  cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml.  mascarpone 250 g.  METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać(...)zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny

Kuchnia Paulettes
Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami 760

szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 250 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 400 ml wody owoc granatu ciasteczka grzybki(można pominąć) Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na sitku. Ja robię to wieczorem i zostawiam(...)dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około 1,5 cm ciasta z wierzchu i odłożyć do pokruszenia. Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować). Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte

Ala piecze i gotuje
Brownie CzEkolAdoWe ze SłoNym MasŁem OrzeChwYm 203

kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone 0,5 szklanki brązowego cukru Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej   2 łyżki śmietany kolorowe drażetki czekoladowe lub z masłem orzechowym Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy(...)czekoladą, dolewamy słodkie mleko z masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki  Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami

Luźna Kuchnia
Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 173

szklanki powideł śliwkowych 1 opakowanie przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Krem cynamonowy: 350 ml. śmietany kremówki 30% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem(...)delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 332

jest przepyszne. Może ciut za słodkie ale przecież nie zjadamy całego na raz a taka przyjemna dawka słodyczy czasem się przydaje. składniki: 350 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 250 g herbatników 3-3,5 szklanki płatków typu Kangus ( pszenica w polewie miodowej) + do posypania na wierzchu Przygotować blaszkę(...)blaszki wyłożyć herbatnikami i odstawić. Przygotować jasną warstwę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach aby składniki się połączyły. Następnie dodać zimną ale płynną rozpuszczoną białą czekoladę. Czekolada musi być zimna ale nadal płynna bo gdy będzie za ciepła może

Monia miesza i gotuje