kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone 0,5 szklanki brązowego cukru Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki śmietany kolorowe drażetki czekoladowe lub z masłem orzechowym Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy(...)czekoladą, dolewamy słodkie mleko z masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami
Luźna Kuchniaszklanki powideł śliwkowych 1 opakowanie przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Krem cynamonowy: 350 ml. śmietany kremówki 30% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem(...)delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniajest przepyszne. Może ciut za słodkie ale przecież nie zjadamy całego na raz a taka przyjemna dawka słodyczy czasem się przydaje. składniki: 350 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 250 g herbatników 3-3,5 szklanki płatków typu Kangus ( pszenica w polewie miodowej) + do posypania na wierzchu Przygotować blaszkę(...)blaszki wyłożyć herbatnikami i odstawić. Przygotować jasną warstwę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach aby składniki się połączyły. Następnie dodać zimną ale płynną rozpuszczoną białą czekoladę. Czekolada musi być zimna ale nadal płynna bo gdy będzie za ciepła może
Monia miesza i gotujeNapoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej(...)masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej
mojewypiekiinietylkomusu! Wygląda jak odblaskowy. czy owoce nie są zaskakujące? Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla lubiących serniczki na zimno dla posiadających papayę Składniki na serniczek: 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki (30 lub 36%) łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki żelatyny 4,5 łyżki mleka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na mus: papaya łyżeczka żelatyny(...)łyżki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili zalewamy gorącym mlekiem i energicznie mieszamy by nie było żadnych grudek. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie miksujemy mascarpone wraz z kremówką i cukrem waniliowym. Masa musi stać się sztywna. Dodajemy ekstrakt waniliowy i powoli dodajemy zahartowaną żelatynę. Dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków. Odstawiamy pucharki do lodówki
Mania Wypiekaniaciasto: 150 g mąki razowej 150 g mielonych orzechów 250 g masła 4 jajka 220 g miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady 150 g śmietany 30% 1 łyżka masła Przygotowanie: ciasto: Miękkie masło ucieramy(...)piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce. Ciasto musimy przekroić na 2 blaty. masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy
Bon appetit mon amiemąki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody krem: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryną 2 x łyżeczka żelatyny galaretka: 400 g malin (mrożonych) galaretka malinowa Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę(...)osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać
6nieboSkładniki: Biszkopt idealny • 6 jajek • 113 g mąki pszennej • 85 g cukru Krem serowy • 100 g mascarpone • 4 łyzki cukru pudru • 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy • 100 g wiśni mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać(...)ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 10 minut. • Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. • Wlać wódkę i podpalić. Flambirować
To co kochamzrobić. Będą zachwyceni! Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1/3 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 30 ml mocnego espresso Masa serowa • 500 g sera mascarpone • 500 g jogurtu greckiego • 3 czubate łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 4 płaskie łyżki żelatyny Polewa truskawkowa • 1 opakowanie truskawek mrożonych 450 g • 3 łyżki cukru • 2 łyżki kisielu(...)temp. 170 st.C przez 15 minut. Sprawdzić, czy jest upieczony drewnianym patyczkiem. Wystudzić. Masa serowa • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimej wody i odstawić do napęcznienia. • Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, chwilę ubijać mikserem. • Dadać jogurt, wymieszać i wlać żelatynę rozpuszczoną w mikrofalówce przez 20-30 sekund i dokładnie wymieszaną. Należy spieszyć
To co kochamnajlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku • 2 łyżki masła(...)Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. • Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. • Dodać szpinak, przesmażyć. • Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. • Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. • Wrzucić makaron i przemieszać. • Podawać z pomidorkami koktajlowymi
To co kocham