kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Mąkę wymieszać(...)ostygnięcia. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą
kolorowotorcikowoczekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki(...)małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości). Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy). Śmietankę podgrzać
Państwo Wojtczuk gotująstole Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą, ), 50 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 500 g mascarpone, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek oraz na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego(...)dół bez termoobiegu). Masa serowa: Zacząć od przygotowania sera, który należy przepuścić przez maszynkę lub utłuc tłuczkiem do kartofli (ja tak zrobiłam z czystego lenistwa). Następnie do misy włożyć mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując
Państwo Wojtczuk gotująniestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając
Państwo Wojtczuk gotująkruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe(...)galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry. Gotowe
Pani domowaszybko jak szybko je przygotowałam. Koniecznie zrób to ciasto jak najszybciej. Przepis na ciasto Kinder Country. Składniki na ciasto Kinder Country. 400 ml kremówki 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (po 100 g każda) 2 mleczne czekolady (po 100 g każda) 200 g herbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru(...)warzenie się czekolady. Dopiero jak większość czekolady się rozpuści można ją wymieszać delikatnie. Resztę kostek rozpuści się w gorącej czekoladzie. 200 g śmietany kremówki ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać ok 1 minuty. Ciągle ubijając dodać cienkim strumieniem białą czekoladę. Do masy wsypać 3 szklanki płatków. Całość wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki. Na masę
Pani domowaPyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru pudru 3 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżeczki żelatyny 1.Żelatynę zalewamy wodą (tak, żeby przykryła żelatynę), mieszamy i czekamy, aż napęcznieje. Nastepnie delikatnie podgrzewamy
kruche babeczkipieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Babeczki napełniamy
Pyszności Słodkościwypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO(...)biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy
Moje-pitraszeniepodać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 g żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki likieru waniliowego 500 ml przegotowanej wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier. Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko
Sama słodycz i szczypta chiliwody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy cappuccino (proszek) 2 wafelki kawowe Lusette 1,5 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl gorącej wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie(...)było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika. mus wafelk owa straciatella : Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy z musu
Bon appetit mon amiegdyż szybko się robi i szybko znika. Składniki: opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne) puszka brzoskwiń 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 25 dag serka mascarpone 2 brzoskwiniowe galaretki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 7 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku Brzoskwinie odsączyć na sicie,mniejszą połowę pokroić w kostkę,pozostałe w plastry.Galaretki przygotować(...)przepisu,odstawić do lekkiego stężenia.Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,odstawić do wystygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części. Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody
Niespełnione zdolności kulinarneMoje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką
Kulinarne życiebiałek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy(...)zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Studzę. Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką. Kremem przekładam krążki bezowe. Schładzam torcik w lodówce. Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku
Wanilia i Kardamonśniadanie gdy rano mamy więcej czasu. W okresie zimy bardzo dobrze zrobi nam takie ciepłe śniadanie. Składniki: 1 szkl mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka masła 1 łyżka mascarpone 1 łyżka cukru 1 łyżka dżemu Łowicz 100% z rokitnika 1-2 truskawki Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół szkl mleka, dodajemy masło i cukier, zagotowujemy. Ż pozostałym mlekiem łączymy mannę(...)Wlewamy mannę do garnka z gotującym się mlekiem.Cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy razem z mascarpone, aż ser się rozpuści. Przekładamy gorącą manne do pucharka lub miseczki. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Na kaszy układamy truskawki i łyżkę dżemu. Podajemy jeszcze ciepłe
słodkie i nie tylko historie kulinarne