naturalnego 120 ml oleju 4 jajka "M" 80 ml soku z cytryny otarta skórka z 1 wyparzonej cytryny Składniki na frosting cytrynowy: 70 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka otartej skórki z cytryny Przygotowania cytrynowego ciasta jogurtowego: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszać składniki. W drugim naczyniu(...)temperaturze 170 stopni C przez 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Jak przygotować frosting cytrynowy? Miękkie masło ubić z cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone i otartą skórkę z cytryny. Całość chwilę ubijać, do połączenia składników. Frosting cytrynowy wyłożyć na ostygnięte ciasto jogurtowe. Wierzch dowolnie udekorować, np. otartą skórką z cytryny lub kolorową posypką cukrową
kolorowotorcikowoDziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić(...)cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusinaturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy(...)jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie) Na krem: 200ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone łyżka cukru pudru Dodatkowo: czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji 8 długich żelków 8 wykałaczek Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku(...)połączenia składników. Babeczki nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem: kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, pod koniec dodajemy cukier puder. Masą dekorujemy babeczki. Żelki wbijamy do babeczek za pomocą przełamanych na pół wykałaczek, na kremie układamy czekoladowe jajeczka. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniopakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki(...)smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO! Akcja "Czas na szpinak
Smak mojej kuchniKoktajl kawowo - czekoladowy Składniki na 2 koktajle: 200ml mocnej, wystudzonej kawy 200g lodów czekoladowych 4 kostki lodu, pokruszone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) łyżka cukru pudru pokruszone herbatniki do dekoracji Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a gdy śmietanka jest już sztywna(...)dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko. Kawę miksujemy z lodami czekoladowymi, rozlewamy do wysokich szklanek, dodajemy pokruszony lód, dekorujemy bitą śmietaną i herbatnikami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniupiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki kajmaku z puszki Na masę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki ciepłej, przegotowanej(...)przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję
Smak mojej kuchniproszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia(...)muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem napełniamy rękaw cukierniczy i dekorujemy babeczki. Dodajemy noski z żelków, rogi z precelków oraz oczy z drąży i roztopionej czekolady. Przechowujemy
Smak mojej kuchnikruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 1 cebula 300g pieczarek 100g gotowanego lub grillowanego kurczaka (opcjonalnie) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy krótko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy minimum(...)poeczarki drobno kroimy, cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, pod koniec dodajemy pokrojonego drobno kurczaka, mascarpone i śmietanę, podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą, farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy natkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Piekranik nagrzewamy do 190 stopni, ciasto w foremkach nakłuwamy widelcem, obciązamy
Smak mojej kuchniczekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2-3 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Do nasączenia: szklanka herbaty(...)foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu
Smak mojej kuchnimiękkiego masła 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli pół szklanki maślanki Na krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem(...)ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na chwilę do lodówki. Kremem napełniamy szprycę i dekorujemy babeczki. Możemy
Smak mojej kuchnisuszonymi pomidorami Składniki: 250g pełnoziarnistego makaronu świderki lub penne kilka różyczek brokuła puszka tuńczyka w sosie własnym Na sos: łyżka masła łyżka mąki 300ml mleka 2 łyżki serka mascarpone 6 suszonych pomidorów przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek startego parmezanu Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy. Brokuły gotujemy kilka minut, odsączamy, Tuńczyka odsączamy z zalewy. Sos: pomidory suszone(...)rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Wlewamy mleko i mieszamy, do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy mascarpone oraz pomidory i mieszamy. W dużej misce łączymy makaron, tuńczyka, brokuły, sos (zostawiamy około pół szklanki na wierzch zapiekanki) i bazylię. Doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
Smak mojej kuchniSzymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny masa: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone cukier puder dodatkowo: kolorowe jajeczka do dekoracji Wykonanie: *Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce(...)miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami
Z Majeczką w kuchniteż podniebienie. Składniki na bezy: 8 białek szczypta soli 350g drobnego cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Krem oreo: 350ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo: marcepan (ok 50g) barwniki spożywcze Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy ją uzyskamy, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy(...)90st. Suszymy tak przez ok 2 godziny, a następnie kilka godzin (najlepiej całą noc) w wyłączonym piekarniku. 2. Śmietank ę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mascarpone. 6 ciastek oreo oraz masę śmietankową z pozostałych dwóch kruszymy i dodajemy do kremu. Gotowym wypełniamy wysuszone bezy, dekorujemy pozostałymi dwoma ciastkami przetartymi przez siteczko oraz jajeczkami z marcepanu. Normal
Kuchnia w czekoladziebiałek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotuje