mascarpone - 11293 przepisów (strona:393/753)

Francuski torcik z kremem wafelkowym 159

ochotę na coś pysznego do kawy :) przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia! Składniki: 1 duży blat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania  Sposób przygotowania(...)wafelkowa: Wafelki Lusette łamiemy w drobne kawałki i przekładamy do rondelka wraz z cukrem. Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim

Kolorowy Przepisownik
Tort Leśny mech z mascarpone, truskawki i poziomki. 189

ksylitolu Kłos -Pol 3 jajka niepełna szklanka oleju 300 g mąki tortowej typ 500 Kłos-Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki ksylitolu Kłos Pol poziomki 3 garście     Truskawki w żelu: 300 g truskawek 30 g wody 30 g cukru 5 g skrobi kukurydzianej( może być ziemniaczana też(...)minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam go na dwa blaty, a górę ścięłam( skruszyłam w palcach, miałam gotowy mech). Krem: Śmietanę ubiłam z ksylitolem i dodałam serek mascarpone. Krem przełożyłam( połowę) na blat biszkopta.  Na krem wyłożyłam truskawki w żelu i przykryłam biszkoptem. Resztą kremu wysmarowałam górę i boki.Obsypałam " mchem" i posypałam poziomkami. Ciasto rewelacja

Różowa kuchnia
OBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE 361

stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie. KREM   SKŁADNIKI: - 150 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku - 2 łyżki serka mascarpone - 75 g ajerkoniaku - 2 wafelki Lusette smak czekoladowy - 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym Masło ucieramy na puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy(...)Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem. DEKORACJA - 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym -  1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka Wafelki Lusette kroimy

SMYKWKUCHNI
Jamajka- ciasto z bananami 353

papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem:  500 ml śmietanki 36%,  400g serka mascarpone,  4 czubate łyżki cukru pudru.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się

Z miłości do słodkości
Torcik z wiśniami i galaretką 118

jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 2 wiśniowe galaretki  * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone  * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta(...)Kremówkę ubić z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na biszkopt. Całość posypać startą czekoladą. Torcik schłodzić

Magiczne Życie Marty
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 175

łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu  lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misie ubić na puszystą pianę(...)pieczeniu góra dół w 180*c.   Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej. Krem: Schłodzoną śmietanę wymieszać z mascarpone i pudrem zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd, zmiksować krótko. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować babeczki dowolnie. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Prosty tort orzechowo - ciasteczkowy 130

tort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette  o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej  90 gram cukru  1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty! Krem orzechowy: 500 gram mascarpone  5 czubatych łyżek masła orzechowego 5 łyżek cukru pudru  Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki  5-6 batoników marki Lusette  o smaku Capuccino oraz

Mango Papaja
Czeko - ciacho 156

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 90 g czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka(...)patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 15 minutach, za pomocą nitki przekrawamy na 2 części. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem kładziemy między biszkoptami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek

Alutka-Gotuje
Tort czekoladowy z malinami 168

wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę.   Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę

Domowa cukiernia Ewy
Prinsesstarta - tort księżniczki 177

budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, wystudzić. Krem śmietankowy: 675 ml śmietanki kremówki 36% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier i wmieszać w masę na małych obrotach miksera. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej

kulinarnyswiatdomi
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1028

kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny  Wykonanie: Mąkę wymieszać(...)ostygnięcia. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą

kolorowotorcikowo
Sernik czekoladowy z marcepanowymi różyczkami 167

czekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa:   500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki(...)małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości).   Masa serowa:   Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy). Śmietankę podgrzać

Państwo Wojtczuk gotują
Sernik z musem z czekoladowym 159

stole    Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą, ), 50 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao   Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 500 g mascarpone, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek oraz na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego(...)dół bez termoobiegu). Masa serowa: Zacząć od przygotowania sera, który należy przepuścić przez maszynkę lub utłuc tłuczkiem do kartofli (ja tak zrobiłam z czystego lenistwa). Następnie do misy włożyć mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną.  Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując

Państwo Wojtczuk gotują
Tort czekoladowy z musem czekoladowym 142

niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki:   Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając

Państwo Wojtczuk gotują
Malinowa chmurka (truskawkowa) 171

kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki truskawkowe(...)galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę.  Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry.  Gotowe

Pani domowa