mascarpone - 11293 przepisów (strona:396/753)

Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki 170

trochę do wysypania formy 2 łyżki oleju 6 jajek 115 g masła plus trochę do wysmarowania formy 1 cukier z wanilią 3/4 łyżeczki soli 230g śmietany kremówki 115g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem i masłem. Z 4 jajek oddzielić żółtka i białka. Białka ubić z solą i 115g cukru(...)trakcie studzenia opadnie – właśnie tak powinno być! Dzięki temu konsystencja gotowego ciasta będzie bardzo aksamitna i wilgotna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, miksujemy delikatnie z serkiem mascarpone. Wykładamy na środek ostudzonego ciasta. Mały trik – ciasto jest najlepsze następnego dnia :)   Post Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Maki na Monte Cassino 202

imieniny mojej mamy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki maku 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 galaretki truskawkowe Biszkopt makowy: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy mak mieszając wszystko(...)łyżką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 35 do 40 minut. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt. Górna warstwa: Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość. Ciasto należy schłodzić kilka godzin

Słodkie ciacho
Wampirzyca 163

jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 30 gram wiórek kokosowych słoiczek malinowego dżemu 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 białe czekolady czerwony barwnik Biszkopt: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe mieszając(...)już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła. Ja nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko

Słodkie ciacho
Tort z masłaem orzechowym 163

razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego  50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów)  Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie(...)dodajemy mascarpone i masło  łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem na 1-2h do lodówki. Po tym czasie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty, które przekładamy kremem i nasączamy. Do przyozdobienia polecam mieszankę orzechów. Smacznego i dużo cierpliwości

Kuba Gotuje
Tortowa kostka owocowa 413

oleju 1/2 szklanki wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2  galaretki z owoców(...)zmiksować blenderem.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo -kawowy z profiterolkami. 233

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach przez Około 20 minut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką i masą przełożoną(...)czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy do powstania Gęstego kremu .Ciasto przecinamy

Ladylaura.
Torcik Wuzetka 456

szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone   Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30%  Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę(...)Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się

Słodkości i nie tylko
Mangomisu czyli mango tiramisu 246

użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mangomisu czyli mango tiramisu Składniki: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty(...)dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Tiramisu. 130

Składniki na 6 pucharków: -500 g. serka mascarpone -660 ml śmietany 35% -6 łyżek cukru pudru -tabliczka mlecznej czekolady -ok. 60 sztuk biszkoptów okrągłych -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej -4 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na jednolitą masę

Magia jedzenia.
TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI 179

łyżeczka proszku do pieczenia na ciemny biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr śmietany 30 % mascarpone 500 g do nasączenia biszkoptu: 2 szklanki przegotowanej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru do dekoracji: 1 kinder niespodzianka 10 sztuk mini batoników kinder bueno kilka kulek raffaello mini(...)koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, c ukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy

Z Majeczką w kuchni
Deser z jagodami i galaretką 197

Deser prosty, pyszny i można powiedzieć że szybki bo przy tej temperaturze za oknem to i galaretka jakoś szybko stężała:) składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g serka mascarpone 150 g jagód mrożone lub świeże cukier do smaku 1 galaretka, u mnie turkusowa Wodzisław Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia (u mnie talerz od zupy(...)odstawić do stężenia. Jagody rozmrozić i rozgnieść łyżką. Do smaku dosłodzić cukrem, ja dałam łyżkę cukru. Serki mascarpone i homogenizowany przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, można mikserem. Masę dosłodzić do smaku jeśli potrzeba, ja cukru nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco słodkie. Stężałą galaretkę pokroić w talerzu w małą kostkę. W szklaneczkach ułożyć dowolną kompozycję z przygotowanych składników

Monia miesza i gotuje
Tort Monster High 135

okazji piątych urodzin! Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * szklanka wrzątku  * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru  * ulubiony dżem np brzoskwiniowy  * litr śmietany kremówki  * 200g mascarpone  * 2 łyżki cukru pudru  * różowy barwnik spożywczy  * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru(...)soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć herbatnikami. Udekorować różowymi cukiereczkami. Podawać po dwóch godzinach

Magiczne Życie Marty
Kawowo - czekoladowy deser z musem malinowym 122

kawą, a co. Do tego mus z mrożonych malin :-). Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1/2 szklanki mocnego/ostudzonego naparu kawy u mnie Caprissimo Belgique 250 g serka mascarpone 350 g śmietany kremówki 30 % 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru mrożone maliny - mogą być inne owoce Do miski blendera dajemy serek mascarpone i śmietankę 30%, miksujemy

kruche babeczki
Beza z pudrem z czarnej porzeczki i kiwi 201

imieniny. Uwielbia bezę. Zawsze znika w zastraszającym tempie. Lubię patrzeć jak smakuje:) PRZEPIS: białka z 5 jajek cukier/ksylitol 1 szklanka ocet jabłkowy 1 łyżeczka 1 łyżka mąki ziemniaczanej serek mascarpone 2 opakowania 2 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu laska wanilii 1 sztuka kiwi 4 sztuki alkohol 50 ml puder z czarnej porzeczki Bezę ubijamy- mieszamy długo ponad 10 minut w szklanej(...)czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z cukrem ( 2 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dodaj też 50-100 ml ulubionego alkoholu. Wyłóż krem na bezę, potem obrane kiwi pokrojone na plasterki. Bezę posypałam pudrem z liofilizowanych

AZgotuj!
Rolada Kukułka 181

przeszło smakiem kremu.  Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek masy krówkowej Kukułka (użyłam firmy Helio ) opcjonalnie - łyżka koniaku do dekoracji: polewa czekoladowa, posypka kajmakowa Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania w 3 turach wsypać(...)wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę przed ubijaniem należy mocno schłodzić. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijać. Dodać 2 łyżki masy krówkowej (i koniak - opcjonalnie), wymieszać. Roladę rozwinąć, posmarować cienko masą krówkową, na masie rozsmarować warstwę kremu. Roladę zwinąć (już bez ściereczki:), przykryć

Obiad gotowy