mascarpone - 11293 przepisów (strona:399/753)

KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA 132

PORCJI: 6-7 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, młoda włoszczyzna, 7 średnich ziemniaków, mała cebula dymka, udko kurczaka, około 1,2 l wody, 1/2 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie), 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki mąki, łyżka masła, sól, pieprz, lubczyk, pęczek koperku. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut. Kalafiora myję, dzielę na różyczki(...)ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut. Cebulę szklę na maśle. Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy. Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka. Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż zupa zgęstnieje

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z MASĄ JEŻYNOWO-KREMOWĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 138

naleśniki: oko ło 3/4 szklanki mąki, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na masę jeżynową: 350 g jogurtu naturalnego, 250 g mascarpone, 125 g jeżyn, 2 łyżki cukru pudru. Dodatkowo: 200 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 100 g borówek, kilka czereśni do dekoracji, płatki migdałów. Przygotowanie: Składniki ci asta łączę, smażę(...)naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereś niami

JejKuchnia
MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE 181

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 350 g ulubionego makaronu, 45 0 g mrożonego szpinaku, opakowanie serka mascarpone, plaster sera żółtego (opcjonalnie), 2 łyżki masła, 3 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku,  tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem

JejKuchnia
MAKARON Z KREMOWYM SOSEM POMIDOROWYM 139

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g ulubionego makaronu, opakowanie serka mascarpone, opakowanie krojonych pomidorów, 2 większe ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 pęczki szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Szczypiorek drobno siekam, podsmażam na maśle. Dodaję pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję(...)małym ogniu (co jakiś czas mieszając). Na koniec dodaję mascarpone i przyprawy, dokładnie mieszam.  Sos podaję z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Tort orzechowy bez pieczenia 234

stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru 200 ml śmietanki 30 % 1 tabliczka mlecznej czekolady łyżka kruszonych orzechów do posypania tortownica o śred(...)zgęstnieje ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy aby wystygła.Miękkie masło ucieramy na puch.Następnie do masła dodajemy mascarpone i ucieramy razem.Do masy maślanej dodajemy porcjami masę orzechową i miksujemy razem do połączenia się obu mas.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Na tym układamy 1 warstwę biszkoptów.Na biszkopty wykładamy połowę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 156

minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty.  Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy

kruche babeczki
Sernik Tiramisu na zimno 731

temperaturze pokojowej) 4 duże żółtka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć(...)Wylać masę serową, wyrównać  (fot.2)  i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje. Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów  (fot.3) .  Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder. Masę śmietanową wyłożyć na drugą warstwę biszkoptów  (fot.4) .  Gotowy sernik chłodzić przez

Świat Ciasta
Sernik crème brûlée z mango 183

chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany 30% 2 bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego cukru Przygotowanie: 1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z mielonymi orzechami(...)stopni, na dno piekarnika wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą  3. Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure 4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę

Słodki Kompromis
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 132

pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa z oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie) * na rynku można kupić polentę ekspresową, gotuje się ją jedynie 3 minuty, jednak ta przygotowana z kaszy jest smaczniejsza, ale dla zabieganych czemu nie ;)  Przygotowanie: 1. Polenta - zagotowujemy(...)ząbki czosnku, posypujemy całość solą i pieprzem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy

Słodki Kompromis
Mini serniczki z białą czekoladą na spodzie brownie 152

bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy.  Składanki na 12 szt Czas przygotowania: 45 min + schładzanie  Masa serowa 500 g twarogu trzykrotni mielonego 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 60 ml śmietany 36% 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii 250 g cukru Czekoladowy spód 70 g ciemnej czekolady 70 g miękkiego masła(...)koniec z ubitym jajkiem 3. Masę brownie wylewamy do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 10-15 min, wyjmujemy 5. Masa - twaróg, cukier i mascarpone ucieramy, dodajemy skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii, rozpuszczoną białą czekoladę i śmietankę, miksujemy 7. Do masy wbijamy po jednym jajku, masę wylewamy łyżką na podpieczone spody 8. Mini serniczki wstawiamy

Słodki Kompromis
Serniko-brownie z karmelizowanym rabarbarem 179

masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj  Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 125 g mascarpone 120 g białej czekolady 5 jaj 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek brązowego cukru 1 laska wanilii(...)rabarbaru, czekamy aż rabarbar zmięknie, część powinna pozostać w kawałkach, część może się rozpaść, usuwamy kardamon i odstawiamy rabarbar z ognia 6. Masa serowa - w misce miksera umieszczamy ser, mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier, miksujemy na gładką  masę, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce 7. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, wciąż miksujemy, następnie żółtka

Słodki Kompromis
Kurczak z ziemniakami i bobem 161

bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi z kurczaka pęczek koperku 250 g sera mascarpone olej rzepakowy ok 2 łyżki masła  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy(...)czasie pieczenia, przykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy 6. Na patelni ze smażenia kurczaka dodajemy mascarpone, bób, pokrojone ziemniaki, mieszamy 7. Kurczaka kroimy na plastry, układamy na porcji ziemniaków i bobu z sosem, oprószamy posiekanym koperkiem

Słodki Kompromis
Najprostsze muffinki z kremem z mascarpone 119

wykonania! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 320 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli dekoracja (masa): - 1 serek mascarpone dobrze schłodzony - 1 śmietanka 30% dobrze schłodzona - 1/2 szklanki cukru - kilka kropli barwnika spożywczego (użyłam czerwonego) - kolorowa posypka Przygotowuję ciasto: Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko(...)muffinki. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg). Przygotowuję masę: Ubijam śmietankę mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jest już wystarczająco gęsta i prawie gotowa, dodaję cukier, serek mascarpone i kilka kropli barwnika spożywczego. Miksuję przez chwilę, aż masa będzie gotowa. Uważam, żeby nie przesadzić z długością miksowana, aby nie zaczęło tworzyć się masełko ;-) Masę umieszczam w szprycy

Wielopokoleniowo
Babeczki z kremem chałwowym 166

wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa chałwowa: 300 ml śmietany kremówki 200 g chałwy 200 g serka mascarpone Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować(...)serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem. Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Torcik orzechowy 146

orzechowego i kruszonych orzechów arachidowych.   Składniki: biszkopt:2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru 1 szkl śmietanki 30% 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 g kruszonych orzechów ziemnych Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na dwie części. Robimy masę:Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy aż do wyczerpania serka.Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy aż połączy się z masą śmietanową.Masę dzielimy na dwie części

słodkie i nie tylko historie kulinarne