również te troszkę przesuszone, możemy użyć jako składnik spodu i stworzyć pyszny sernik Składniki: 1/2 kg sera np z wiaderka 330 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku 3 szklanki pokruszonych ciastek korzennych CUKRY NYSKIE pół kostki masła kora czekoladowa od CUKIETERIA Wykonanie: Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone ciastka, dobrze mieszamy(...)tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy wodą , aby napęczniała. Kiedy zrobi się gęsta, podgrzewamy,a następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę
Z Majeczką w kuchniśmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone – 250 g * prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mleko kokosowe – 250 ml * żółtko – 1 szt * małe jajko – 1 szt * cukier(...)likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy. Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem
Ostra na SłodkoPiec w temperaturze 180℃ około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa(...)Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na minimum 5 minut, by napęczniała. Schłodzoną śmietankę, serki mascarpone, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną masę. Do ubitej masy dodać pozostały sok pomarańczowy i skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Żelatynę podgrzać (u mnie w mikrofali), wymieszać by się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać
In my kitchenłyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao krem z porzeczki czarnej: 400 g porzeczki czarnej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny płaskie 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 ml śmietany kremówki 30 % pozostałe :: 300 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji(...)czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na godzinę albo na noc.Zrywam folię aluminiową delikatnie z miseczek, i odrywam listki róży od czekolady. Migdały prażę na suchej patelni. Serek mascarpone, śmietany kremówki , galaretkę porzeczkową, przekładam do miski, i chwile miksuję,aż się połączą i krem będzie gęsty. Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią
wesoła kuchniamaleńką i w takie upały nie często piekę. Ale zawsze coś pysznego w lodówce się chłodzi. Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ... Deser brzoskwiniowy 2 brzoskwinie 2 czubate łyżki mascarpone cukier puder do smaku 4 kostki czekolady listki mięty do dekoracji Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji. Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę(...)brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę. Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini. Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą
Gotuj Sam!smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie. Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe 250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią(...)równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj
Gotuj Sam!cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa(...)kostke wielkości zblizonej do kostki piernikowej. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową po czym wymieszaj masę z t ężejącą galaretką. Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając
Gotuj Sam!łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)wymieszać. Odstawić na kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać likier, wymieszać i ostudzić. 10. Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę, od razu dodać zimne mascarpone i cukier puder. Miksować przez około 1-2 minuty na wyższych obrotach do czasu powstania gęstej i sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny
W mojej kuchnikurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar 4 łyżki prażonych pistacji pestki granatu W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki(...)jarmużu oddziel od twardych łodyg i grubo pokrój. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Roztop masło na patelni i zeszklij por. Dodaj mascarpone, śmietankę, migdały i zagotuj sos. zamiast migdałów można dodać mąkę. Migdały podobnie jak mąką zagęszczają sos. Dopraw sos solą i pieprzem po czym dodaj jarmuż, dynię i wszystko wymieszaj. Przełóż
codojedzeniajest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem. Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl. kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób przygotowania: 1. Śmietanę(...)kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać. 2. Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez
Kuchnia Paulettesgram masło 200 gram mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki Masa serowa: ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram jaja 2 szt. serek mascarpone 250 gram mąka pszenna 3 łyżki Dodatkowo: jagody świeże 2 szkl. czekolada mleczna 100 gram mleko 3-4 łyżki orzeszki nerkowca obrane 3/4 szkl. Sposób przygotowania: 1. W garnku gotujemy(...)puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta
Kuchnia PaulettesDeser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml. cukier waniliowy 1 łyżeczka serek mascarpone 3 łyżki Sos kajmakowy: kajmak 2 łyżki mleko 3 łyżki METODA: Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo(...)słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ). Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej
Kuchnia PaulettesNatomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml. cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka likier kawowy lub wódka 2 łyżki biszkopty podłużne 1 op. 200 g. mocna kawa(...)góry 2 rządy.Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty. Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettespuder 1 łyżka marmolada jabłkowa ok. 1 kg galaretka np. cytrynowa 2 op. powidła śliwkowe 5 łyżek cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml. mascarpone 250 g. METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać(...)zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny
Kuchnia Paulettesszkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 250 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 400 ml wody owoc granatu ciasteczka grzybki(można pominąć) Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na sitku. Ja robię to wieczorem i zostawiam(...)dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około 1,5 cm ciasta z wierzchu i odłożyć do pokruszenia. Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować). Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte
Ala piecze i gotuje