mascarpone - 11293 przepisów (strona:408/753)

Makaron szpinakowy z sosem serowo-pieczarkowym 107

dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie(...)obsmażyć. Posolić i gdy puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody. • Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. • Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. • Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać. • Podawać posypany serem startym na tarce

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 107

zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku(...)zwinąć z powrotem. • Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc. Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć małym kieliszkiem okrągłe „żółtka

To co kocham
Tort Tiramisu z truskawkami 163

bardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone • 500 ml śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)rozlewam, zaczynając od obwodu do środka krążka. Masa • Śmietanę mocno schłodzoną ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. • Dodawać po łyżce serka mascarpone cały czas ubijając. Ważne, aby ser był wyjęty wcześniej z lodówki, wtedy nie będzie grudek w masie. • Nie ubijać zbyt długo, bo z masy zrobi się masło. • Masę wyłożyć

To co kocham
Tort bezowy z truskawkami 121

Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu Krem • 500 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być(...)minut, • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezy przez 2,5 godziny. Krem • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować na gładko. Składanie tortu • Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 118

posmarowania bułeczek Rozczyn drożdżowy • 40 g drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka mąki • 1 łyżka jogurtu Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 250 g sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać(...)Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 200 st.C i piec 20 minut. Dekoracja • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. • Na wystudzony drożdżowy koszyk wyciskać rozety kremu, tak aby był na każdej bułeczce. • Udekorować jadalnymi kwiatami i czekoladowymi pisankami

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 127

litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Ciasto

To co kocham
Tort orzechowo-karmelowy 138

łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich  4 łyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta: 100 ml wódki(...)orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru, do sztywnej śmietany dodajemy serki mascarpone i łączymy wszystko w gładki krem. Rozdzielamy krem na dwie równe części do jednej dodajemy zblendowane orzechy i połowę porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą

Kuba Gotuje
Cupcake z malinami i białą czekoladą 167

masła (rozpuszczonego) 1 szklanka maślanki 200 g malin (mrożone lub świeże) 1 szt. pomarańczy (otartej skórki i wyciśniętego soku) Polewa 100 g białej czekolady 2 łyżki serka mascarpone (czubate) 1 paczka jajek czekoladowych* (opcjonalnie) Sposób przygotowania Babeczki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać(...)warstwą caista. Babeczki piec około 20 - 25 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić. Polewa Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Do czekolady dodać 2 łyżki mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ostudzone babeczki udekorować polewą i czekoladowymi jajeczkami. Inne informacje     Nowy post Cupcake z malinami i białą czekoladą pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Tort biała czekolada z truskawką 320

porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie(...)czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Truskawki

Wypieki i Rumieńce
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 171

momentu wyłożenia na talerze mija 20 minut :) Składniki: 350 gramów łososia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej bzylii 2 kopiaste łyżki serka mascarpone 2 garści makaronu tagliatelle (mogą być kokardki) 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona(...)wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas

Szczęśliwa kuchnia
Tufle kokosowe ( rafaello ) 285

piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione. Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany. Składniki: 50 g białej czekolady 100 g słodkiej śmietanki 30% 120 g serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego(...)koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez

kolorowotorcikowo
Ciasto podniebna chmurka 172

Ciasto proste i pyszne.  Składniki: 400 g nutelli 2 paczki sucharków takich małych (ok. 200-240 g) - polecam te z Biedronki) 400 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 1 śmietan fix 2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody owoce - u mnie wiśnie z nalewki Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystudzenia. Sucharki kruszymy na drobno. Nutellę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z sucharkami. Wykładamy blaszkę (28x23 tak mniej więcej) i wstawiamy do stężenia do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i śmietan fix. Całość ubijamy i wykładamy na sucharkowy spód. Układamy na wierzchu owoce i wylewamy połowicznie stężoną galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. A potem możemy jeść, jeść

Emskie Smaki
Kinder country ciasto bez pieczenia 1385

zupełności gasi pragnienie słodyczy :) Robiłam ciasto dwa razy, w ostateczności zmniejszyłam ilość śmietanki o 50 ml (poniżej przepis już po modyfikacji) Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 150 g petit beurre 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady płatki nestle Kangus ok. 120 g do masy + kilka garści do posypania na wierzch Wykonanie: W kąpieli wodnej roztopić(...)białe czkolady, odłożyć aby odrobinę ostygły. W między czasie ubić 150 ml śmietanki, dodać do niej mascarpone i na wolnych obrotach mieszać, dodając przestudzoną białą czekoladę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a nim herbatniki. Następnie wlać białą masę z płatkami Kangus. Przygotować ciemną masę: ubić 100 ml śmietanki i dodać roztopione (w kąpieli wodnej

Tradycyjna Kuchnia
Trufle czekoladowe 138

coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :)   Składniki: 100g gorzkiej czekolady 70% 100g mlecznej czekolady 2 łyżki wódki (u mnie limonkowa) 100g mascarpone kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia i nieco studzimy, tak by czekolada nie była gorąca(...)Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h. Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao. Chłodzimy w lodówce

Pyry na Gaz
Krajanka wuzetka 257

Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik(...)placki. Sok z limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój

codojedzenia