coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 70% 100g mlecznej czekolady 2 łyżki wódki (u mnie limonkowa) 100g mascarpone kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia i nieco studzimy, tak by czekolada nie była gorąca(...)Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h. Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao. Chłodzimy w lodówce
Pyry na GazBiszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik(...)placki. Sok z limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój
codojedzeniablaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 4 łyżeczki(...)stawiamy nad parą by się rozpuściła. 800 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru szczypta soli 100 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cynamonu Krem: 450 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 5 czubatych łyżek nutelii Dodatkowo: 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy Sposób przyrządzania: Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik
Zakątek rozkoszy kulinarnychmiękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 1 op. serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Przepis na ciasto: Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę(...)pieczenia. Ciasto pieczemy najpierw w 200C przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 30 minut (do suchego patyczka). Prz epis na polewę: Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta
Emcia PichciKiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać przez tylkę zabrałam się za ubijanie kremówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody W pierwszej kolejności przygotuj ganache , dopiero potem krem. Żelatynę namoczyłam(...)żelatynę podczas miksowania kremówki). Mocno schłodzoną kremówkę wlałam do miski i zaczęłam miksować na najwyższych obrotach, a w międzyczasie dosypywałam cukier puder, pastę waniliową i po łyżce dokładałam serek mascarpone. Pamiętaj! Miksuj tylko do momentu zgęstnienia, mieszadła miksera powinny zostawiać wyraźne ślady na masie, nie miksuj dłużej, bo przebijesz kremówkę i tu już nie uratujesz masy ;) Kiedy masa już
Blondynka Gotujesztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy
Ciastkozercyświadku.Tak eksperyment stal się czynem :) Składniki na biszkopt : jaja 5 szt L mąka pszenna 8 łyżek cukier 4 łyżki Składniki na krem: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki kakao 2 łyżki barwnik czerwony trzy kropelki Składniki na gruszkę karmelizowaną: 6 łyżek masła 6 średnich gruszek takich średnio twardych 4 łyżki cukru(...)przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch idzie krem różowy oraz dekoracja różowa Krem: Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej części dodaje kakao ,a do drugiej barwik czerwony 3 kropelki. Karmelizowana gruszka: Gruszki obrałam pokroiłam drobno i na maśle smażyłam, aż lekko zbrązowiały
Różowa kuchniaprzed podaniem, ponieważ musi się mocno schłodzić. Składniki: około 250 g podłużnych biszkoptów 150 g upieczonej dyni hokkaido 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 150 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru (70 g) 1 szklanka mocnej kawy, np. sypanej gorzkie kakao Kawę zaparzyć, ostudzić i przelać, aby pozbawić fusów. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę(...)koniec ubijania dodawać cukier puder (po łyżce). Gdy cukier i śmietana połączą się ze sobą to na sam koniec dodać mascarpone oraz zmiksowaną dynię. Delikatnie wymieszać. Formę do tiramisu (np. duże naczynie żaroodporne) wyłożyć delikatnie namoczonymi biszkoptami (należy je namoczyć w kawie, z obu stron). Następnie wyłożyć połowę kremu, całość posypać gorzkim kakao, ponownie namoczone biszkopty (ułożone odwrotnie niż
UgotowaćKolejny tort przygotowany dla córki koleżanki. Tym razem z opłatkiem i z brzoskwiniami. Podobno był przepyszny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500ml śmietanki kremówki * 250g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * słoiczek dżemu brzoskwiniowego * pomarańczowy barwik spożywczy * opłatek na tort * brzoskwinie z puszki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem z odsączonych(...)brzoskwiń. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować pomarańczowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć plasterkami brzoskwiń. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martyczekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy) 500g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny (15-16g żelatyny) 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy(...)napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce. 11. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać
Mała CukierenkaCZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito(...)przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. KREM: Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam
Gotuję TestujęKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna – 1 łyżka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM KOKOSOWY: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy. Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie
Ostra na SłodkoPolecam! Składniki : * 2 szklani makaronu penne * pół paczki świeżego szpinaku * ząbek czosnku * 3-4 plasterki boczku wędzonego parzonego lub surowego * 3-4 pieczarki * łyżka mascarpone * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać
Magiczne Życie Martywłoskich 70 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru Białka ubić na pianę, Kiedy będzie(...)rozpuścić w nim galaretki i odstawić. Brzoskwinie drobno pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać na pół stężałą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Chałwę rozkruszyć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i i wymieszać z serkiem. Wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać kakao. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia