Deser prosty, pyszny i można powiedzieć że szybki bo przy tej temperaturze za oknem to i galaretka jakoś szybko stężała:) składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g serka mascarpone 150 g jagód mrożone lub świeże cukier do smaku 1 galaretka, u mnie turkusowa Wodzisław Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia (u mnie talerz od zupy(...)odstawić do stężenia. Jagody rozmrozić i rozgnieść łyżką. Do smaku dosłodzić cukrem, ja dałam łyżkę cukru. Serki mascarpone i homogenizowany przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, można mikserem. Masę dosłodzić do smaku jeśli potrzeba, ja cukru nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco słodkie. Stężałą galaretkę pokroić w talerzu w małą kostkę. W szklaneczkach ułożyć dowolną kompozycję z przygotowanych składników
Monia miesza i gotujeokazji piątych urodzin! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru * ulubiony dżem np brzoskwiniowy * litr śmietany kremówki * 200g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * różowy barwnik spożywczy * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru(...)soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ob łożyć herbatnikami. Udekorować różowymi cukiereczkami. Podawać po dwóch godzinach
Magiczne Życie Martykawą, a co. Do tego mus z mrożonych malin :-). Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1/2 szklanki mocnego/ostudzonego naparu kawy u mnie Caprissimo Belgique 250 g serka mascarpone 350 g śmietany kremówki 30 % 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru mrożone maliny - mogą być inne owoce Do miski blendera dajemy serek mascarpone i śmietankę 30%, miksujemy
kruche babeczkiimieniny. Uwielbia bezę. Zawsze znika w zastraszającym tempie. Lubię patrzeć jak smakuje:) PRZEPIS: białka z 5 jajek cukier/ksylitol 1 szklanka ocet jabłkowy 1 łyżeczka 1 łyżka mąki ziemniaczanej serek mascarpone 2 opakowania 2 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu laska wanilii 1 sztuka kiwi 4 sztuki alkohol 50 ml puder z czarnej porzeczki Bezę ubijamy- mieszamy długo ponad 10 minut w szklanej(...)czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z cukrem ( 2 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dodaj też 50-100 ml ulubionego alkoholu. Wyłóż krem na bezę, potem obrane kiwi pokrojone na plasterki. Bezę posypałam pudrem z liofilizowanych
AZgotuj!przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek masy krówkowej Kukułka (użyłam firmy Helio ) opcjonalnie - łyżka koniaku do dekoracji: polewa czekoladowa, posypka kajmakowa Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania w 3 turach wsypać(...)wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę przed ubijaniem należy mocno schłodzić. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijać. Dodać 2 łyżki masy krówkowej (i koniak - opcjonalnie), wymieszać. Roladę rozwinąć, posmarować cienko masą krówkową, na masie rozsmarować warstwę kremu. Roladę zwinąć (już bez ściereczki:), przykryć
Obiad gotowyjajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze
Ala piecze i gotujeboczku surowego wędzonego • 1 szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji(...)Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. 2. Boczek kroimy w paseczki, gruszkę i ser z niebieską pleśnią w słupki, a szpinak rwiemy na mniejsze kawałki. 3. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita, dodajemy pieprz, sól, a następnie wrzucamy szpinak, gruszki, boczek
W mojej kuchniMiały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście do tortellini – niestety dwukrotnie nie wyszło mi ciasto. Nie miałem już czasu na kolejne próby, a przygotowany był farsz serowo – szpinakowy więc trzeba było coś z niego wykombinować. Szybki przegląd tego(...)koktajlowe i ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne i proste danie! Przepis na makaron tagliatelle w sosie serowo szpinakowym: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Ser mascarpone – 80 g Ser ricotta – 80 g Szpinak – 200 g Parmezan – 30 g Pomidorki koktajlowe – 100 g 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz
ale Pysznieziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego 1 łyżka sera mascarpone 10 dag kremowego sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Świeżo posiekany koperek Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: Mięso z kurczaka pokroić(...)chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera mascarpone oraz gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia. Należy
Wanilia i Kardamonprzepisie najdłuższą czynnością jest powstrzymywanie się, żeby nie wyżreć mango zanim trafi do deseru. Składniki na 2 porcje: duże, dojrzałe mango 100 g ciastek zbożowych opakowanie serka mascarpone lub jogurtu greckiego łyżka miodu i jeszcze odrobina do dekoracji Jak przygotować deser z mango? Ciastka kruszymy tłuczkiem do mięsa nie wyjmując ich z foliowego opakowania, żeby się(...)rozsypały lub mielimy blenderem. Serek lub jogurt mieszamy z łyżką miodu. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pestkę wyrzucamy. Układamy warstwowo połowę mango, połowę okruchów z ciastek i połowę mascarpone. Powtarzamy, tak żeby uzyskać po 2 warstwy każdego składnika. Ostatnią warstwę dekorujemy kawałkiem mango i odrobiną miodu. Artykuł Filipiński deser z mango pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanelodówki, żeby mus zastygł. Decyzja o przetarciu dżemu przez sito należy do was. Krem: – 2 żółtka – 1 białko – 0,5 szklanki cukru – 150 g mascarpone Jajka dokładnie umyłam i wyparzyłam. W tym celu na kilka sekund zalałam je wrzątkiem, a następnie schłodziłam zimną wodą. Dopiero wówczas oddzieliłam białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 2/3 cukru(...)bardzo gęsta i zmieni barwę na dużo jaśniejszą. Białko ubijamy w osobnej misce i do ubitego dodajemy resztę cukru. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko szpatułką (pomogłam sobie mikserem na najniższych obrotach, ale tylko na początku, mieszanie dokończyłam szpatułką). Masa na tym etapie powinna być dość gęsta. Na końcu dodajemy białko, które
Relaxtimeprzekładać również torty czy ciasta lub nadziewać babeczki. Na walentynki idealny. Składniki: 20 sztuk kieliszków z białej czekolady Krem adwokatowy: 150 ml adwokatu 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Cukrowe kwiatuszki do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone i miksujemy
Wanilia i Kardamonminut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem czekoladowym
Domowa cukiernia Ewychodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło roztapiamy, lekko studzimy, herbatniki kruszymy na piasek(...)mieszamy (powinna wyjść konsystencja mokrego piasku). Wysypujemy na brytfankę, mocno ugniatamy i wkładamy do lodówki aż stężeje (ok 30 minut). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej
kuchnia do kwadratuprzy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru(...)Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać
Bullio