mascarpone - 11293 przepisów (strona:395/753)

Trufle z Lusette 188

tylko. Super domowy deser na poprawę humoru. Zamiast w kakao moje trufle obtoczyłam w rozdrobnionym wafelku Lusette. Polecam. Smakują wyśmienicie...   Składniki: 100 g białej czekolady 100 g mascarpone 50 g orzeszków ziemnych kruszonych 1 wafelek Lusette mleczny Przygotowanie: Wafelek dzień wcześniej włozyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać jak mielone orzechy).jeśli nie schłodzimy wafelka(...)szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę.Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać. Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła. Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Imieninowa rolada 178

Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu  Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, zmiksować. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia składników(...)cukrem, papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć. Z pomocą ścierki delikatnie zwinąć biszkopt wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięty biszkopt zostawić do wystygnięcia.* Krem: Kremówkę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić. *jeśli nie można dokończyć

Motylkowa Kuchnia
Torcik Raffaello Z Alkoholem 321

jeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu(...)piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt. Przygotowanie Kremu 7. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do zgęstnienia na koniec dodajemy alkohol. Krem dzielimy na połowę, do jednej dodajemy wiórki tak około 50 gr. 8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Nasączamy pierwszy

Gotowanie...to proste !
Serniko-brownie (sernik+brownie) 201

śmietany 150 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego z kubełka* (najlepiej ,,Piątnica" lub ,,Wieluń") 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego *Czasami bywa, że ser z kubełka jest bardzo wodnisty, rzadki, to wtedy należy przenieść go na sitko wyłożone gazą, przygnieść i zostawić(...)pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy jego na ostudzone brownie.  Studzimy w lodówce przez 2-3 godz. Najlepiej zostawić na noc. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam

Kuchnia Łukasza
Rolada czekoladowa z mąki ryżowej 208

czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej  gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła -  aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Mascarpone i miękkie masło

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto kinder country 307

przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa.  Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej herbatniki  Przygotowanie(...)biała: Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać.  Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć

Ala piecze i gotuje
Tort Kraina Lodu dla Wiktorii 161

dziewczynki uwielbiają najbardziej. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * szklanka wrzątku  * sok z połowy pomarańczy * łyżka cukru  * ulubiony dżem np brzoskwiniowy, wiśniowy * litr śmietany kremówki  * 200g mascarpone  * 2 łyżki cukru pudru  * niebieski barwnik spożywczy  * opłatek na tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru(...)soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować białym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ozdobić masą . Udekorować ozdobami z czekolady. Podawać po dwóch godzinach

Magiczne Życie Marty
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 259

przełożenie ciasta na tacę nie sprawiło mi żadnego problemu. Nawet cena formy jest całkiem przyjemna, zresztą sami sprawdźcie. Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady ekspandowane ziarna pszenicy  16 szt ciastek Oreo (8 szt do masy i 8 szt na wierzch) Masa ciemna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g mlecznej(...)Biedronce). Białą czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną postawiłam na blacie kuchennym aby lekko przestygła. W tym czasie 200 ml śmietanki kremówki i serek mascarpone umieściłam w misce i wszystko razem ubiłam na sztywno. Na końcu cienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części

Blondynka Gotuje
MAKARON Z BROKUŁAMI W AKSAMITNYM SOSIE 127

Składniki ok 250 g makaronu brokuły 200 g mascarpone 50 g gorgonzoli 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz masło klarowane do smażenia Przygotowanie Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie(...)maśle zeszklijcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie mascarpone, gorgonzolę, podgrzewajcie na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia serów. Wlejcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajcie miętę, sól i pieprz. Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie.  Do sosu włóżcie brokuły i ugotowany makaron, delikatnie wymieszajcie. Podawajcie od razu

OliveandThyme
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 170

naprawdę jeden z najsmaczniejszych serników, jakie miałam okazje zjeść. Delikatny, aksamitny, z lekką, kawową nutką.  Bez potrzeby rozpisywania się -pozycja obowiązkowa :) Składniki 250 g mascarpone 250 g serka śmietankowego 150 ml śmietanki tortowej 30 % 100 g drobnego cukru trzcinowego  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki(...)mocno dociskając do dna (np spodem łyżki). Wstawcie na kilkanaście minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 150 st bez termoobiegu, z termoobiegiem do 130 st. W wodzie rozpuśćcie kawę. Mascarpone, serek, śmietanę, cukier, mąkę i ekstrakt z wanilii zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie żółtko i jaja, zmiksujcie, dolejcie rozpuszczoną kawę, dokładnie wymieszajcie. Masę serową wlejcie na przygotowany spód. Wstawcie

OliveandThyme
MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE 174

Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina  2 szalotki (możecie zastąpić cebulą) posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę pietruszki(...)maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody). Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną soku z cytryny, wymieszajcie z makaronem

OliveandThyme
CIASTO MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZĄ I BURAKAMI 183

łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki startego cynamonu skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 garści posiekanych orzechów włoskich   opcjonalnie, do przełożenia ciasta: 200 g mascarpone  200 ml śmietanki tortowej  trochę cukru pudru do smaku  cynamon do posypania  Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 175 st (z termoobiegiem). Buraki i marchew umyjcie dokładnie, obierzcie(...)przełóżcie do formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm), wygładźcie. Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka. Jeśli wolicie wersje z kremem: Ubijcie schłodzoną kremówkę razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodajcie trochę cukru pudru. Wystudzone ciasto przekrójcie na pół. Część kremu nałóżcie na połowę ciasta, przykryjcie drugą połową- resztę kremu nałóżcie na wierzch. Posypcie cynamonem

OliveandThyme
RYBA (miruna) ZAPIEKANA NA KASZY JAGLANEJ POD SEROWO-SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ 182

Składniki ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna) 150 g kaszy jaglanej ok 500 g świeżego szpinaku 2 średnie cebule 250 g mascarpone ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego) masło klarowane do smażenia  masło do wysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie(...)Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany szpinak, wymieszajcie i smażcie do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Przyprawcie solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do 200 st z termoobiegiem. Formę wysmarujcie masłem. Na dno wysypcie ugotowana kaszę jaglaną. Na kaszy ułóżcie surowe filety

OliveandThyme
Tort bezowy dacquase 199

piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia. Krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g masy karmelowej z puszki (ja pominęłam) pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli Orzechy i daktyle posiekać na mniejsze kawałki(...)jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao

Motylkowa Kuchnia
Deser z super masą i pomarańczami 202

obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek mascarpone, jogurt wymieszać, ale już delikatniej. Ciągle jednak ubijać trzepaczką do ubijania piany. Masa powinna być dobrze napowietrzona. Przygotowanie czekolady – czekoladę plus śmietanę położyć w garnuszku nad parującą wodą. Lekko

Kuchnia Pokoleń