mascarpone - 11293 przepisów (strona:395/753)

Zdrowy sernik z malinami 196

malinami polany sosem malinowym... Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje...                   serek ricotta i mascarpone powoduje, że sernik rozpływa się w ustach       a odżywka białkowa podnosi wartość odżywczą i spulchnia całość.... Składniki na blaszkę 24cm, możemy użyć 20cm(...)sernik będzie wyższy - 250g ricotty - 250g mascarpone - 2 jajka - cukier puder do smaku - 3 miarki odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych -   20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Wypieki Rene
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 456

gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny(...)Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego

Pełny talerz
malinówkowa delicja 145

szkl mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl(...)bardziej krucha). Galaretkę rozpuścić zmniejszając o 1/4 szkl ilość wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, delicja moczyć w malinówce, układać na kremie czekoladową warstwą w dół. Pomiędzy krążkami delicji ułożyć maliny. Całość zalać tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia. Następnie wyłożyć

6niebo
bananowa rolada z kremem mascarpone 161

szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 250 g serka mascarpone ponadto: 200 g karmelu (1/2 puszki z Gostynia) 2 duże banany Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylać na wyłożoną(...)upieczeniu przełożyć na czystą ściereczkę bawełnianą, odkleić papier i jeszcze ciepły biszkopt zwinąć w roladę. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Banany obrać, pokroić i plasterki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem. Wzdłuż wycisnąć paski karmelu, pomiędzy nimi ułożyć plasterki bananów. Delikatnie zwinąć roladę

6niebo
Tort bezowy 149

suszenie bezy, ale o tym przeczytacie poniżej:) Składniki: Beza: 10 białek 440 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Krem: 600 ml śmietany 30-36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru do dekoracji: maliny borówki cukrowe serduszka Przygotowanie: Beza:  Piekarnik nagrzewamy do 120 st C (termoobieg). Bardzo starannie oddzielamy białka od żółtek, w białkach nie może(...)efekt chrupiącej bezy z zewnątrz i piankowej w środku. Krem:  Zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitego kremu. Bezy przekładamy kremem i dekorujemy owocami. Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób pokroić taki piętrowy tort bezowy, to podpowiadam: górną warstwą

Smakowity Blog Kulinarny
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 239

temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Krem cytrynowy ( Lemon curd ): 3 cytryny(...)blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem śmietanowy: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Krem cytrynowy ( Lemon curd ): Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe

W kuchni u Moniki
Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi 384

pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:   500 ml śmietany 36%,  250g serka mascarpone,  puszka brzoskwiń (800g),  100g solonych orzeszków ziemnych,  3 łyżki rodzynek,  3 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto migdałowe Cookie Monster | bez glutenu / mąki / białego cukru | 158

kakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 130g) Opcjonalnie jakieś słodzidło - miód, stewia, ksylitol, cukier kokosowy/trzcinowy Barwniki: niebieski, czarny Ciasteczko/ciasteczka (może być domowe owsiane lub sklepowe) Przygotowanie: Jajka ubijamy przez 5 min. z cukrem. Następnie dodajemy kakao(...)masy i ponownie miksujemy. Przekładamy masę do posmarowanej odrobiną dowolnego oleju lub masła formy obsypanej dowolną mąką. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Mleczko kokosowe ubijamy z serkiem mascarpone i opcjonalnie ze słodzidłem. Odkładamy część masy do mniejszej miseczki - na oczy i usta. Do większej części dodajemy barwnik niebieski i ubijamy. Do szprycy nakładamy masę i robimy "włosy

Czarnawisienka
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym 127

łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka  150 ml mleka  Czekoladowy krem: 100 gram mlecznej czekolady  200 gram mascarpone  2 łyżki cukru pudru  kuleczki do dekoracji Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam(...)mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki studzę.  Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i cukrem pudrem. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nim babeczki. Posypuję kolorowymi posypkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tort Raffaello 191

podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką a oddzieloną wodę(...)dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia do schłodzonego sosu dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania gęstego kremu, dodajemy wiórki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dodatkowo: 75 g płatków migdałów 30 g wiórków kokosowych pralinki  Raffaello Płatki migdałów, przesmażyć

kulinarnyswiatdomi
Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 180

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina malinowa 300 g malin * 4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 50 g raspberry flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy(...)wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce. * użyłam mrożonych malin ** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo

Wędrówki po kuchni
Podwójny tort dla Tymka 135

smakował! Składniki : * dwa biszkopty z tego przepisu - jeden z 6 jajek i jeden z 3 czyli z połowy składników  * słoik dżemu wiśniowego  * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone  * 4 łyżki cukru pudru * polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 7150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady  * zielony i pomarańczowy barwnik sp ożywczy(...)czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pó ł godziny wstawić do zamrażarki. Tak przygotować drugi

Magiczne Życie Marty
Tarta z kremem pomarańczowym 185

pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym(...)momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Galaretki z wkładką 124

wkładką owocową. Fantastyczne. Oczywiście zrobię też galaretę na słono niebawem. Też dzięki tym pojemniczkom będzie wyglądała czadowo     Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka kiwi 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 3 truskawki 1 kiwi Galaretki przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Wystudziłam. Gdy były chłodne i zaczęły tężeć na dno foremek(...)kilka truskawek na prośbę synka Zalałam galaretkami o smaku takim jak owoce. Wstawiłam na 30 minut do zamrażalnika. Śmietanę przelałam do miski, zmiksowałam. Dodałam cukier puder i serek mascarpone. Miksowałam dalej dodając wąskim strumieniem żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Wyjęłam galaretki z owocami i nałożyłam na nie śmietanowy ser. Umieściłam z powrotem w zamrażalniku na 30 minut

MojaQchnia.pl
Tort z owocami i kremem śmietanowym 263

temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem(...)blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki

W kuchni u Moniki