temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać(...)serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę. Wykonanie tortu wskazówki: Aby tort był dość wysoki i duży upiekłam dwie blaszki biszkoptów z podanych powyżej proporcji, po wystudzeniu się blatów przecięłam je wzdłuż na połowę. Z kartki papieru wycięłam szkic kształtu samochodu i od niego wycięłam 3 biszkopty. Następnie biszkopty nasączyłam kakao z wodą i przełożyłam masą
Krakowskie smaki Animoże nie typowo, bo nieco zmieniona, urozmaicona. Ale nadal włoska. I niebywale jesienna - kasztanowa. TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy(...)garnku ustawiam miskę z żółtkami tak, by dno nie dotykało do wody. Ubijam żółtka na parze około 8 minut, aż powstanie biała i gęsta masa, a cukier się rozpuści. Odstawiam, do wystudzenia. Zimny serek mascarpone wrzucam do miski i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie go rozcieram, aż stanie się puszysty i bardzo gładki. Dodaję porcjami wystudzone żółtka, szybko ucierając
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DODATKOWO: 2 op. maltesers Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając… … i pyszne babeczki
Domowe Tortymąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanowo malinową : 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 500 g serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również
Sama słodycz i szczypta chilinieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste i szybkie.... no może poza czekaniem aż dobrze się schłodzi;) Składniki: 2 opakowania serków mascarpone(...)smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się za biszkopty. Zaparzyłam kawę,ostudziłam ją do pokojowej temperatury
potrawyregionalnepewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko(...)folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: żelki robaki Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki
Czerwona Porzeczkasię sprawdza na niedzielne popołudnie przy kawie , szybko znika z talerzyków , z pewnością znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu . Składniki 1 kubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego(...)zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone i zapach śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam . Jak mamy przygotowaną masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej
Mój SmakSkładniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część) puszka ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej spód(...)słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku. Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy bez syropu, mleczko kokosowe (tylko gęstą
Kuchcik gotujeodstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze(...)przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościłyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady(...)łyżki śmietany 18%. Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę.Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej.Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić.Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy.Ciasto wstawić do lodówki. Źródło
Z miłości do słodkościmasła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej spożywczy Biszkopt jasny Białka oddzielamy(...)tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy
Wędrówki po kuchniSkładniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy
Kulinarne przygody Gatitygodziny. Gdy masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy kakao lub cukrem pudrem, umieszczamy w mini-papilotkach i trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości (; 2.Trufelki z gorzkiej czekolady i serka mascarpone: (ok.13 sztuk(...)ognia i studzimy, na początku w chłodnym miejscu, kolejno ok. 20 minut w lodówce, by osiągnęła temp serka. Gdy czekolada będzie już mocno schłodzona serek mascarpone miksujemy na średnich obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodajemy do niej roztopioną, schłodzoną czekoladę i mieszamy już delikatnie za pomocą łyżki, dodajemy napar kawowy i amaretto, całość finalnie mieszamy. Masę odstawiamy na lodówki
Symfonia Smakówpłaskie łyżki kakao, 2 łyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy(...)wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa: Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi
Moniki Smakołyki