Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam(...)roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać
Mała Cukierenkainspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam(...)roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać
Mała CukierenkaSkładniki na makaroniki białka jajek, 100g (około 3-4 sztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi(...)minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy , studzimy i delikatnie odrywamy od papieru. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z nutellą na jednolitą masę. Szprycą nakładamy na makaronik, przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy
Gotowanie moimi oczamiserka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Pamiętajmy przy tym, aby nie doprowadzić masy do wrzenia . Gdy batoniki się rozpuszczą zdejmujemy masę(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min). Uwagi: Serek mascarpone i kremówka
Słodki Pomysłmąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy(...)miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Tort.:Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny
Malinowe Pocałunkiagrestowo - budyniowy: 1 litr soku z kompotu agrestowego 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz. Formę o wymiarach(...)wymieszać, by nie powstały grudki i gotować do powstania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Schłodzone masło w trzech partiach do ciepłej masy agrestowej i za każdym razem mieszać tak długo, aż powstanie zwarta, jednolita masa. Gotową masę przelać od razu na kruchy spód. Schłodzić. Krem agrestowo-śmietanowy : Serek mascarpone zmiksować z dżemem do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić
My sweet a lifeśmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie(...)zimny kruchy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce
Wanilia i Kardamonwyjątkowy torcik smakuje każdemu! SKŁADNIKI NA TORCIK: 250 g. naturalnych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 250 g. serka mascarpone 500 g. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny pól szklanki cukru pudru 2/3 puszki masy krówkowej tabliczka czekolady mlecznej (polecana: Galaxy) DO OZDOBY: 3 batoniki Snickers Wykonanie torciku: PODSTAWA: Ciasteczka przekładamy do miseczki. Następnie -zgniatając(...)masy krówkowej. Rozprowadzamy równomiernie po ciasteczkowej warstwie. Warstwę z masy krówkowej opruszamy delikatnie posiekaną czekoladą (zużywamy ok 1/4 całości pokruszonej czekolady). Na czas przygotowania śmietankowej masy- tortownicę wkładamy ponownie do lodówki. ŚMIETANKOWY ŚRODEK: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilosci (ok. 1/4 szklanki) przegotowanej, gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia (ale nie do zastygnięcia! Warto od czasu do czasu zamieszać zawiesine łyżeczką). Serek
Domowe Tortyupieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec) Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone 3 lyzki cukru pudru Smietane ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita
Klaudynkowa kuchnia100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu(...)piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu
Blog z Apetytemspożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)placki. Wszystkie składniki ponczu mieszamy. Śmietanę ubijamy z śmietanfixem i cukrem pudrem, gdy będzie już gęstnieć, ale wciąż będzie jeszcze półpłynna dodajemy stopniowo serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. 1/3 masy odkładamy i dodajemy do niego odrobinę barwinka, mieszamy. Pierwszy placek nasączamy ponchem, smarujemy białą masą, i tak na przemian. Wierzch i boki smarujemy białą masą. Kolorową
na moim stole...TARTE O ŚREDNICY : 28cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki 100g masła 82% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy(...)dopiekamy ciasto do końca. w temp.180* (cała długość pieczenia około 30-40 minut) 3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. 4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie. 5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia
Dziś Ja gotujezostawiamy na blacie do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’ 100 g mlecznej czekolady(...)gorzkiej czekolady 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy (wolne obroty). Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki
Słodki Pomysł100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka + 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania NADZIENIE: 500g malin 10 łyżeczek cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek. Do dołeczka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i zalać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki (w dołeczku), aby powstała masa(...)konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie w garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką
Cakes By Kejtlodówki 100 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: kakao do posypania Zaparzamy kawę w ekspresie i mieszamy z whisky ,odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem na jasna ,gęstą masę . Dodajemy do nich w kilku częściach serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników. Biszkopty maczamy delikatnie z dwóch stron w kawie z alkoholem i układamy na dnie pucharków. Na pierwszej warstwie biszkoptów kładziemy
Ladylaura.tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go herbatą z rumem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki(...)ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę miejsca od krawędzi tortu na zrobienie rozetek. Następnie gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki
Świat Ciasta