pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g białej czekolady Wykonanie: Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać(...)wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów. Posypać startą białą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach
Pysznie & Piękniezimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka(...)aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy
mojewypiekiinietylkoubite białka. Mieszam, przelewam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez około 15 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzę. Masa : 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady 3 - 4 łyżeczki żelatyny jagody Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, postawić na gaz, mieszać, ma się całkowicie rozpuścić(...)zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (można tez zetrzeć ją na tarce na małych oczkach i dodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto
kruche babeczkipszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka(...)piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku. Masa serowa Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą. Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać
Monia miesza i gotujetemperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać(...)serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę. Wykonanie tortu wskazówki: Aby tort był dość wysoki i duży upiekłam dwie blaszki biszkoptów z podanych powyżej proporcji, po wystudzeniu się blatów przecięłam je wzdłuż na połowę. Z kartki papieru wycięłam szkic kształtu samochodu i od niego wycięłam 3 biszkopty. Następnie biszkopty nasączyłam kakao z wodą i przełożyłam masą
Krakowskie smaki Animoże nie typowo, bo nieco zmieniona, urozmaicona. Ale nadal włoska. I niebywale jesienna - kasztanowa. TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej odrobina wrzątku ciemne kakao do posypania krem kasztanowy(...)garnku ustawiam miskę z żółtkami tak, by dno nie dotykało do wody. Ubijam żółtka na parze około 8 minut, aż powstanie biała i gęsta masa, a cukier się rozpuści. Odstawiam, do wystudzenia. Zimny serek mascarpone wrzucam do miski i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie go rozcieram, aż stanie się puszysty i bardzo gładki. Dodaję porcjami wystudzone żółtka, szybko ucierając
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DODATKOWO: 2 op. maltesers Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając… … i pyszne babeczki
Domowe Tortymąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanowo malinową : 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 500 g serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy. Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również
Sama słodycz i szczypta chilinieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste i szybkie.... no może poza czekaniem aż dobrze się schłodzi;) Składniki: 2 opakowania serków mascarpone(...)smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się za biszkopty. Zaparzyłam kawę,ostudziłam ją do pokojowej temperatury
potrawyregionalnepewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko(...)folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: żelki robaki Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki
Czerwona Porzeczkasię sprawdza na niedzielne popołudnie przy kawie , szybko znika z talerzyków , z pewnością znajdzie swoich zwolenników , zapraszam do spróbowania przepisu . Składniki 1 kubeczek śmietany 30 % 1 kubeczek serka mascarpone 2 galaretki ( smak według uznania ) 3 łyżeczki żelatyny 1 czekolada mleczna 3 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów 2 krople zapachu śmietankowego(...)zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone i zapach śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam . Jak mamy przygotowaną masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej
Mój SmakSkładniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część) puszka ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej spód(...)słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku. Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy bez syropu, mleczko kokosowe (tylko gęstą
Kuchcik gotujeodstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze(...)przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościłyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady(...)łyżki śmietany 18%. Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę.Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej.Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić.Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy.Ciasto wstawić do lodówki. Źródło
Z miłości do słodkości