położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami. 2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
kolorowotorcikowowykorzystywać jajek. Z czego w takim razie przygotujemy nasze lody ? Bazowymi składnikami będą naturalny jogurt grecki i śmietanka kremówka 30 lub 36%. Możemy też dodać serek mascarpone, który jest tłusty i ładnie zwiąże masę lodową. Przyda się nam też skondensowane mleko słodzone lub, w niektórych przypadkach nieco cukru, jeśli nasze owoce nie będą wystarczająco słodkie. Teraz musimy się zdecydować
Kulinarne przygody GatityKrem mascarpone 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 200 g białej czekolady Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki.Odstawić do przestygnięcia.Serek mascarpone wraz ze śmietanką ubić na puszystą masę i dodać czekoladę. Wierzch 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodatki Owoce.U mnie nieszpułka,truskawki
Anielskie wypiekigarnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy
Pora na poraSkładniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. W pucharku/ szklance na przemian układamy herbatniki, które nasączamy odrobiną malibu (około 1 łyżeczki), następnie krem i herbatniki. Smacznego
Smaki Nataliiciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową
Kulinarne Fantazje Marioliwody, przelać do 1/3 wysokości pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasteczka pełnoziarniste bardzo drobno pokruszyć i wsypać na stężoną galaretkę. Jogurt i serek mascarpone z cukrem pudrem zmiksować na gładką masę. Do kremu dodać resztę pokrojonych w słupki truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Porcję kremu wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać i udekorować startą
Ciastka - domowe słodkościszczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier
Sama słodycz i szczypta chilikostkę (ciasto można także pokruszyć). Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypujemy kawę, mieszamy i studzimy. Do wystudzonego naparu dodajemy łyżkę likieru migdałowego Amaretto. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy krótko mikserem. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy pucharki/szklanki/kieliszki. Na dno każdego z nich wsypujemy trochę rozdrobnionego piernika, polewamy go ok. 2-3 łyżeczkami kawy z dodatkiem likieru. Następnie nakładamy
MyCookBook.plśmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA
potrawyregionalneszklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce. 3. Przełożenie: Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć
Kuchnia w czekoladzieBrzmi groźnie? Niepotrzebnie bo te lekkie, pachnące imbirem serniczki przygotowane na bazie gryczanej kaszy i serka mascarpone są naprawdę pyszne. Zanurzone w serowej masie kawałki gorzkiej czekolady dodają słodyczy i doskonale przełamują serowy smak. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa, popołudniowa przekąska. Inspiracja od Karola Okrasy
Milion SmakówWalentynki dobra Pavlova nie jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy mąkę ziemniaczaną
Wielki apetytserka mascarpone; 1 cukier waniliowy (8g); 3 łyżki cukru kryształu; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić
In my kitchengalaretki owocowe - u mnie owoce leśne Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Ser sernikowy dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Spróbujcie smaku tej masy - jak będzie za mało słodki - dodajcie trochę więcej mleka skondensowanego lub 2-4 czubate łyżki cukru pudru. Cały czas miksując wolnym strumieniem powoli wlewać żelatynę. Przełożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem
Kolizje Smakówdodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę
mojewypiekiinietylkotrzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami
Wypisz WymalujKrem jagodowy:150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą
Z miłości do słodkościkawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami.Wierzch posypać pokruszoną
Z miłości do słodkościpodłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę
coolinarnastrefa.blogspot.compuree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania dyni - ja tym razem użyłam całej dyni Hokkaido, bo jest mała, urocza i tylko taka była akurat w sklepie(...)odrobiną śmietanki - masa powinna mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki, zdejmujemy i próbujemy ponownie
sama złodyczCiasto na naleśniki: 300 g mleka roślinnego lub krowiego 300 g wody mineralnej gazowanej 320 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g serka mascarpone, schłodzonego 10 g cukru pudru nasionka z pół laski wanilii dodatkowo: jagody lub inne ulubione owoce Thermomix przepisy. Tort naleśnikowy. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić
Themo przepisyziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki do dekoracji Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy(...)upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy
na moim stole...pieczenia oraz kakao, wymieszać. Piec około 20 minut w 170 stopniach ale kontrolować ciasto, piekarniki różnie pieką. Wymiary blaszki 37x25cm Masa do przełożenia: 500ml śmietany kremówki 36% 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki nutellii Polewa: 1 gorzka czekolada 100g u mnie Goplana 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: wydrążone wiśnie. U mnie owoce pochodzą(...)Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, osobno rozprowadzić serek z nutellą. Połączyć razem z ubitą śmietaną. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć (u mnie amaretto), posmarować częścią masy ułożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu , znów posmarować masą. Rozprowadzić czekoladę w śmietance ( na parze) i przygotować polewę
W garach u Gosipotem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków
Wanilia i Kardamonktóre możecie podejrzeć pod przepisem. ZŁOTY SERNIK NOWOROCZNY ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: spód: 150 g herbatników 75 g masła 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej masa serowa: 500 g sera białego 250 g serka mascarpone 3 jajka 40 g mąki pszennej sok z 1/2 pomarańczy 200 g cukier kilka kropli ekstraktu waniliowego wierzch: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)pomarańczowa skórka pomarańczowa otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy bardzo drobno, mieszamy z rozpuszczonym masłem i skórką pomarańczową. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy. masa serowa: Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy krótko do połączenia w jednolita masę. Przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut
Bon appetit mon amieubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić(...)przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajamkowej pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 posiekanych daktyli Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z kajamkiem na gładką masę. Śmietanę kremówkę
Kolorowa kuchnia Elkimożna nawet całkowicie zrezygnować z jej słodzenia. Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy trzymają korpusy od babeczek na czarną godzinę dla fanów owocowych mas Składniki: mieszanka owocowa (mrożona) 450g lub świeże owoce 375g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) kandyzowane czereśnie (opcjonalnie) Wykonanie: Owoce rozmrozić i odsączyć z soku. Zmiksować blenderem dodając serek. Owoce można zmiksować na gładką
Mania Wypiekaniaświeżo mielony pieprz do smaku Masa szpinakowa: 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 3 nieduże cebule 1 marchewka 1 białko jaja 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo mielony pieprz do smaku ziarna słonecznika do posypania Sposób przygotowania(...)łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni, przyprawiamy solą, słodką papryką i obficie świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm). 2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy
Kolorowy Przepisownikmleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. 2. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy(...)kształty. Na każdy nakładamy masę makową. 5. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. 6. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykrem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy(...)21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami.Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli
Z butelką mleczka w tle