szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30 % – 36 % 250 g serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka(...)pieczenia i wysypać groch. Piec przez 20 minut w 190 stopniach, następnie usunąć groch i piec kolejne 15 minut. Ciasto wystudzić. Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą
KuchniaWeDwoje.pljajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki(...)formy. Wylać tężejącą masę gruszkową. Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo
Maślane ciasteczkotego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką(...)więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości
cucinareBiszkopt rzucany http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa smietanowa http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa czekoladowa 250 g smietany ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone (250g) i mieszmy go z 3 lyzkami cukru pudru i 2 lyzkami kakao Do serka kakaowego wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa
Klaudynkowa kuchniaorzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli(...)żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką. Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy
Wanilia i Kardamonpoczątek nowego dnia i być może nowego życia. Na czas świętowania pośród codzienności i na czarujący wieczór w romantycznym stylu. Na słodką chwilę bycia razem. Tiramisu w pucharkach Składniki: serek mascarpone (250 g) 4 jajka 4 łyżki cukru (ok. 50 g) ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna) 4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto(...)prawie wrzącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, białą masę. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy tylko chwilkę, do momentu, aż składniki ładnie się połączą, pod koniec ubijania dolewamy ekstrakt waniliowy. W oddzielnym naczyniu, na najwyższych obrotach miksera
KulinarneImpresje.plstopniach. Ostudzić. Masa: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. truskawki zmiksować blenderem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną część wyłożyć część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą część kremu. Schłodzić. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Truskawki przekroić na pół
Ewusiowe Smakimascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować dwie formy tortowe o średnicy 20 cm, wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę(...)były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania tortu. Przed podaniem schłodzić
KUCHARNIAbabeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka ok. 70 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 150 draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek(...)sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Mascarpone chwilkę miksujemy i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier puder i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników. Za pomocą szprycy z przygotowanym kremem wyciskamy porcje masy. Na środku każdej babeczki układamy po ok. 3 jajeczka, a następnie wbijamy do masy obręcz
Słodka Stronamąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 kg pistacji krem: 3 opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru pistacje Wykonanie: Masło roztapiacie w rondelku na wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie z ognia i dodajecie pokruszoną czekoladę. Najłatwiej ją pokruszyć, uderzając(...)sztywna, dodajecie cukier, dalej miksując. Następnie dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone. Jeśli jest, Waszym zdaniem, niesłodki, możecie dosypać więcej cukru. Na koniec dodajecie mocno rozdrobnione pistacje (trochę zostawcie do ozdoby). Jedną trzecią masy rozsmarowujecie na pierwszym krążku, na niego kładziecie drugi, znowu masa, kładziecie trzeci, znowu masa i na górę kładziecie czwarty. Wiem, że wyobraźnia Wam pewnie już nieźle
GRUBY WAŁEKcukru pudru 200 g miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładką masę składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę
Domowy Smak Jedzeniacukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować, dodać miętę. Do masy jajecznej dodajemy serek oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji
KUCHNIA POLSKAczekolady (min. 70%) 200 g masła 200 g cukru (drobnego do wypieków) 100 g mąki pszennej 3 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Masa serowa 500 g sera na sernik 250 g serka mascarpone 3 szt. jajek 3/4 szklanki cukru 1 szt. pomarańczy (opcjonalnie cytryna) Sposób przygotowania Mus truskawkowy Truskawki gotować razem z cukrem, cytryną i wanilią na małym
Wypieki i RumieńceCiastka mielimy w blenderze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango winogron oraz borówki mieszamy
Podróż w kulinariaspód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W między czasie ubiłam śmietanę, do której wmiksowałam serek mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię.Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone i przestudzone herbatniki. Na górę poukładałam pokrojone na ćwiartki truskawek.Sos balsamiczny (u mnie o smaku cytrynowym) wymieszałam z łyżka wody
Magiczna kuchnia Darii