porcja duża blacha ok 20 kawałków Składniki: spód 200 g herbatników 100 g masła 100 g zmielonych migdałów masa serowo - kawowa 3 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op żelatyny do ciast 0,5 szklanki wody 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 500 ml śmietany 30 % krem 300 ml śmietany 30% 1 śmietan fix 3 łyżki(...)Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając. masa serowo - kawowa Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy
Niezły Młynekserka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: konfitura Owoce Leśne ETERNO garść jagód kilka listków melisy Wykonanie: BISZKOPT: Biszkopt jest z przepisu na Wuzetkę. Składniki podane są na tortownicę 23 cm lub blachę o wymiarach 20x30 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubiłam na sztywno, dodałam połowę cukru. Żółtka zmiksowałam na puszystą masę z druga połową cukru(...)minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym, tu tylko pomijamy dodanie musu:) WYKONANIE: Wystudzony biszkopt przekroiłam na 3 równe blaty
Blondynka Gotujetwarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek żelatyny (płaskich) (na truskawkową masę) 500 g obranych truskawek
Ugotowaćróżni się jednak i na pewno zrobi furorę . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone krem: 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią ok. 100 g sera mascarpone(...)wykonanie: Ciastka kruszę drobno w malakserze np. markizy. Miksuję też mleko z serkiem i bananem i mieszam z okruszkami ciastek na taką gęstą masę. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję. Na dno miseczek kładę połowę masy z ciastek -krem,- masę -znów krem. Z wierzchu
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieryzyka i atmosfery kruchej nerwowości. Przygotowałam więc tartę na spodzie z mąki gryczanej i kasztanowej, które świetnie ze sobą współgrają, dając lekko orzechowe ciasto. Do tego kajmakowa masa serowa, z odrobiną mąki kasztanowej dla konsystencji, ale przede wszystkim smaku. Połączenie kasztanów z kajmakiem już wcześniej wypróbowałam - jest znakomite. Tu te smaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką(...)średnicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaszym świątecznym stole! Składniki kruchy spód 160 g mąki pszennej tortowej 120 g zimnego masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej masa serowa 300 g serka typu Philadelphia 150 g serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 30% 1 limonka (sok i miąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki(...)Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy. 3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód lawendowy dodaje masie ciekawego, kwiatowego posmaku, dlatego polecam własnie ten typ miodu. Następnie wyciskamy do masy sok z całej limonki oraz dodajemy wydrążony
Raj dla Podniebieniaśrednicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie śmietany 30% (330 ml) 1 małe opakowanie serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną
MojaQchnia.plminut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić w kostkę, odłożyć. Twaróg zmiksować z mascarpone na gładką masę. Dodać cukier i budyń, dokładnie połączyć. Na samym końcu wbić jajka i zmiksować tylko do połączenia
Domowa cukiernia Ewymąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa: 250 -500 g zimnej śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: forma do muffinem papiloty truskawki do ozdoby Przepis: Najpierw mąkę, cukier, sól siekam z masłem. Kiedy masło będzie już drobne
Gotowanie-ukPiec w temperaturze 180℃ około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki(...)cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na minimum 5 minut, by napęczniała. Schłodzoną śmietankę, serki mascarpone, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną masę. Do ubitej masy dodać pozostały sok pomarańczowy i skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Żelatynę podgrzać (u mnie w mikrofali), wymieszać by się rozpuściła
In my kitchenbezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć(...)otrzymać gęstą i lśniącą pianę bezową. 4. Dodać sok z cytryny i ubić. 5. Na końcu dodać przesianą skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać (ja mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach). 6. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. 7. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC. Do nagrzanego piekarnika włożyć przygotowane blachy z bezami (na 3 różne poziomy w piekarniku). Suszyć przez około
W mojej kuchnimoje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) około 600 g rabarbaru Kruszonka: 1 szklanka mąki(...)pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Wsypać budyń i dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę serową
Oryginalny smakszklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30 % – 36 % 250 g serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka(...)pieczenia i wysypać groch. Piec przez 20 minut w 190 stopniach, następnie usunąć groch i piec kolejne 15 minut. Ciasto wystudzić. Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą
KuchniaWeDwoje.pljajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki(...)formy. Wylać tężejącą masę gruszkową. Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo
Maślane ciasteczkotego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką(...)więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości
cucinare