serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)- 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego)- 5 jajek- 1/3 szklanki śmietany kremówki + 1/2 szklanki ksylitolu (lub 300g białej czekolady)- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego)Wierzch:- 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%- 120g serka Philadelphia (niekoniecznie(...)misce lub woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko
Smaczne Zdrowemąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na górę bezy: 1 opakowanie serka mascarpone ok. 10 liści świeżej mięty 1 łyżka naturalnego miodu szklanka świeżych jagód Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Początkowo delikatnie – na niższych obrotach miksera, zwiększając do maksymalnych. Ubijamy aż masa będzie sztywna. Zmniejszamy obroty i dodajemy przesianą skrobię z cukrem pudrem oraz(...)rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania
gutfutzrobić się jasnożółta. Do innej miski włóż serek mascarpone, dodaj do niego 1 łyżkę ubitych żółtek i miksuj na średnich obrotach tylko kilka sekund. Mascarpone przełóż do misy z żółtkami i delikatnie wymieszaj do połączenia dużą łyżką. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, dodaj do masy z serka i żółtek i znowu delikatnie mieszaj(...)przemian: masę tiramisu - biszkopty z orzechami - masę - biszkopty - masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem wierzch posyp karobem. Ingredients: (5 servings) 2 heaped tablespoons of ground coffee 1.5 glasses of boiling water 5 yolks 110 g of fine sugar for baking + 1 tbsp 500 g. Mascarpone 2 proteins pinch of salt 1/4 glass of amaretto liqueur
Delicious Placeserową. Po otwarciu lodówki okazało się jednak, że zapas twarogu, mascarpone i śmietanki w zupełności wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego(...)twarogu półtłustego lub tłustego 150g serka mascarpone 2 duże jajka 3/4 szklanki zagęszczonego mleka słodzonego 100ml śmietanki kokosowej (lub zwykłej, kremówki 30%) 2 łyżki budyniu śmietankowego 50g wiórków kokosowych Twaróg przetrzeć prze sito lub zemleć dwukrotnie. Do twarogu dodać mascarpone, śmietankę kokosową, mleko zagęszczone, jajka, budyń oraz wiórki, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać masę
Obiad gotowyczekoladowej i masy amaretto -Kostkę masła ucieramy do białości z cukrem pudrem. Dzielimy na dwie części - jedna idzie do masy czekoladowej, druga do masy amaretto.- Masa czekoladowa -Do połowy utartego masła dodajemy łyżkami serek mascarpone. Cały czas miksujemy. Podgrzewamy śmietanę 30% (choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną
Wypisz Wymalujktórej nie oprze się żaden łasuch ;) Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 26 cm) puree z dyni 400g obranej dynii 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 250g serka mascarpone lub śmietankowego kanapkowego puree z dyni 1 szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka(...)malakserze). Pokruszone herbatniki łączymy z sokiem i skórką z pomarańczy, roztopionym masłem, roztopionym masłem orzechowym i cynamonem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową masę wykładamy na tortownicę lekko ubijamy i wyrównujemy. Twaróg, serek, puree, cukier, cynamon i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej. Do masy dodajemy skórkę otartą z cytrusów oraz
DefinicjaSmakużółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem(...)stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQexpresso paczka biszkoptów Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą kremową masę. Kiedy żółtka są już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietan fixem i dodajemy do serka. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Do dnie szklanego
Lili w kuchniMASA Z MASCARPONE : 300 śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku(...)mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. MASA - mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy aż będzie dobrze roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem
Kulinarne Fantazje Marioliciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny(...)cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną
Wanilia i Kardamonłyżek wódki. Masa śmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy. Galaretka agrestowa. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masa śmietankowa z białą czekoladą. Składniki: 300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób
Kuchnia Pani Wiosnyproszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka roztopionego masła 1 wielka kopiasta łyżka mascarpone Przygotowanie: jajo wymieszać z mlekiem, masłem i miodem na gładką masę dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli -wymieszać dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać tak żeby nie było dużych grudek odstawić na ok 5-10 min tak żeby mąka mogła zrobić swoje
Gotowanie z pasjądrugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy(...)przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą
Kuchnia domowa Anizimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek, laska wanilii, szklanka śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę(...)biszkoptów. Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić
Z miłości do słodkości