części6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaomasa:2 opakowanie budyniu waniliowego2,5 szklanki mleka4 łyżki cukru1 kostka margaryny 250 g4 łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt(...)przekrajamy na 2 części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itdOzdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka
Z Majeczką w kuchniostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką i masą przełożoną do rękawa cukierniczego napełniamy nasze ciastka. Odstawiamy gotowe(...)lodówki. Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy
Ladylaura.szklanki cukru (100 g) szklanka mąki (120 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka(...)podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy
e-PrzepisyKulinarneszklanki cukru (100 g) szklanka mąki (120 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka(...)podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy
e-PrzepisyKulinarnedodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką(...)wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Odłożyć parę łyżek masy na rozetki, a resztą posmarować boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było
Mała CukierenkaSzybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa: 500 gram malin 2 galaretki malinowe Dodatkowo: 1 op. biszkoptów okrągłych Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier.Maliny przekładamy do garnka, miksujemy(...)blenderem. Wstawiamy na gaz, zagotuj, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy. Odstawiamy do stężenia.Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmieten-fixy, mieszamy.Dno tortownicy (22 cm.)wykładamy biszkoptami maczanymi w zimnym naparze kawy. Wykładamy połowę masy z mascarpone, na to układamy biszkopty maczane w kawie i resztę masy z mascarpone.Na wierzch wylewamy tężejącą masę malinową
Bajeczna Kuchniapłaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki
Symfonia Smakówżółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy na kruche ciasto i żadna rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości w moim domu(...)oryginał, a przynajmniej tak wygląda. Składniki: Kruche ciasto • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem
To co kochamszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny) płatki migdałów(...)malinowy serek mascarpone. 3. Czas na zielony blat i kolejną warstwę serka ( 0,5mm) bez owoców. 4. Całość przykryj blatem czerwonym i pokryj go mascarpone z truskawkami ( całą porcją). 5. Teraz pomarańczowy blat i kolejna warstwa mascarpone. 6. Na sam wierzch połóż żółty blat. 7. Pozostałą masą z serka pokryj żółty blat i boki torciku. 8. Całość ozdób owocami
Kuchnia w Słońcu Skąpanawyciśnij z nich sok. Jajka ubij z 50 g cukru, przelej do garnuszka, dodaj sok z cytryn, podgrzewaj na małym ogdniu, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia, następnie domieszaj serek mascarpone. Wstaw do lodówki. Truskawki umyj, obierz, odłóż część do dekoracji, i pokrój resztę na małe kawałki. Wyłóż krem na roladę bezową, posmaruj ją kremem, pozostawiając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabiszkopt 7 jajek 7 łyżek mąki pszennej ( lub5 mąki i 2 kakako) 7 łyzek cukru szczypta soli do białek łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 3 śmietanfixy 25 dag serka mascarpone cukier puder wg smaku ( jakieś 2 łyżki) dodatkowo: dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa
Takie tam pichceniedodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone(...)Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę
Słodki Pomysł25x38 Biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki (90g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 serek mascarpone (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego Dodatkowo 1 kg ładnych świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie : Białka ubić na pianę , wsypywać powoli(...)wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć. Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć
Malinowa KawiarenkaPrzykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.Śmietanka: 250g serka mascarpone,1/2 szklanki śmietanki 30%,1/4 szklanki cukru,starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić.Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą.Tiramisu przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościgorzkiej czekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady(...)przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta. Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam). Ponadto: Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka z zagotowana wodą aby masa zrobiła
W kuchennej krainie