masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:157/248)

CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego

GRUBY WAŁEK
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 157

Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce

Humanistka w kuchni
Na urodzinach musi byc tort 164

upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty.kremskladniki: 500g serka mascarpone maly sloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie:Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu dodajemy Nutelle i wszystko dokladnie mieszamy. 1/3 masy odkladamy i dodajemy do niej odsaczone wisnie.Jeden blat biszkoptu kladziemy

Przysmaki Karolki
Tiramisu bez jajek 399

misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów

Słodkości i nie tylko
Z mchu i paproci 146

Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyka". Sprawdzić po ok. 15-20 minutach jak się ma ciasto. Jeśli jest za wysoka temperatura(...)piekarnika. Składniki na krem duża śmietana kremówka (30 - 36%) 300-400 g  3-4 śmietan fixy lub żelatyna  cukier waniliowy lub cukier puder (3 łyżki)  opcjonalnie serek mascarpone i pestki granatu lub draże mleczne i zielony barwnik spożywczy  Przygotowanie kremu Najzwyczajniej w świecie ubić śmietanę z dodatkiem cukru smakowego lub pudru oraz fixu lub żelatyny

Karczma Honorietty
Rolada makowa z kremem cytrynowym 240

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia(...)laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g) -50 g białej czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: -cukier puder do posypania Przygotowanie --> Biszkopt makowy: --> Kostkę

Marta Gotuje
Ciasto limonkowe z jagodami i kremem 290

kremowego serka (śmietankowego twarożku lub mascarpone) 150 g cukru pudru 1 limonka (skórka i sok) 50 g jagód 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Limonki i cytryny wyszorować i sparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 2. Ubić masło z cukrem  na puszystą masę, po jednam dodawać jajka, dokładnie(...)dość gęste), wyrównać i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. W tym czasie ubić masło z cukrem pudrem na puch, dodać serek, skórkę i sok z pozostałej limonki, ponownie dokładnie ubić. Wstawić do lodówki na 20 minut.  5. Rozsmarować krem na wystudzonym cieście, pospać resztą jagód, lekko wgniatając je w krem

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 141

szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie(...)puszystą masę z serkiem (temperatura pokojowa), następnie miksując dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z masą.Jeden blat biszkoptu otoczyć obręczą, wylać połowę masy, wstawić na chwilę do zamrażarki lub dłuższą chwilę do lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć

Mix smaku
Makaroniki króliczki z kremem czekoladowym (macarons bunny's) 123

dużych + 1 średniego jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone  50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym(...)spodu klejące należy wydłużyć czas pieczenia. Upieczone makaroniki studzić w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu delikatnie odlepić od papieru. Krem Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Za pomocą miksera ubić serek mascarpone z czekoladą (1 łyżkę czekolady odłożyć do dekoracji!). Przygotowany krem schować do lodówki. Dekorowanie Najlepiej dekorować makaroniki przed przełożeniem kremem. Końcówkę wykałaczki namoczyć w czekoladzie (najlepiej, gdy czekolada jest

Ugotować
Krem cynamonowy 275

Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów

Słodki Pomysł
Tiramisu z malinami. Najlepsze! 99

około 200 g malin 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone

Moja pasja smaku
Tiramisu mini-pyszny i błyskawiczny deser 207

różnych dań na słono na urodziny -polecam gorąco!! Składniki: 500g serka mascarpone 4 żółtka pół szkl.cukru drobnego biszkopty duży kubek mocnej kawy 2-3 łyżki rumu 1-2 łyżki kakao do posypania Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na "kogel mogel",dodajemy łyżkami po trochę mascarpone,i ucieramy na gładką masę. Do kawy dolewamy rum i maczamy w niej biszkopty,które

Swojskie jedzonko
Tiramisu. Najlepsze! 677

zamrozić lub użyć do zrobienia bezy. Składniki: 3 jajka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki

Moja pasja smaku
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 114

szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta z pomarańczy orzeszki ziemne Wykonanie W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier, czekoladę i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Gdy masa przestygnie wbijamy po żółtku i mieszamy za pomocą rózgi. Do masy

Raj dla Podniebienia
Beza Pavlova z kremem limonkowym 140

łyżka mąki ziemniaczanej Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 400 g owoców 1 łyżka cukru pudru 1 limonka Wykonanie: Białka ubijamy mikserem i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę, i sok z cytryny. Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z masy formę okręgu. Piekarnik nastawiamy na 175 °C zaraz po włożeniu bezy

W Moim Magicznym Domu