oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać posiekane ciasteczka i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym
The Sweet Damselblaszka 24x26cm Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone masła, ksylitol, jajka, serek i mascarpone, mieszamy i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści i wtedy podkręcamy gaz na mocniejszy. Mleko wlewamy do słoika, dosypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Gdy masa na sernik zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie z kaszą
słodkie i nie tylko historie kulinarneopada. Składniki: 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego) 250g serka mascarpone 2 jogurty naturalne 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 6 jaj 1 cytryna Ponadto: 1 szklanka śmietanki 18% 3 łyżki cukru Opakowanie herbatników Twaróg, mascarpone, jogurty i cukier umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera. Dodać startą skórkę z 1 cytryny
Słodki Zakątekbądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco zmiany smaku dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki domowego syropu malinowego. Tak przygotowaną śmietaną przekładałam nasze ptysie. Jeśli ptysie miałyby postać nieco dłużej niż być zjedzone od razu proponuję dodać do masy śmietanowej śmietan-fix, który nieco bardziej usztywni masę. My zajadaliśmy
W garach u Gosizaczarował i Was! Składniki: 850g twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka śmietany kremówki 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek amaretto polewa 2 łyżki masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru pudru 1-2 łyżki kakao Wykonanie: masa : zmielony twaróg zmiksować z cukrem, mascarpone, śmietanką, wbijać po jajku
Raj dla Podniebieniawymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko
Domowa cukiernia Ewykubek śmietany kremówki 330 ml 5 łyżek serka mascarpone cukier puder- ok 2 łyżek wiórki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIA rureczki czekoladowe ze sklepu CUKIETERIA korpusiki czekoladowe- u mnie serca ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodajemy mascarpone miksujemy. Do korpusików wykładamy masę śmietanowo serową. dekorujemy czekoladowymi wiórkami, rurkami oraz listkami
Z Majeczką w kuchniwręcz duet idealny :) SKŁADNIKI serek ricotta 250 gram, serek mascarpone 150 gram, 2 białka, 2 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki mąki, 0,5 margaryny, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową
Mój Smak na ŻyciePamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :) i galaretką w środku. Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała. Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny. Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie
O kuchni z uczuciemkajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników. Na zimny całkowicie wystudzony biszkopt- zwiniętą roladę, równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową. Ja zrobiłam małe oczko w roladzie z samego kajmaku
SMYKWKUCHNIwaniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka
Zakątek rozkoszy kulinarnychpaczki herbatników kakaowych 1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy
kgwjanczewoczekolady gorzkiej Z cytryny zetrzeć skórkę. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać mleko w proszku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz startą skórkę i wszystko dokładnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do miski z serkiem. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Miseczkę zakryć folią aluminiową i włożyć na kilka (3-4) godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie: Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie
kolorowotorcikowojajek 6 łyżek cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego (16 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem z adwokatem: 300 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 250 ml adwokatu 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej(...)kremu z adwokatu rozpoczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy mix (fix) do śmietany. W drugiej misce ucieramy mascarpone z adwokatem (krótko tylko do połączenia składników). Serek z adwokatem dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia. Połowę kremu wykładamy równo na dolny blat biszkoptu, kładziemy kolejny blat ciasta, pokrywamy
PatiGotujemieć temp. pokojową 5 jajek / oddzielnie białka i żółtka ²⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej ²⁄₃ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej 500 g serka mascarpone / polecam taki 2 łyżki cukru pudru NASĄCZENIE 125 ml mocnej kawy 125 ml likieru Amaretto DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, bita śmietana do dekoracji WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy(...)mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników w jednolitą masę bez grudek. Masę wykładamy na dno blaszki, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty. KREM : Mascarpone krótko rozmiksowujemy z 1 łyżką cukru pudru (przez około 20 sekund). W drugiej
cool and mintymalin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej -250 g serka mascarpone, schłodzonego -3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: -3 białka, w temperaturze pokojowej -150 g cukru -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej -50 g płatków migdałów Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie(...)Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce. --> Krem śmietankowy: --> Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywny krem (w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami. --> Beza z migdałami
Marta Gotujewtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze
Ciastkozercyidealnie sztywno) Do kremu orzechowego: 3 opakowania serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego(...)opisałam powyżej ;) Ostudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż. Jeśli za bardzo wyrosły lub powstała lekka górka, można je delikatnie przyciąć. Przygotowujemy masę orzechową. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością), odstawiamy na chwilę, a później energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Serki, masło orzechowe i cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszysty krem. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie łączymy. Odstawiamy
Ratunku obiadsoli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Nasączenie Do wody
Wędrówki po kuchnimleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru DODATKOWO: tabliczka czekolady nadziewanej karmelem (polecam wyjątkowo karmelową Cadbury Caramel) Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki(...)chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM ŚMIETANKOWY: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Za pomocą łyżki rozdrabniamy serek i delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Następnie ponownie wszystko miksujemu, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa
Domowe Tortyśmietany kremówki 500 ml sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: kilkanaście podłużnych biszkoptów kakao gorzkie 1/2 szkl mocnej, słodkiej kawy 100 ml amaretto Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i cukier, wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie(...)Wyłożyć masę serową. Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut, po czym temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać z serkiem mascarpone. Część kremu
6niebo